e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ευχαριστήρια επιστολή του Καρδιναλίου Kurt Koch προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο

 

Επίσημη επιστολή προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ απέστειλε ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος κ. Kurt Koch, Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για την Ενότητα των Χριστιανών και Συμπρόεδρος της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην επιστολή αυτή, ο εκ των πλέον υψηλοβάθμων στελεχών της Αγίας Έδρας Καρδινάλιος κ.Koch εκφράζει ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον σεπτό Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, για την πρόσφατη λυσιτελή Σύγκληση των εργασιών της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του προειρημένου Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια, καθώς επίσης ευχαριστεί και τους στενούς συνεργάτες του Μακαριωτάτου, Σεβ. Μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του ιστορικού αυτού εκκλησιαστικού γεγονότος στην Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου, για πρώτη φορά.

Σημειώνεται, ότι η Διεθνής Επιτροπή είναι το ανώτατο επίσημο όργανο για τον «Διάλογο της Αγάπης» μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η προειρημένη Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά στο ιερό νησί της Πάτμου το έτος 1980 και προοδευτικά συζήτησε σε διάφορα σημεία το κόσμου μια σειρά από κρίσιμα θεολογικά θέματα, με ειλικρίνεια και πνεύμα αδελφικής αγάπης.

Οι Δηλώσεις-Κείμενα που εκδόθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις, αποτέλεσαν θεμέλιο και σημείο αναφοράς για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια συνάντηση και τον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών προς υπέρβαση των θεολογικών διαφορών, τις οποίες οι αιώνες συσσώρευσαν από το Σχίσμα του 1054 μ.Χ. και εξής.

Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Chieti της Ιταλίας το έτος 2016, με θέμα το Πρωτείο και την Συνοδικότητα στην Εκκλησία κατά την πρώτη χιλιετία. Η Επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της σχετικά με το ίδιο θέμα κατά την δεύτερη χιλιετία, κατά το τρέχον έτος 2023, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: