e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η ιστορία του Ορφανοτροφείου είναι βαθιά συνυφασμένη με την ανθεκτικότητα της Κοινότητάς μας εδώ σε αυτή τη μεγάλη Πόλη”

“H αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος, δεν υπηρετεί μόνο σαν μία μαρτυρία του πλούσιου πολυπολιτισμικού και θρησκευτικού παρελθόντος της Πόλεως και του κοινωνικού και ποιμαντικού έργου που προσέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην κοινωνία, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διαφύλαξης της τεράστιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ σε αυτά τα ιερά εδάφη”, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες στη σχετική συνάντηση εργασίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Europa Nostra στην Τουρκία, σε συνεργασία με την Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διάσωση και αναστήλωση του ιστορικού αυτού κτηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024. 

 “Αυτός είναι ο λόγος”, πρόσθεσε ο Παναγιώτατος, “για τον οποίο ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό διάλογο, τη συνεργασία και την κοινή δέσμευση για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου για τις επόμενες γενιές”.

Στην ομιλία του, που πραγματοποίησε στην αγγλική γλώσσα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ορφανοτροφείου, η οποία όπως είπε, “είναι βαθιά συνυφασμένη με την ανθεκτικότητα της Κοινότητάς μας εδώ σε αυτή τη μεγάλη Πόλη, ειδικά κατά τα δύσκολα χρόνια του προηγούμενου αιώνα”, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση του ξύλινου κτηριακού συγκροτήματος επεσήμανε τις οικονομικές δυσκολίες του εγχειρήματος. 

“Το 2018, η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνώρισαν δικαίως το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ως ένα από τα επτά περισσότερο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, εφιστώντας την προσοχή στην επισφαλή κατάστασή του. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε επίσης να ενθαρρύνουμε τοπικούς και ξένους συνεργάτες να συμβάλλουν στη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου, πριν αυτό καταστεί αδύνατο”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο επικεφαλής της Europa Nostra Τουρκίας Ελλογιμ. Καθηγητής κ. Yüksel Dinçer, και oι Εντιμ. κύριοι Guy Clausse, αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Europa Nostra, και Κώστας Σταματόπουλος, μέλος της ίδιας πανευρωπαϊκής Οργάνωσης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν έγκριτοι επιστήμονες και ειδικοί από την Τουρκία και το εξωτερικό, οι οποίοι παρακολουθούν το ζήτημα αναστήλωσης του Ορφανοτροφείου, καθώς και  ο Εντιμολ. Άρχων Μ. Χαρτοφύλακας κ. Παντελεήμων Βίγκας, συντονιστής της σχετικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο  Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, και πολυπληθές ακροατήριο. 

_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου




Δεν υπάρχουν σχόλια: