e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Εγκαίνια Ναού του Αγίου Μάρτυρος Αγαθόποδος στην Ενορία Πανόρμου Ρεθύμνης

Το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουλίου 2023, κατά την εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκαν ο Όρθρος, η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και το πρώτο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρτυρος Αγαθόποδος, ενός εκ των Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης των εν Γορτύνη μαρτυρησάντων, στην Ενορία Πανόρμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Της Ιεράς Ακολουθίας των Εγκαινίων και του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ποιμενάρχης του τόπου του μαρτυρίου των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, της ιστορικής Γόρτυνας και της κωμοπόλεως των Αγίων Δέκα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος κόμισε χώμα από τον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων Δέκα, το οποίο τοποθετήθηκε εντός του «φυτού» της Αγίας Τραπέζης, μαζί με τα μαρτυρικά λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων. Με το γεγονός τούτο, οι Μάρτυρες των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού, οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες (250 μ.Χ.), «συναντούν» τους Τέσσερις Μάρτυρες του Ρεθύμνου των νεωτέρων χρόνων (1824 μ.Χ.).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος καλωσόρισε και ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας για την ευλογητική έλευσή του και την τέλεση των Ιερών Εγκαινίων και της Θείας Λειτουργίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της μαρτυρίας των Αγίων Δέκα Μαρτύρων και των Αγίων Νεομαρτύρων ως εκδήλωση της διά των αιώνων συνέχειας στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος αναφέρθηκε επιγραμματικά στους ιστορικούς δεσμούς των δύο εκκλησιαστικών επαρχιών της Κρήτης, μέσω του εκ Πανόρμου καταγομένου και εν Γορτύνη μαρτυρήσαντος Αγίου Μάρτυρος Αγαθόποδος, στην αξία των Ιερών Εγκαινίων και στη σπουδαιότητα της ανεγέρσεως ενός Ιερού Ναού και του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στη ζωή και την πορεία των ανθρώπων ενός τόπου.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα για την ιστορική αυτή για την Ενορία του Πανόρμου και της τοπικής Εκκλησίας ημέρα.

Ακολούθως, στον προαύλιο χώρο του εγκαινιασθέντος Ιερού Ναού, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές, ενώ, στο ξενοδοχείο της οικογενείας Τρούλη, παρετέθη εόρτιο γεύμα.

Παρέστησαν, μεταξύ πολλών προσκυνητών από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη και πολλών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς Ρεθύμνης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο νέος Ανώτατος Διοικητής Φρουράς του 548 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, και ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ρεθύμνου, Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Σφηναρόλης.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: