e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Βανάτο: Οι σπιτικές Παρακλήσεις του 15αύγουστου ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από την 1η Αυγούστου υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Δηλαδή, ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και εκεί τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.

Όπως ήδη έχουμε καθιερώσει από 5ετίας και ήδη -συν τω χρόνω- οι πλείστες Ενορίες της Ζακύνθου εφαρμόζουν, θα τελέσουμε τις Παρακλήσεις μόνο κατόπιν συνεννοήσεως και συγκεκριμένου ραντεβού. Που σημαίνει ότι τα σπίτια θα επισκεφθεί ο ιερέας, αφού τούτο ζητηθεί από τον Εφημέριο, είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά, οπότε θα λάβουν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επίσκεψης κατ' οίκον. Εκεί, παρακαλούνται οι καλοί Ενορίτες μας, να τελείται η 5λεπτη Παράκληση στην αυλή του σπιτιού ή πάντως σε κάποιον αεριζόμενο εξωτερικό χώρο και ΟΧΙ εντός του δωματίου ή δίπλα στο εικονοστάσιο. Μη λησμονάμε ότι ο Covid-19 μπορεί να είναι πλέον ήπιος, αλλά υπάρχει...

Με τους συγκεκριμένους τρόπους, λοιπόν, θα τελείται η εθιμική Ακολουθία μόνον από εκείνους που το επιθυμούν πολύ, δίχως να έρχεται σε δύσκολη θέση τόσον ο Εφημέριος όσο και οι Ενορίτες. 

Με αγάπη και θερμές ευχές για το Δεκαπενταύγουστο, 
Ο Εφημέριός Σας  
π. Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: