e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στην Θεολογική Σχολή Χάλκης: "Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: ευχή και προσευχή" [photos-video]

"Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: ευχή και προσευχή"
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στην Θεολογική Σχολή Χάλκης
Υπό την σεπτή ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, λαμβάνει χώρα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Θεολογικής Σχολής το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο υπό τον τίτλο "Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: ευχή και προσευχή", το οποίο διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση, κατά το λήξαν έτος, μισού αιώνος από της αδίκου αναστολής λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής (1971) και τριάντα ετών από της προς Κύριον εκδημίας του τελευταίου Σχολάρχου αυτής, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου (1991).
    Ο Παναγιώτατος εκήρυξε με εισηγητική ομιλία την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, ενώ εισηγήσεις πραγματοποιούν Ιεράρχες του Θρόνου και άλλοι κληρικοί, απόφοιτοι της Σχολής, Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδος και άλλων χωρών. Χαιρετισμούς απευθύνουν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
    Μέσω των επιστημονικών εισηγήσεων του συμποσίου αναδεικνύεται η προσωπικότητα και η προσφορά του αειμνήστου Σταυρουπόλεως Μαξίμου, αλλά και η ιστορία της Θεολογικής Σχολής, καθώς και οι σύγχρονες δυνατότητες δραστηριοποιήσεώς της υπό το υπάρχον καθεστώς και προσφοράς της στον χώρο των Γραμμάτων, της Θεολογίας και του διαλόγου.
Οργάνωση: Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης
Διεθνής οργανωτική υποστήριξη: Βανταράκη Ειρήνη




















Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος κήρυξε την έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής επ' αφορμή της συμπληρώσεως κατά το προηγούμενο έτος μισού αιώνος από της αδίκου αναστολής της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και τριάντα ετών από της προς Κύριον εκδημίας του τελευταίου Σχολάρχου αυτής, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου, υπό τον τίτλο "Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: ευχή και προσευχή".
    Ο Παναγιώτατος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο πνεύμα της Χάλκης, στην ιστορία και την προσφορά της περίφημης Θεολογικής Σχολής, στις σύγχρονες δράσεις της Σχολής μέσω συνεδρίων και ημερίδων, αλλά και στην μορφή του σήμερον εορταζομένου Φωτίου του Μεγάλου.
    Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών συνέδρων, οι οποίοι με εμπεριστατωμένα επιστημονικά κείμενα αναφέρθηκαν στην ιστορία και την προσφορά της Θεολογικής Σχολής, αλλά και στην πολυσχιδή προσωπικότητα του τελευταίου Σχολάρχου, Σταυρουπόλεως Μαξίμου, εξέχοντος ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου και διακεκριμένου ακαδημαϊκού διδασκάλου της Φιλοσοφίας.
    Στο συμπόσιο συμμετείχαν Καθηγητές από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξοχ. κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και οργανισμών της Ελλάδος και άλλων χωρών.
    Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχιστούν και αύριο, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: