e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Κατά τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία τιμάται ο Ιερός Ναός της Κοινότητος Νεοχωρίου στο Βόσπορο, πραγματοποιήθηκαν, με επίκεντρο το ιερό αυτό παλλάδιο της Αγνής Θεομήτορος, λατρευτικές συνάξεις, με την αθρόα συμμετοχή όχι μόνο των ενοριτών του, αλλά και πολλών ευλαβών χριστιανών, από διάφορα σημεία της Πόλεως και του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της οικείας Περιφερείας. Συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου, και διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβις. Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητος Νεοχωρίου κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν.

Την ώρα που μελωδούσαν τα τροπάρια της Λιτής, λιτανεύτηκε σεμνοπρεπώς, κατά την αρχαία τοπική παράδοση της Κοινότητας, ο Επιτάφιος της Παναγίας και τοποθετήθηκε στο παλαιό καλαίσθητο ιερό κουβούκλιο. Επακαλούθησε η ευλογία της αρτοκλασίας, υπέρ υγείας των ευλαβών ενοριτών και των Θεοτοκοφίλων προσκυνητών.

Το πρωί της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, Τρίτης 15 Αυγούστου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργήσαντος του ιδίου Αγίου Αρχιερέως, ο οποίος είχε ως συλλειτουργό του τον Ιερ. Προϊστάμενο της Κοινότητος Νεοχωρίου μας και διακόνησε ο Διάκονος Βοσπόριος Μαγκαφάς, Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα και διένειμε το αντίδωρο.

Και τις δύο ημέρες, μετά το πέρας των Λειτουργικών Συνάξεων, επακολούθησαν ανάλογες δεξιώσεις.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: