e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Τελευταίος ασπασμός στον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο [photos-video]

Τον τελευταίο ασπασμό έδωσαν σήμερα, 1η Ιουλίου 2023, Κλήρος και Λαός εκ περάτων, στον αοίδιμο Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Μεταστάντος πραγματοποιήθηκαν στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι της Αττικής.


Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο ομώνυμο Ησυχαστήριον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μήλεσι, ιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιεροθέου.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες: Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων (Αρχιγραμματεύς Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Κηφισίας κ. Κύριλλος, Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Λήμνου κ. Ιερόθεος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Ωρεών κ. Φιλόθεος (Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), Αρσινόης κ. Βασίλειος και Βερενίκης κ. Χρυσόστομος.

Για τον μακαριστό μίλησαν: ο Σεβ. Δωδώνης Χρυσόστομος (ιδιαίτερα συγκινημένος, μια και τον είχε χειροτονήσει σε Διάκονο και Πρεσβύτερο), ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄, η πρέσβυς της Νιγηρίας στην Ελλάδα, η οποία εξήρε το έργο του μακαριστού ποιμενάρχου της Νιγηρίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο οποίος συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον αείμνηστο Νιγηρίας και η κ. Ελένη Σωτηρίου από τους Γιατρούς Καρδιάς, την ΜΚΟ που επισκέπτεται την Αφρική και έχει δουλέψει στη Νιγηρία.

Η κ. Ελένη Σωτηρίου είπε για την εμπειρία της στη Νιγηρία:

“Πριν 20 χρόνια περίπου και κατά τη διάρκεια κάποιας ιατροφαρμακευτικής αποστολής μας στη Νιγηρία, είχαμε την τιμή και την τύχη να γνωρίσουμε τον μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρό Αλέξανδρο. Έναν άνθρωπο ταπεινό, απλό, πράο, συνετό και χαμογελαστό. Η ευγένεια της ψυχής του και η απέραντη αγάπη που είχε στην καρδιά του, καθρεφτιζόταν στα γαλήνια μάτια του. Η γνωριμία μας αυτή έμελλε να σημάνει την έναρξη μιας μακροχρόνιας φιλίας, που είχε ως γερά θεμέλια τις υψηλές ηθικές αξίες που από κοινού ενστερνιζόμασταν, και δεν ήταν άλλες από την άδολη αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ο μακαριστός Αλέξανδρος, στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια αρωγός στο έργο των Γιατρών Καρδιάς, έχοντας ως φάρο την αγάπη προς τον πλησίον και χωρίς να προσδοκά κανένα όφελος. Μας φιλοξενούσε κάθε φορά που επισκεπτόμασταν το Λάγος για ιατροφαρμακευτική αποστολή και προσπαθούσε πάντοτε να μας ευχαριστήσει και να κάνει τη διαμονή μας όσο πιο άνετη γινόταν. Μας ρωτούσε με αγωνία για τους ασθενείς που εξετάζαμε και τα δύσκολα περιστατικά που συναντούσαμε και προσευχόταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, συμμεριζόμενος τον πόνο τους και συμπάσχοντας μαζί τους. Βοηθούσε αλλήλους με πράξεις αγάπης, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Γιατί αυτό που πρέσβευε ήταν η αγνή και η αληθινή αγάπη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Οι συμβουλές του σχετικά με την περιφέρεια δικαιοδοσίας του ήταν πάντοτε πολύτιμες για εμάς, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο που ήταν ενήμερος και είχε ορθή κρίση και που εμείς ως ομάδα εμπιστευόμασταν απόλυτα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατόπιν υποδείξεώς του, οι Γιατροί Καρδιάς προχώρησαν σε ανέγερση ενός ιδρύματος στο Μπενίν, όπου και βρήκαν στέγη και θαλπωρή αόμματοι συνάνθρωποί μας που μέχρι τότε ζούσαν χωρίς βοήθεια στο έλεος του Θεού.

Το γεγονός ότι ο μακαριστός κυρός Αλέξανδρος διάλεξε να ταξιδέψει δίπλα στον Δημιουργό και Πατέρα όλων μας, ανήμερα της εορτής της Σύναξης των Αγίων Ενδόξων Δώδεκα Αποστόλων, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καθώς επρόκειτο για ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της ορθόδοξης ιεραποστολής στην Αφρική. Ειδικότερα από το 1997 και μετά, που χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Νιγηρίας, διακόνευε σε μια αχανή και αφιλόξενη χώρα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της ασπάζονται το ισλάμ. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει αναμμένο το λίκνο της Ορθοδοξίας, αλλά συνέβαλλε και στη διάδοσή της και πάντοτε είχε ως βασικό μέλημα την ορθή διάδοση του λόγου του Θεού. Μιλούσε πάντοτε από την καρδιά του και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που κατάφερνε να μιλάει κατευθείαν μέσα στις ταλαιπωρημένες καρδιές του ποιμνίου του. Στα λόγια του έβρισκαν παρηγοριά και στήριγμα άνθρωποι που είχαν χάσει την ελπίδα και το δρόμο του Θεού.

Μακαριστέ Μητροπολίτη κυρέ Αλέξανδρε, σήμερα σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε και η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας είναι πλέον φτωχότερη. Ένα κομμάτι της καρδιάς μας μαύρισε με την είδηση της εκδημίας σου, μα με το πέρασμά σου στην αιώνια ζωή θα μείνεις για πάντα ζωντανός και θα σε μνημονεύουμε εσαεί.

Αιωνία σου η μνήμη, ο Θεός να αναπαύει την ψυχούλα σου”.

Μετά την ολοκλήρωση της Νεκρωσίμου Ακολουθίας, ο μακαριστός Ιεράρχης του Αλεξανδρινού Θρόνου ετάφη στο Κοιμητήριο του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Άπαντες είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον άνθρωπο και ιεράρχη Αλέξανδρο, τον επί 25ετία και πλέον ποιμάναντα τον πνευματικό γεώργιον της Εκκλησίας που παροικεί στην αχανή Νιγηρία. Αιωνία αυτού η μνήμη!
















Δεν υπάρχουν σχόλια: