e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Άνευ όρων κένωση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Β΄ Λουκά, 1/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας παρουσιάζει ένα μικρό, ωστόσο πολύ σημαντικό, τμήμα της διδασκαλίας του Ιησού. Ο Κύριος μέσα από τη σύντομη αυτή ευαγγελική περικοπή, αρχικά κάνει γνωστό στους χριστιανούς όλων των αιώνων τον χρυσό κανόνα του χριστιανικού τρόπου ζωής, λέγοντας ότι, όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι να  συμπεριφέρεστε κι εσείς προς αυτούς. Ο νέος αυτός τρόπος ζωής, εισηγητής του οποίου γίνεται ο ίδιος ο Κύριος, έχει κατεύθυνση προς τον συνάνθρωπο, τον πλησίον.

Στη συνέχεια ο Ιησούς περνάει στο επόμενο στάδιο και διερωτάται ποια θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση από τον Θεό προς τους ανθρώπους που αγαπούν μόνον εκείνους που τους αγαπούν ή κάνουν το καλό μόνον σε εκείνους που τους έχουν κάνει νωρίτερα το καλό, κάτι που είναι ίσως και αυτονόητο. Εξηγεί ότι  από καταβολής κόσμου είναι διάχυτη η αντίληψη ότι, όταν κάνουμε το καλό, ελπίζουμε σε μια ανάλογη μεταχείριση όταν υπάρξει ανάγκη. Ο Κύριος μάς ζητά σήμερα και κάθε μέρα να κάνουμε την υπέρβαση, να ανέλθουμε δηλαδή πάνω από τον συμβατικό τρόπο ζωής, ακόμα και από τον εαυτό μας αν χρειαστεί και να στραφούμε με αγάπη προς τον πλησίον, όποιος κι αν είναι αυτός, ό,τι και αν αισθάνεται για εμάς.

Ο Κύριος, μες από διάφορα παραδείγματα της καθημερινής ζωής, προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε μορφή κοινωνικο-οικονομικών συμβάσεων μεταξύ των ανθρώπων. Εξηγεί σε όλους τι είναι η άνευ όρων κένωση, το άδειασμα δηλαδή της ψυχής μας υπέρ του συνανθρώπου. Το άδειασμα αυτό, χωρίς κανένα ιδιοτελές κίνητρο ή κέρδος, αλλά με γνώμονα την αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, αποτελεί το μοναδικό μέσο  ουσιαστικής επικοινωνίας με τον Θεό και τον άνθρωπο. Όταν, λοιπόν, προσπαθήσουμε γι’ αυτή την υπέρβαση, την οποία μας προτείνει ο Ιησούς, τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να  αντιληφθούμε τι σημαίνει στην πράξη να ζούμε με τον Χριστό. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: