e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Τιμητική διάκριση στον Μητροπολίτη Εσθονίας Στέφανο από τη Μητρόπολη Δημητριάδος


Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα συλλειτουργήσει με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο (καθώς και με τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο) στον Ιερό Ναό του Αγίου Συμεών και της Αγίας Άννας στο Τάλλιν της Εσθονίας.

Στην κατακλείδα της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος θα τιμήσει τον Μητροπολίτη Στέφανο με την απονομή του Μεγαλόσταυρου, της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

«Σημαντική προσωπικότητα του Ορθόδοξου κόσμου, ο Μητροπολίτης Ταλλίνης Στέφανος συνδυάζει αρμονικά την πιστότητα στην Παράδοση με το αίτημα της ανανέωσης και την πνευματικότητα με την έγνοια για τα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου μας. Με σημαντικό θεολογικό και ποιμαντικό έργο στα όρια της Μητροπόλεως Γαλλίας μέχρι το 1999, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Εσθονία, ο Μητροπολίτης Στέφανος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της Ορθοδοξίας στην χώρα αυτή της Βαλτικής, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με το τοπικό περιβάλλον και πολιτισμό αλλά και τη διορθόδοξη ενότητα, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες που συνάντησε εκεί λόγω της πολιτικής του Πατριαρχείου Μόσχας, και συνέβαλε αποφασιστικά στη σχεδόν πανορθόδοξη (εκτός της Ρωσίας) αναγνώριση της αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Εσθονίας. Σημαντικό υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον του για τον διαθρησκειακό διάλογο, αλλά και την ποιμαντική αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ένα ζήτημα που διαρκώς βρίσκεται στην επικαιρότητα, ειδικά στη Νότια Ευρώπη. Η ενασχόληση του και με πιο καθημερινά θέματα, όπως ο κινηματογράφος, η θεολογία του κάλλους και άλλα παρόμοια ζητήματα, φανερώνουν τις ευαισθησίες ενός προικισμένου ανθρώπου ο οποίος εδώ και χρόνια διακονεί με όραμα την Εκκλησία του Χριστού στην Εσθονία. Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, με χαρακτηριστική την συνεργασία του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Αγίου Πλάτωνα της Εσθονίας με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την οποία έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας (2019), εγκαινιάζοντας μια γόνιμη συνεργασία στο πεδίο της θεολογικής διδαχής, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: