e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Αντιμετώπιση του πόνου μες από την προοπτική της αναστάσεως

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Γ΄ Λουκά, 8/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει ένα από τα θαύματα που τέλεσε ο Ιησούς στον επίγειο βίο Του.  Ο Κύριος, αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τον ανθρώπινο πόνο, την απόγνωση και τη θλίψη, φθάνοντας στην πόλη Ναΐν, συνάντησε μια νεκρική πομπή ενός νέου μοναχογιού μιας χήρας. Αμέσως ο Ιησούς, συγκλονισμένος από τον σπαραγμό της μητέρας του νέου, προσπαθεί να την ανακουφίσει. Πλησιάζει τον νεκρό νέο, τον ακουμπά και με προστακτικό τρόπο τον καλεί να σηκωθεί. Ο νεαρός τότε με θαυμαστό τρόπο επανέρχεται στη ζωή και αρχίζει να ομιλεί στους έκπληκτους συγγενείς του.

Προσεγγίζοντας ερμηνευτικά τη σημερινή ευαγγελική περικοπή διαπιστώνουμε ότι, τόσον ο ευαγγελιστής Λουκάς όσο και οι υπόλοιποι ευαγγελιστές συνδέουν την φιλάνθρωπη-ευεργετική κίνηση του Κυρίου όχι αποκλειστικά με τη φιλάνθρωπη στάση Του, αλλά με τη μεσσιανική ιδιότητά του και την προοπτική της Βασιλείας του Θεού. Το θαυμαστό αυτό γεγονός, όπως και τα υπόλοιπα θαυμαστά γεγονότα που παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς, δεν είναι παρά τα σημάδια του νέου κόσμου κοντά στον Θεό, που εισηγείται ο Κύριος.

Ο Κύριος σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με το πλέον βασανιστικό πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης, τον θάνατο. Ο αβάσταχτος πόνος της μάνας γίνεται η αφορμή να υπερνικήσει ο Κύριος το παχύ σκοτάδι του θανάτου και να ανατείλει το φως της ζωής. Ο ανθρώπινος πόνος, οι θλίψεις, οι ασθένειες  και τα βάσανα δεν έπαψαν και ούτε θα πάψουν να υπάρχουν στη ζωή του ανθρώπου. Το θαύμα όμως του Κυρίου, που περιγράφει ο ιερός ευαγγελιστής, προσφέρει την δυνατότητα αντιμετώπισης του πόνου μέσα από την προοπτική της αναστάσεως. Και ταυτόχρονα μάς καλεί να διαδώσουμε το χαρμόσυνο  αυτό μήνυμα στο κόσμο. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: