e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Επιφάνιος Κιέβου: Όπως ο νεαρός Δαβίδ νίκησε τον γίγαντα Γολιάθ, έτσι κι εμείς μπορούμε να διώξουμε τους Ρώσους επιτιθέμενους από τη γη μας


Κήρυγμα του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, την Κυριακή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας, 13 Μαρτίου 2022, στο πολιορκημένο Κίεβο

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Δόξα στον Ιησού Χριστό!

Σήμερα, την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία γιορτάζει την Ορθοδοξία. Πώς πρέπει να κατανοήσουμε αυτή τη γιορτή στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας, που έφερε βάσανα, πόνο, καταστροφή και θάνατο στο σπίτι μας;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό ακούμε με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου από την προς Εβραίους Επιστολή, που διαβάζεται σήμερα. Αναφέρουν τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και τους δίκαιους, οι οποίοι «δια πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχον επαγγελιών, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβεσαν δύναμιν πυρός, έφυγον στόματα μαχαίρας, ενεδυναμώθησαν από ασθενείας, εγενήθησαν ισχυροί εν πολέμω, παρεμβολάς έκλιναν αλλοτρίων» (Εβρ 11, 33-34).

Από αυτά τα λόγια της Γραφής, μπορούμε για άλλη μια φορά να πειστούμε ότι η ιστορία -όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν, ο χρόνος στον οποίο ζούμε- δεν έχει μόνο μια ανθρώπινη, ορατή διάσταση, αλλά και ένα πνευματικό, αιώνιο νόημα. Ο αγώνας ενάντια στους εχθρούς, οι πόλεμοι, η ένοπλη αντίσταση στην εισβολή των ξένων τόσο στην αρχαιότητα όσο και τώρα είχε και είναι σημαντικός αγώνας μεταξύ καλού και κακού, ο αγώνας ενάντια στο αμαρτωλό σκοτάδι, ενάντια στη δύναμη του διαβόλου σε αυτόν τον κόσμο.

Στα λόγια των Γραφών που ακούσαμε, αναφέρονται ο Μωυσής, ο Γεδεών και ο Δαβίδ - αυτοί που στάθηκαν ενάντια σε έναν εχθρό πολύ ισχυρότερο από αυτούς. Απέναντι στον εχθρό, οι οποίοι στην ανθρώπινη λογική ήταν δύσκολο να νικηθεί, γιατί ήταν πολυάριθμος, δυνατός, οπλισμένος και ισχυρός. Σε όλα αυτά, οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης αντιτάχθηκαν με την δύναμη της πίστης στον Θεό - και με τη βοήθεια του Κυρίου πέτυχαν τη νίκη επί του εχθρού.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον πόλεμο που διεξάγει ο λαός μας ενάντια στους εισβολείς, δεν αντιστεκόμαστε μόνο στον ρωσικό στρατό. Όπως στους βιβλικούς χρόνους, τώρα στη γη μας υπάρχει επίσης μια πάλη μεταξύ του καλού και του κακού, της αλήθειας και του ψεύδους, της αγάπης και του φόνου.

Γνωρίζουμε καλά από τις Γραφές ότι τα σημάδια της υποταγής του ανθρώπου στον διάβολο είναι η αναλήθεια και ο φόνος. Σε όσους έχουν διαπράξει τέτοιες αμαρτίες, ο ίδιος ο Σωτήρας λέει: «ὑμεῖς ἐκ τοῦ πατρὸς τοῦ διαβόλου ἐστέ, καὶ τὰς ἐπιθυμίας τοῦ πατρὸς ὑμῶν θέλετε ποιεῖν. ἐκεῖνος ἀνθρωποκτόνος ἦν ἀπ᾿ ἀρχῆς καὶ ἐν τῇ ἀληθείᾳ οὐχ ἕστηκεν, ὅτι οὐκ ἔστιν ἀλήθεια ἐν αὐτῷ· ὅταν λαλῇ τὸ ψεῦδος, ἐκ τῶν ἰδίων λαλεῖ, ὅτι ψεύστης ἐστὶ καὶ ὁ πατὴρ αὐτοῦ.» (Ιω 8, 44). Λαμβάνοντας αυτά τα βιβλικά σημάδια και εφαρμόζοντάς τα μέχρι σήμερα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι εχθροί που ήρθαν στη γη μας με τον πόλεμο είναι αρκετά συνεπείς μαζί τους.

Άλλωστε, ο ίδιος ο λόγος της επίθεσης στην Ουκρανία είναι ψευδής και το ψέμα δικαιολογεί τη συνέχιση αυτής της επιθετικότητας. Συνέπεια ενός τόσο μεγάλου ψεύδους είναι η σκληρότητα, ο φόνος, που βλέπουμε στις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών. Κάτω από τα συνθήματα της υπεράσπισης της πίστης - καταστρέφουν ναούς, σκοτώνουν ιερείς και πιστούς. Με το πρόσχημα της μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργούν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, καταστρέφουν πόλεις και χωριά, βασανίζουν ανελέητα τους ανθρώπους και τους σκοτώνουν χωρίς ενοχές. Μιλώντας για την επιθυμία για ειρήνη - όλο και περισσότερο πυροδοτούν τον πόλεμο.

Τι να αντιτάξουμε στον διάβολο, πώς να νικήσουμε τους υπηρέτες του; Ο λόγος της Γραφής που ακούμε σήμερα μας δίνει την απάντηση: μπορούμε να νικήσουμε μέσω της πίστης στον Θεό, αντιτάσσοντας στην αμαρτία την αρετή.

Άλλωστε, η πίστη στον Θεό μάς δίνει την ίδια δύναμη που ο Μωυσής έστρεψε ενάντια στον Φαραώ και όλη του τη δύναμη, απελευθερώνοντας τον λαό του από τη σκλαβιά. Η πίστη μάς βοηθά να νικήσουμε τον εχθρό, όπως βοήθησε τον Γεδεών με τριακόσιους μόνο στρατιώτες να νικήσει τον στρατό των πολλών χιλιάδων Μαδιανών. Όπως ο νεαρός Δαβίδ νίκησε τον γίγαντα Γολιάθ χάρη στην πίστη του, που απελευθέρωσε τον λαό του Ισραήλ από την κυριαρχία των Φιλισταίων, έτσι και εμείς, έχοντας πίστη, μπορούμε να διώξουμε τους Ρώσους επιτιθέμενους από τη γη μας.

Ποιες αρετές πρέπει να δείξουμε ειδικά σε αυτή τη σκοτεινή εποχή για την ανθρωπότητα; Αγάπη, έλεος, θυσία, σταθερότητα στην αλήθεια - αυτές είναι οι αρετές που αντιτίθενται στα ψέματα, την απληστία, τη σκληρότητα και τον εγωισμό των υπηρετών του διαβόλου. Και στις διάφορες εκδηλώσεις της αρετής βλέπουμε τον θρίαμβο της πίστης μας, που ενσαρκώνεται σε συγκεκριμένες καλές πράξεις.

Κάθε χρόνο, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, την πρώτη αυτή Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμάμε παραδοσιακά τα ιστορικά γεγονότα της νίκης της αληθινής πίστεως επί του αιρετικού ψεύδους, τιμώντας ιδιαίτερα τους ασκητές, τους κήρυκες και τους υπερασπιστές της αλήθειας. Σήμερα, χωρίς να ξεχνάμε τα γεγονότα του παρελθόντος, εστιάζουμε περισσότερο στο παρόν, στον αγώνα ενάντια στην αμαρτία και την αδικία που οδήγησε και τρέφει τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Γι' αυτό, αντί της καθιερωμένης προσευχής του Θριάμβου της Ορθοδοξίας, σήμερα προσφέρουμε προσευχές με ιδιαίτερα αισθήματα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, για την πατρίδα μας, την προστασία και τη νίκη του επί των εισβολέων. Προσευχόμαστε για όλους όσους υποφέρουν από βάρβαρες επιθέσεις του εχθρού των πόλεων και των χωριών μας, που χρειάζονται σωτηρία και φροντίδα. Προσευχόμαστε επίσης για την ειρήνη των ψυχών των πεσόντων υπερασπιστών και πολιτών μας, ώστε ο Κύριος να τους κατατάξει στη Βασιλεία Του.

Σε αυτές τις προσευχές και τις πράξεις αγάπης, θυσίας και φιλανθρωπίας, ο θρίαμβος της αληθινής πίστης είναι για εμάς αυτή τη στιγμή. Πίστη στον Θεό, στον οποίο, όπως ο Μωυσής, ο Γεδεών, ο Δαβίδ και άλλοι δίκαιοι άνθρωποι, εναποθέτουμε την ελπίδα μας, στον οποίο στρεφόμαστε με δάκρυα και τρυφερότητα καρδιάς: Προστάτεψε όλους εκείνους που χρειάζονται τη φροντίδα Σου σήμερα. Πιστεύουμε ότι όπως στην αρχαιότητα Εσύ, Κύριε, δυνάμωσες τον λαό σου στον αγώνα ενάντια στους καταπιεστές, έτσι και σήμερα θα μας βοηθήσεις να προστατεύσουμε την Ουκρανία από την εισβολή ξένων. Αμήν.

[Επιμέλεια κειμένου από την αυτόματη μετάφραση: π. Παν. Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: