e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Τα θαύματα του Ιησού, οδοδείκτες νέου κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Ζ΄ Λουκά,  29/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ 

Δυο από τα θαύματα του Κυρίου παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. Τον Κύριο Ιησού, μετά την επιστροφή του από την περιοχή των Γαδαρηνών, τον περίμενε πλήθος ανθρώπων, για να γνωρίσουν τον Ίδιο και την διδασκαλία Του.  

Εκεί τον πλησίασε ο Ιάειρος, ο οποίος ήταν αρχισυνάγωγος και του παρουσίασε το πρόβλημα που βασάνιζε την κόρη του, κατ’ επέκτασιν δε όλη την οικογένειά του. Η δωδεκάχρονη κόρη του ασθενούσε βαριά και βρισκόταν σε ημιθανή κατάσταση. Ο Κύριος αμέσως έσπευσε να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο.  

Στον δρόμο για την οικία του Ιάειρου, μια γυναίκα από το πλήθος, η οποία αιμορραγούσε για δώδεκα χρόνια άγγιξε το ένδυμα του Κυρίου και ευθύς αμέσως σταμάτησε η αιμορραγία της. Ο Κύριος αναγνώρισε την βαθιά και ουσιαστική πίστη της γυναίκας, η οποία και την γιάτρεψε από τον μακροχρόνιο πόνο. 

Στη συνέχεια της διαδρομής ήρθε στον αρχισυνάγωγο η είδηση ότι η κόρη πέθανε. Όταν έφτασαν στο σπίτι, ο Κύριος, αφού διαβεβαίωσε τους οικείους της ότι δεν είχε πεθάνει αλλά κοιμόταν, έμεινε μόνος στο δωμάτιο με την κοπέλα, την κράτησε από το χέρι και της είπε να σηκωθεί, πράγμα το οποίο κι έγινε. Η κοπέλα ζωντάνεψε και οι άνθρωποι που είδαν το θαύμα αυτό να γίνεται μπροστά τους έμειναν έκθαμβοι. 

Τα θαύματα του Κυρίου, δυο εκ των οποίων γνωρίσαμε σήμερα, παρουσιάζουν την καινούργια πραγματικότητα που εγκαινιάζεται από τον ίδιο τον Κύριο. Έναν κόσμο χωρίς πόνο, θλίψη  δάκρυα, φθορά και καταστροφή. Ο κόσμος αυτός είναι ο κόσμος όπως τον δημιούργησε εξ αρχής ο Θεός και αναδημιουργείται τώρα δια του Κυρίου. Αυτός ο ανακαινισμός γίνεται ήδη φανερός μες από τα θαύματά Του στη ζωή της Εκκλησίας ανά τους αιώνες. Τα θαύματα αυτά που επιτελέστηκαν  και  αυτά που συνεχώς επιτελούνται από τον Κύριο γίνονται οι οδοδείκτες της Βασιλείας του Θεού και του νέου κόσμου της Αγάπης και της Αφθαρσίας. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: