e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Λουτσκ Ουκρανίας: Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη λειτούργησε σε ενορία, που προσχώρησε στην επίσημη Εκκλησία

Στις 8 Οκτωβρίου 2023, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (Λουτσκ) με τον εφημέριο της ενορίας, πρωθιερέα Ολεξάντρ Κολμπ, τους πρωθιερείς Βίκτρο Μαρτίνενκο και Ολεξίι Μπεκέτοφ και τον διάκονο Σεργίι Τερεσιούκ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας Ολεξάντρ συλλειτούργησε με τον επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα – το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία. Πρόσφατα, η ενορία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, μαζί με τον εφημέριό της, τον πατέρα Ολεξάντρ Κολμπ, ενώθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Επίσκοπος Κομάνων τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουτσκ, την οποία πραγματοποιεί, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λουτσκ και Βόλυν Μιχαήλ με αφορμή τον εορτασμό της εορτής των Αγίων Πάντων της γης του Βόλυν, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Την παραμονή της εορτής, ο πατέρας Ολεξάντρ Κολμπ κάλεσε τον Έξαρχο να τελέσει Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, ακούστηκαν επιμνημόσυνες προσευχές στον Θεό για τους πεσόντες στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και τους πολίτες που σκοτώθηκαν από τους εισβολείς.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μιχαήλ σημείωσε τη σημασία της ανάγνωσης της Αγίας Γραφής για τους ορθόδοξους Χριστιανούς. Τόνισε ότι ο Ευαγγελικός Λόγος δεν είναι απλώς ένα ιστορικό μνημείο ή μια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά είναι ο ζωντανός και ανοιχτός Λόγος του Θεού, ο οποίος έχει νόημα για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη μόρφωση, τη γλώσσα, την ηλικία ή το φύλο τους.

Για να το καταδείξει αυτό, ο Επίσκοπος Μιχαήλ έδωσε το παράδειγμα των αποστόλων, οι οποίοι άφησαν τις κανονικές τους δουλειές και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θεού να κηρύξουν. Εμπιστεύτηκαν τον Θεό και έλαβαν μια μεγάλη ψαριά, η οποία ήταν ένα θαύμα που τους έδειξε ότι η πίστη και η αφοσίωση στον Θεό φέρνουν ευλογίες και σωτηρία.

Ο Επίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να εφαρμόζουν τις Άγιες Γραφές στη ζωή τους, να αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής και να επιβεβαιώνονται στην πίστη και στην τήρηση των εντολών του Κυρίου. Ο Επίσκοπος Μιχαήλ τόνισε επίσης ότι όλοι μπορούν να βρουν απαντήσεις και έμπνευση για τη ζωή τους στις Άγιες Γραφές, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις τους.

Ο πατέρας Ολεξάντρ Κολμπ τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης Λειτουργίας για την ενότητα της ενορίας που του έχει ανατεθεί.

«Όταν ένας άνθρωπος κάνει πνευματικά ένα βήμα προς τον Θεό, ο Θεός κάνει 10 βήματα προς τον άνθρωπο ταυτόχρονα. Όταν συλλειτούργησα με τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο στις 24 Σεπτεμβρίου, μπορούσα μόνο να ονειρεύομαι ότι ίσως μια μέρα ο Έξαρχος θα επισκεπτόταν την ενορία μας. Και σήμερα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική για την ενότητα των ενοριτών μας. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά ενωμένοι από τον Θεό, ενωμένοι από την Αγάπη και ενωμένοι από το κοινό ευχαριστιακό δισκοπότηρο, δηλαδή από την κοινή Θεία Κοινωνία», είπε.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενότητα και ειρήνη σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την Ουκρανία και νίκη επί του επιτιθέμενου. «Θα προσευχηθούμε, θα πιστέψουμε, θα ζητήσουμε από τον Θεό και ελπίζουμε ότι τέτοιες Λειτουργίες δεν θα είναι οι μόνες για εμάς. Έχουμε πολλά ακόμη όνειρα και σχέδια μπροστά μας, οπότε ο Θεός να μας χαρίσει μια γρήγορη νίκη επί των κατακτητών και έναν ειρηνικό ουρανό», δήλωσε ο ιερέας.

Με τη σειρά του, μετά τη λειτουργία, ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ σημείωσε την εξαιρετική του χαρά και ευχαρίστησε τον πατέρα Ολεξάντρ για την πρόσκληση σε αυτή την κοινή προσευχή και Λειτουργία. Σημείωσε ότι γνωρίζει τον πατέρα Ολεξάντρ πολλά χρόνια και ότι είχε την τιμή να είναι μαθητής του, μαθαίνοντας από αυτόν ως νέος ιερέας. Ο ρόλος του πατέρα Ολεξάντρ στη διαμόρφωση του Επισκόπου Μιχαήλ και της διακονίας του ήταν σημαντικός.

Ο Επίσκοπος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα της κοινότητας που ένιωσε στην εκκλησία. Σημείωσε ότι υπήρχαν πολλοί πιστοί στη Θεία Λειτουργία και τόνισε πως τα παιδιά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στην Εκκλησία.

Τόνισε επίσης ότι η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπαράγεται στο χρόνο χάρη στους πιστούς και τους λειτουργούς της Εκκλησίας και είναι σημαντικό να μεταδίδεται η πίστη και οι αξίες στην επόμενη γενιά.

Επισκεπτόμενος το Λουτσκ και τελώντας Θεία Λειτουργία μαζί με τον πατέρα Ολεξάντρ, ο επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινότητα του Λουτσκ θα καθοδηγήσει και θα υποστηρίξει με σύνεση τους πιστούς της, στηρίζοντάς τους στο πνευματικό τους ταξίδι. Ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη και αγκαλιάζοντας τον πατέρα Ολεξάντρ.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: