e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Εορτή Τριών Ιεραρχών και κοπή Αγιοβασιλόπιτας στη Μητρόπολη Αξώμης

Την Κυριακή 31η Ιανουαρίου 2021, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, στον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπέμπα, τελέσθηκε η Σύναξη και η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών "μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος" Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και της Παιδείας.
Στο Ναό παρευρέθησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρρου, η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας Εριτ. κ. Όλγα Τζωρτζάτου, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα κ. Δημήτριος Συκάς, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Αθλητικής Ενώσεως "Ολυμπιακός" κ. Αθανάσιος Ρούσσος, οι διευθυντές, καθηγητές και καθηγήτριες, μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητος, πολλοί Πάροικοι και Ορθόδοξοι πιστοί που προσήλθαν για να εκκλησιασθούν.
Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε Ιερά Αρτοκλασία και δέηση υπέρ της Εκπαιδευτικής και μαθητικής Κοινότητος, ενώ επακολούθησε ομιλία της Ελλογιμ. Θεολόγου- εκπαιδευτικού κ. Ευγενίας Βαδή για τη ζωή και το έργο των Αγίων Ιεραρχών.
Μετά το πέρας της Λειτουργικής Συνάξεως στο Ναό, ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε άπαντες στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακαρ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β, ενώ αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής σχολικής εορτής που είναι η σύζευξη και συμπόρευση της Χριστιανικής Πίστης με τα Ελληνικά Γράμματα. Τόνισε, πως οι Τρεις Ιεράρχες βρήκαν θησαυρούς γνώσεως και σοφίας μελετώντας κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και καλούν όλους μας να τους μιμηθούμε παραδίδοντας την κληρονομιά αυτή στα παιδιά μας. Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητός μας στην Αιθιοπία και όλοι εμείς, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη τους υποσχόμενοι ότι θα καλλιεργήσουμε και θα διατηρήσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, αυτόν τον τεράστιο και ανεκτίμητο θησαυρό και κληρονομιά που ονομάζεται Ελληνική Παιδεία. Τέλος, ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη προσφορά τους στην Ελληνική παιδεία.
Στην ομιλία της η Ελληνίδα Πρέσβυς κα. Φάρρου εξέφρασε την χαρά της για την εκδήλωση της Μητροπόλεως, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και αλληλεγγύη όλων μας στους παρόντες δύσκολους καιρούς.
Στη συνέχεια παρετέθησαν εδέσματα και γλυκίσματα προς τους παρευρισκόμενους.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: