e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Μάθημα Υμνολογίας στη Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής Μαχαιράδου εν Ζακύνθω












Απόψε, Σαββατόβραδο 6ης Φεβρουαρίου 2016, στο Μαχαιράδο Ζακύνθου και μάλιστα στην ενοριακή αίθουσα του περιώνυμου Ναού των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, πραγματοποιήθηκε μάθημα Υμνολογίας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικού του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου. Το μάθημα, διάρκειας δύο διδακτικών ωρών, παραδόθηκε στους σπουδαστές των δύο τμημάτων της άτυπης Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής, που λειτουργεί για πρώτη χρονιά στην εν λόγω Ενορία, υπό τον κ. Ιωάννη Κλάδη, Ιεροψάλτη του Ναού των Αγίων Καλλινίκων Μαρτύρων. 

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν, με ιδιαίτερη ζέση και μεγάλο ενδιαφέρον, συνοπτικά στοιχεία α) περί των χριστιανικών γιορτών, εβδομαδιαίων και ετήσιων, β) περί των λειτουργικών περιόδων του Τριωδίου, της Μεγάλης Σαρακοστής και του Πεντηκοσταρίου, γ) περί της προέλευσης, της εξέλιξης και των ειδών των Ύμνων, δ) περί των σπουδαιότερων Υμνογράφων και της επίδρασής τους στη σύγχρονη Λογοτεχνία. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος προβλήθηκαν αρκετά βιντεάκια από ανάλογα μαθήματα Υμνολογίας στο κυριακό σχολείο της Ι. Επισκοπής Μοζαμβίκης, προερχόμενα από το ταξίδι του π. Παναγιώτη εκεί, τον Φεβρουάριο του 2012. Τόσο το πρώτο μέρος, όσο κυρίως η προβολή ψαλτικών στιγμών από τη μακρινή Μοζαμβίκη ευχαρίστησαν τους μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια εξέφρασαν πολλαπλές απορίες!

Ο διδάξας π. Παναγιώτης ευχαρίστησε τον δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Κλάδη (τον και παλαιό μαθητή του) για την ευγενική πρόσκληση, δεν παρέλειψε μάλιστα να μεταφέρει σε όλους, διδάσκοντα και διδασκόμενους, τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος ενδιαφέρεται πολύ για την εκπαίδευση νέων ψαλτών, που θα πλαισιώσουν μελλοντικά τα ψαλτήρια των ναών της Ζακύνθου. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Μητροπολίτης, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, σκέπτεται να οργανωθεί μια Σχολή, που να αφορά σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο και να στεγάζεται στο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, στην πόλη της Ζακύνθου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: