e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Νέο ημερολόγιο από σήμερα στην Ουκρανία. Μήνυμα Επιφανίου Κιέβου

Εισαγωγή και επιμέλεια αυτόματης μετάφρασης: π. Παν. Καποδίστριας

Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2023, η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας καθιερώνει νέο ημερολόγιο, το λεγόμενο "νέο ιουλιανό", στοιχούμενη με τις περισσότερες τοπικές Εκκλησίες και την πλειονότητα των λαών του κόσμου. 

Τούτο αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Τοπική Σύνοδο όλων των Επισκόπων της ΟΕΟ, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα -για λόγους εξισορροπήσεως των όποιων κραδασμών- σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το παλαιό ημερολόγιο που ήξεραν μέχρι τώρα. Έτσι, για παράδειγμα, τα ερχόμενα Χριστούγεννα θα εορτασθούν στην Ουκρανία στις 25 Δεκεμβρίου 2023 και όχι στις 7 Ιανουαρίου 2024. 

Ο Προκαθήμενος της ΟΕΟ, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, κυκλοφόρησε σήμερα μήνυμά του, που εξηγει -συν τοις άλλοις- και την ημερολογιακή μεταρρύθμιση της Ουκρανίας, η οποία -σημειωτέον- εγκρίθηκε πρωτίστως από την Κυβέρνηση της χώρας, ούτως ώστε η Ουκρανία -και δι' αυτού του τρόπου- να αποδεσμευθεί και μακρυνθεί από τα συμπαραμαρτούντα του "ρωσικού κόσμου".

Ακολουθεί το μήνυμα Επιφανίου Κιέβου:

Σήμερα, είναι σαν να ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας: την πρώτη μέρα του φθινοπώρου, την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, την αρχή ενός νέου ακαδημαϊκού έτους και την πρώτη μέρα του νέου, Νέου Ιουλιανού ημερολογίου. Κάθε αρχή επιφυλάσσει πάντα νέες ευκαιρίες, αλλά μαζί με αυτές - ένα συγκεκριμένο άγνωστο, νέες δοκιμασίες, νέες εμπειρίες, νέα επιτεύγματα, όνειρα και φιλοδοξίες. Εύχομαι σε όλους υπομονή, υγεία και δύναμη να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια ό,τι βρίσκεται «στο κατώφλι» αυτής της νέας πτυχής της ζωής μας.

Για όλους τους μαθητές και τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς που ξεκινούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σε συνθήκες πολέμου, προσεύχομαι στον Κύριο για την ασφάλεια και την προστασία σας, για την υπομονή και τη δύναμή σας, για την επιθυμία να μεταφέρετε το φως της επιστήμης και να συνειδητοποιήσετε όλα τα θεόσδοτα ταλέντα, να τα αναπτύξετε, χρησιμοποιώντας τα προς όφελος του εαυτού σας και των άλλων.

Ας θυμηθούμε ότι για την ευκαιρία να αρχίσουμε να σπουδάζουμε στα σχολεία της Ουκρανίας, καθώς και να προσευχόμαστε στις γηγενείς ουκρανικές εκκλησίες μας, είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και στους γενναίους στρατιώτες-υπερασπιστές μας, που πληρώνουν πολύ ακριβά για αυτό - έτσι ώστε η Ουκρανία έχει παρόν και μέλλον για να έχουμε την ΔΙΚΗ ΜΑΣ Ουκρανία.

Ξεκινάμε το νέο εκκλησιαστικό έτος, μεταβαίνοντας στο ενημερωμένο, σύγχρονο Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από την πλειονότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου. Πήραμε αυτή την απόφαση συνειδητά, σταδιακά και προσεκτικά, συνοδικά -μέσω των ψηφισμάτων της Συνόδου, του Συμβουλίου των Επισκόπων και του Τοπικού Συμβουλίου, κάνοντας έτσι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την πνευματική μας ανεξαρτησία από τη Ρωσία- επειδή το Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία. των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνων των Εκκλησιών, που υποστήριξαν την αυτοκεφαλία μας, την τοπική μας Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Καθώς ξεκινάμε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, ας πούμε: «Με τον Θεό!». Σας εύχομαι νέα επιτεύγματα, με πίστη και προσευχή στην καρδιά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: