e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Μέσω της μετάνοιας, σε καινούργια ζωή


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Ε΄ Λουκά, 5/11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός ευαγγελιστής παρουσιάζει δυο πρόσωπα σε μια από τις παραβολικές διηγήσεις του Κυρίου. Ο λόγος για τον πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο.

Οι δυο αυτοί άνθρωποι ζούσαν στο ίδιο γεωγραφικό, και κοινωνικό περιβάλλον. Ο πλούσιος, από τη μια, ζει μια άνετη ζωή, μέσα στον πλούτο και τη χλιδή, φορούσε ακριβά ενδύματα και είχε υπηρέτες που του ικανοποιούσαν κάθε αίτημα, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορούσε για τον πόνο και τη φτώχεια μέσα στην οποία ζούσε ο Λάζαρος. Από την άλλη, ο φτωχός Λάζαρος που ζούσε μαρτυρικά κάθε μέρα της ζωής του, στερούνταν ακόμα και τα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Οι δυο αυτοί άνθρωποι ακολουθούν το κοινό πεπρωμένο όλων τον ανθρώπων και κάποια μέρα φεύγουν από την ζωή. Ο πλούσιος είχε ενδεχομένως  μια πλούσια κηδεία αντάξια του επίγειου βίου του, ενώ ο φτωχός Λάζαρος έφυγε απ’ αυτόν τον κόσμο ξεχασμένος.

Από την αναχώρησή τους και πέρα, όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Ο πλούσιος που διάλεξε τον επίγειο πλούτο, τις απολαύσεις και την απομάκρυνση από τον πάσχοντα συνάνθρωπο, πλέον η ψυχή του ζει  μέσα στην οδύνη και τον πόνο. Ενώ ο Λάζαρος, που θέλησε από τον επίγειο βίο του τον πλούτο της ψυχής κοντά στον Θεό, πλέον ζει στους κόλπους του Αβραάμ.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς καλεί όλους να αναγνωρίσουμε όλα εκείνα που μας κρατούν δέσμιους στον υλικό κόσμο και να προχωρήσουμε άμεσα μέσω της μετάνοιας στην καινούργια ζωή. Τέλος, δεν θα πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει ότι ο πλούσιος πρωταγωνιστής της παραβολής αυτής έχασε τον Παράδεισο, όχι για τον λόγο ότι ήταν πλούσιος, αλλά για το πώς φέρθηκε στον φτωχό Λάζαρο.

Δεδομένων όλων αυτών, συμπεραίνουμε ότι η σχέση μας με τον Θεό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σχέση που αναπτύσσουμε καθημερινά με τον συνάνθρωπο. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: