e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Για μια ουσιαστική συνάντηση με τον Σωτήρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά, 22/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας μάς μεταφέρει ένα από τα θαύματα του Κυρίου, την θεραπεία του δαιμονιζόμενου ανδρός στη πόλη των Γαδαρηνών. Ο Κύριος, προσεγγίζοντας την εν λόγω περιοχή συνάντησε έναν άνδρα που για χρόνια βασανιζόταν από δαιμόνια. Ο άνθρωπος αυτός ζούσε στο νεκροταφείο, εκτός της πόλεως, σε μια πολύ πρωτόγονη κατάσταση. Τα δαιμόνια αναγνώρισαν αμέσως τον Υιό του Θεού και την δύναμή Του. Ο Κύριος διέταξε τα δαιμονικά όντα να εξέλθουν από τον άνδρα και να εισέλθουν σε ένα κοπάδι χοίρων, οι οποίοι χοίροι ευθύς έπεσαν από το γκρεμό και πνίγηκαν στο ποτάμι. Τότε οι άνθρωποι, που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες αυτού του θαυμαστού γεγονότος, φοβήθηκαν τόσο, που δεν επέτρεψαν την είσοδο και την παραμονή του Κυρίου στην πόλη τους.

Ο δαιμονιζόμενος άνθρωπος αυτής της ευαγγελικής περικοπής, όπως και οι λοιποί δαιμονιζόμενοι άνθρωποι που συναντάμε μέσα στα ευαγγέλια, έχουν περιέλθει σ’ αυτή τη κατάσταση είτε από δική τους ευθύνη, κάνοντας χρήση της μαγείας, της μαντείας, της ενόρασης και άλλων τρόπων προσέγγισης των δαιμονικών δυνάμεων, είτε από άλλους που επέλεξαν να τους πλήξουν με τη χρήση και επίκληση δαιμονικών δυνάμεων.

Ο Κύριος αναγνωρίζεται από τα δαιμόνια ως ο Υιός του Θεού και δέχεται το αίτημά τους να εγκατασταθούν κάπου αλλού κι έτσι τους επιτρέπει να εισέλθουν σ’ ένα κοπάδι χοίρων. Ο πρώην δαιμονιζόμενος άνδρας, αφενός μεν αναγνωρίζοντας την ευεργεσία του Κυρίου θέλησε να μείνει κοντά του, αφετέρου δε, οι κάτοικοι της περιοχής που θα περίμενε κανείς να έχουν την ίδια στάση απέναντι στον λυτρωτή Χριστό, κυριεύονται από φόβο και αμφιβολία. Δεν αναγνωρίζουν το θαύμα της αγάπης του Θεού, σκεπτόμενοι πάντα ψυχρά και εγκοσμιοκρατικά. 

Εκείνο όμως που μπορεί να μεταβάλει ριζικά τον άνθρωπο, δεν είναι η ψυχρή λογική και ο φόβος που πολλές φορές πηγάζει απ’ αυτή, αλλά η ουσιαστική συνάντηση με τον Κύριο μέσα από το βίωμα, ο αληθινός διάλογος με αυτόν και η αναγνώρισή του ως Σωτήρα. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: