e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Χειροτονία Επισκόπου Γκόμας κ. Τιμοθέου [photos]

Προερτάζοντες την Ανάσταση του Κυρίου μας και προγευόμενοι της λαμπροφόρου χαράς αυτής της Αναστάσεως, με την ευκαιρία της ποιμαντικής επίσκεψης του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, αυτές τις ημέρες, στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας της Κεντρικής Αφρικής, οι πιστοί γίνονται δέκτες και κοινωνοί της μεγάλης του αγάπης και στοργής, για την πορεία του ιεραποστολικού έργου σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτής, της ανυστάκτου προνοίας του, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας της Κινσάσα, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονίαν, του Θεοφ. π. Τιμοθέου Ntumba, προκειμένου να διακονήσει ως Επίσκοπος, πλέον, την νεοσυσταθείσα Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου.

Το πρωί, εκατοντάδες πιστών κατέκλυσαν τον Ναό και τα πέριξ αυτού, προκειμένου να συμμετάσχουν, τόσο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και να λάβουν την ευλογία του πνευματικού τους Πατέρα, όσο και να χαρούν με την χειροτονία, του π. Τιμοθέου.

Ευτρεπισμένος και καλλωπισμένος ο Ιερός Ναός της Ελληνικής Κοινότητας, χάρις στην φροντίδα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος της Κινσάσας, κ. Γερασίμου Ντούνη, υποδέχθηκε εν μέσω κωδωνοκρουσιών και πνευματικών αλαλαγμών, τον Πατριάρχη της Αφρικανικής Ηπείρου, ο οποίος, μη φειδόμενος κόπων και θυσιών, επέλεξε να χειροτονήσει τους νέους Αρχιερείς κοντά στόν τόπο της καταγωγής τους, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι για τον ιερό αυτό σκοπό.

Στην χειροτονία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες, Γουινέας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Κανάγκας κ. Χαρίτων, οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, Τζίτζας κ. Σίλβεστρος, Γκούλου κ. Νεκτάριος και ο βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς.

Παρόντες στην χαρά του νέου Επισκόπου, Υπουργοί της Χώρας, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του, Ιατρού, κας Παρασκευής Τριανταφύλλου-Ντούνη, οι γονείς του νέου Επισκόπου, ο Ιερεύς Θεοφάνης η Πρεσβυτέρα.

Ο νέος Επίσκοπος στην προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε εκ καρδίας τον Μακαριώτατο, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής:

«…Εμείς όλοι στην Αφρική θαυμάζουμε την μεγάλη φροντίδα και αγία ανησυχία του Μακ. Πατριάρχου μας κ. κ. Θεοδώρου Β΄ για την Εκκλησία της Αφρικανικής Ηπείρου, λόγω της παρέμβασης και της αντικανονικής εισπήδησης της Μόσχας στην Αφρική. Μιλάμε άλλωστε για μια ρωσική εκκλησία η οποία δεν είχε λάβει μέρος ποτέ σε Οικουμενική Σύνοδο των πρώτων οκτώ αιώνων του Χριστιανισμού, διότι δεν είχε γίνει ακόμα Ορθόδοξη και μόνο από αυτό όφειλε σεβασμό στο Πρεσβυγενές και Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής! Γνωρίζουμε ότι ο απώτερος σκοπός αυτής της εισπήδησης είναι να δημιουργήσει η Μόσχα σύγχυση και να σπείρει διχόνοια στις καρδιές και στο μυαλό των νεοφύτων Ορθοδόξων πιστών της Αφρικής. Είμαστε όλοι δυναμικά δίπλα στον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας κ. κ. Θεόδωρο Β΄, με τα όπλα της Πίστεως και της Αληθείας, για να Τον στηρίξουμε σε αυτόν τον αγώνα, μέχρι να αρθεί οριστικά αυτός ο πειρασμός, μέχρι να απομακρυνθεί ο δαίμονας του εκκλησιαστικού διχασμού!…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ολόκληρο τον χειροτονητήριο λόγο:

Ο Μακαριώτατος, στην αντιφώνησή του, προέτρεψε τον νέο Επίσκοπο να σπείρει αγάπη και ειρήνη ως Ορθόθοδος ποιμένας στην Επισκοπή, που τον εξέλεξε η Εκκλησία…

…Πηγαίνεις σε μια Επαρχία, είπε χαρακτηριστικά, που δεν ζει ειρηνικά, που καθημερινά στον πόλεμο σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι αμύνονται υπέρ της εδαφικότητας της πατρίδας των…

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εσημείωσε: «Υψώνω φωνή διαμαρτυρίας για τα δεινά στην Γκόμα, αλλά και συμπαραστάσεως στην χώρα του Κογκό».

Αναφέρθηκε στην εισπήδηση, άλλης αδελφής Εκκλησίας στην παλαίφατη Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Κυρίλλου και άλλων πολλών αγίων της Αφρικής, που μετρά ζωή και παρουσία δυο χιλιάδες χρόνια…

…Σήμερα επιστρέφει το όνομα Τιμόθεος στο Κονγκό, με την εκλογή και την χειροτονία του νέου Επισκόπου, ο οποίος φέρει το όνομα του μεγάλου Ιεράρχου του Αλεξανδινού Θρόνου, μακαριστού Μητροπολίτου, Κεντρώας Αφρικής, Τιμοθέου Κοντομέρκου, ο οποίος έχει ενταφιαστεί στον αύλειο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας, εσημείωσε εμφαντικά.

Ο Μακαριώτατος, επίσης, ανεφέρθη με λόγους αγάπης για την χώρα του Κονγκό, την οποία την εχαρακτήρισε, φιλόξενη μάνα, που δέχθηκε και τους Έλληνες οι οποίοι μεγαλούργησαν στη χώρα αυτή.

Ευχαρίστησε δε, τον Πρόεδρο της Χώρας του Κονγκό, Εξοχώτατο κ. Φελίξ Τσισεκέντι για την φιλοξενία του και για την άδολη συμπαράστασή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με λόγους εκ βάθους ψυχής, σε αποστροφή του λόγου του, ανεφέρθη στην Ελληνική Κοινότητα της Κινσάσας και τον Πρόεδρό της κ. Γεράσιμο Ντούνη και την ερίτιμο σύζυγό του, οι οποίοι στέκονται λαμπάδες αναμμένες, κρατώντας άσβεστη την λαμπάδα της Ρωμηοσύνης, στην αχανή, πλην όμως ευλογημένη, Ήπειρο της Αφρικής, ιδιαίτατα δε, στην περιοχή της Κινσάσας.

Το κλίμα ήταν αναστάσιμο, πανευφρόσυνο και ξεχωριστό κατά την χειροτονία του νέου Επισκόπου κ. Τιμοθέου, όπως εκφράστηκε στα πρόσωπα των Αφρικανών αδελφών, οι οποίοι βιώνοντας την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί, από τα μύχια της ψυχής τους εκραύγαζαν το «Άξιος» για τον νεοχειροτονηθέντα Ιεράρχη και με όλη την δύναμη της υπάρξεώς τους, έψαλαν, εν επευφημίες, τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχου τους.

-Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, αλλά και με την ευκαιρία της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Γκόμας κ. Τιμοθέου.

-Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και στο Παρεκκλήσιο αυτής, ετελέσθη ο Αναστάσιμος Εσπερινός και ο Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος παρέθεσε τράπεζα αγάπης στον Μακαριώτατο και στους Αρχιερείς που παρεπιδημούν κατ’ αυτάς, στην επαρχία του. Στην επισκοπική κατοικία δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ του Πατριάρχου και των Αρχιερέων θέματα που αφορούν τις Μητροπόλεις και τις Επισκοπές. Ο Μακαριώτατος ως πραγματικός πατέρας άκουσε όλους τους Αρχιερείς και έδωσε κατευθύνσεις.















































ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΚΟΜΑΣ κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας, κ. Τιμόθεος (TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI), κατάγεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Γεννήθηκε στη Κανάνγκα στις 18.11.1972. Είναι υιός Ορθοδόξου Ιερέως π. Θεοφάνους Νtumba και της Πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.

Το 1985, βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός από τον Μακαριστό Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Την Kατήχησή του στην Ορθόδοξη Πίστη την συνέχισε η σεβαστή αδελφή Κατερίνα Ασημακοπούλου της Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ», Διευθύντριά του στο Δημοτικό Σχολείο «Φώς Εθνών» Κανάνγκας.

Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δογματική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και συνεχίζει το Διδακτορικό κύκλο των σπουδών του.

Έζησε συνολικά πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα (Άγιον Όρος, Αθήνα, Πρέβεζα και Θεσσαλονίκη).

Εκάρη μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο στις 08.09. 1999 στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Κανάνγκας με το όνομα Παΐσιος εις τιμήν του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, του συναριθμουμένου πλέον μετά των Αγίων, τον οποίον γνώριζε προσωπικώς, αγαπούσε και συχνά επισκεπτόταν στη Παναγούδα το διάστημα 1990-1994.

Κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ελλάδα, με την έγκριση των Μακαριστών Μητροπολιτών κυρού Τιμοθέου Κεντρώας Αφρικής και κυρού Μελετίου Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κοινοβίασε στην Ι. Μονή Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης.

Το 2007, τη Πέμπτη της Αναλήψεως, χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κανάνγκας, από τον τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και μετ’ έπειτα Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο Μανδελίδη, με το όνομα Τιμόθεος, εις μνήμην του πρώτου Γέροντά του και Πνευματικού, Μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου Κοντομέρκου, του πολλαπλώς μεριμνήσαντος υπέρ αυτού. Χρημάτισε μαθητής του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιγνατίου Μανδελίδη, τον οποίον διακόνησε 15 χρόνια, διερμηνεύοντας τις ομιλίες, τα κηρύγματα, τις ραδιοφωνικές εκπομπές του και τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις στην Θεολογική Σχολή Κινσάσας, και συνοδεύοντάς τον σε πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα, στις πόλεις της Δημοκρατίας του Κονγκό Μπραζαβίλ, στην Ρουάντα και το Μπουρούντι ως διακονητής και μεταφραστής του.

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φώς Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσας, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας, βοηθώντας τον τότε Ακαδημαϊκό Γραμματέα της Σχολής Πανοσιολογιώτατο π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, τον μετ’ έπειτα Μητροπολίτη Κινσάσας.

Έκανε μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι), ως και πολλές επεξεργασίες Ι. Ακολουθιών και λειτουργικών βιβλίων από τα Ελληνικά στα Γαλλικά.

Με σεπτή εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στις 26.06.2011 χειροτονείται Ιερέας στην Αλεξάνδρεια από τον Θεοφιλέστατο Άγιο Μαρεώτιδος, τον μετέπειτα Γέροντα Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως, κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, στον Ι. Ναό της Ι. Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Την επομένη ημέρα, στις 27.06.2011, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη εις τιμήν του Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που εορτάζετο για πρώτη φορά επισήμως στην Εκκλησία, μετά την αγιοκατάταξή Του.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ σε μια επίσημη τελετή Του στο Ι. Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων στις 08.07.2011 τον διορίζει Υπεύθυνο Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Κονγκό με Έδρα την πόλη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό, όπου εργάστηκε Ιεραποστολικώς επί 11 συναπτά έτη.

Στις 24.02.2013 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την Ποιμαντορική Του Επίσκεψη στην Ι. Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντα, τον προχειρίζει σε Πνευματικό-Εξομολόγο.

Στις 06.06. 2022 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την Ποιμαντορική Του Επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Κινσάσας, τον διορίζει Πατριαρχικό Επίτροπο της νεοπαγούς Ι. Επισκοπής Γκόμας.

Στις 15.02.2024, υπό την Προεδρία και με Πρόταση και Εισήγηση του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εκλέγεται ομοφώνως και παμψηφεί, από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πρώτος Επίσκοπος της νεοσυσταθείσας Ιεράς Επισκοπής Γκόμας (Ανατολικό Κονγκό).

Η εις Επίσκοπον Γκόμας χειροτονία του έλαβε χώρα στις 30/03/2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κινσάσας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Γκόμας, κ. Τιμόθεος Ntumba, ομιλεί Γαλλικά, Ελληνικά και τοπικές γλώσσες του Κονγκό.

Η Ιερά Επισκοπή Γκόμας περιλαμβάνει στην εκκλησιαστική-πνευματική της δικαιοδοσία όλο το Μεγάλο Κίβου, δηλαδή τις 3 Επαρχίες του ανατολικού τμήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Συγκεκριμένα το Βόρειο Κίβου, το Νότιο Κίβου και τη Μανιέμα. Ιδρύθηκε αρχικά υπό την ποιμαντική εποπτεία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 26ης Νοεμβρίου του 2018. Εν συνεχεία, υπό την ποιμαντική εποπτεία του οικείου Επαρχιούχου Επισκόπου, δια Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 15ης Φεβρουαρίου του 2024. Η Έδρα της Ιεράς Επισκοπής είναι η Γκόμα. Οι Άγιοι Πολιούχοι, Προστάτες και Έφοροι της Ιεράς Επισκοπής Γκόμας είναι ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, Επίσκοπος Πενταπόλεως και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και 12 Ιουλίου αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: