e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Επισταμένη καλλιέργεια του εδάφους της ψυχής μας

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Δ΄ Λουκά, 15/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει μια από τις πολλές παραβολές που ο Κύριος χρησιμοποιούσε στο πλαίσιο της διδασκαλίας Του. Ο λόγος του Θεού έχει τη μορφή σπόρου και ο γεωργός κατά την διαδικασία της σποράς, καθώς ρίχνει τους σπόρους, άλλος πέφτει στον δρόμο  τον οποίο  πατούν  οι άνθρωποι και τα ζώα και τα πουλιά τον τρώνε. Άλλος πέφτει πάνω στις πέτρες και αφού φυτρώσει αμέσως ξεραίνεται γιατί δεν έχει χώμα να προχωρήσει η ρίζα. Άλλος πέφτει στα αγκάθια και μόλις φυτρώσει τον πνίγουν. Τέλος, υπάρχει και ο σπόρος που πέφτει στην εύφορη γη και θα δώσει καρπό εκατονταπλάσιο.

Η παραβολή του σπορέα έχει εξέχουσα θέση στο διδακτικό έργο της Εκκλησίας, καθώς βλέπουμε ότι διασώζεται και από τους τρείς πρώτους Ευαγγελιστές. Ο λόγος του Θεού πέφτει ως σπόρος στις ψυχές των ανθρώπων. Ο σπόρος, ανάλογα με τη γη που θα πέσει, θα αναπτυχθεί. Στις τρείς πρώτες περιπτώσεις βλέπουμε ότι ο σπόρος παρόλο που έπεσε, είτε δεν ρίζωσε, είτε ρίζωσε, αλλά δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι, αν και άκουσαν τον λόγο του Θεού, δεν έδωσαν σημασία ή καλύτερα δεν καλλιέργησαν τον σπόρο, γι’ αυτό και ο σπόρος δεν απέδωσε ποτέ καρπούς. Στην τέταρτη όμως περίπτωση διαπιστώνουμε ότι ο σπόρος, που έπεσε στην αγαθή γη, έδωσε καρπούς εκατονταπλάσιους, γιατί καλλιεργήθηκε σωστά. Σωστή καλλιέργεια του λόγου του Θεού είναι η άσκηση του σώματος και του πνεύματος, μέσα από τη συμμετοχή στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, την προσευχή, τη νηστεία, γενικώς την πνευματική ζωή.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αποτελεί ένα κάλεσμα για ουσιαστική αυτοκριτική και ταυτόχρονα  το έναυσμα για ουσιαστική και επισταμένη καλλιέργεια του εδάφους της ψυχής μας, ούτως ώστε ο καρπός που θα πέσει εντός μας να αναπτυχθεί σωστά και να αποδώσει όσο το δυνατόν περισσότερους και πιο εύχυμους καρπούς. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: