e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Φωτογραφική έφοδος στο έρμο σπίτι του Κουρέα


Ο Γιάννης Ζαρκάδης ή Κουρέας του Σπυρίδωνος και της Παρασκευής, γεννήθηκε στο Μπανάτο το 1903. Σε ηλικία 43 χρονών νυμφεύτηκε τη συγχωριανή του Γεωργία Ροδίτη του Εμμανουήλ και της Αικατερίνης στις 4 Αυγούστου 1946 και απόχτησε μια κόρη, τη Μαύρα. Κατά δήλωση του ίδιου, διετέλεσε και Αγροφύλακας επί μια πενταετία. Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1989, σε ηλικία 86 χρονών και θάφτηκε στο γενέθλιο χωριό του.

Υπήρξε χαρακτήρας απλός, καταδεκτικός, αλλά και αρκετά ιδιόρρυθμος. Η καθημερινότητά του διακρινόταν από πολύ σουρεαλισμό. Αξίζει να θυμηθώ, ότι κάθε πρωί, που συνήθιζε να πηγαίνει -τελετουργικώ τω τρόπω- από το σπίτι του στο καφενείο για τα καθιερωμένα, διασχίζοντας το πλάτωμα της Φανερωμένης, παρατηρούσα, ότι στην κωλότσεπη κρατούσε πάντα έναν φακό. Ήξερα βέβαια, πως σε δυο-τρεις ώρες το πολύ θα επέστρεφε για να γιοματίσει. Οπότε, προς τι ο φακός; Πολύ παράδοξο!... Μια μέρα, δεν άντεξα.
     -Μπάρμπα, του λέω, τι τόνε πηγαινοφέρνεις τον φακό μέρα-μεσημέρι;
     Τότε εκείνος μου απαντά με πολύ αυθορμητισμό και ύφος άκρας φυσικότητας:
     -Αα, παιδάκι μου! Κι αν πάθει τίποτα ο ήλιος και σβήσει, πώς θα βλέπω να γυρίσω σπίτι;

***

Το διώροφο σπίτι του (ανώι και κατώι) βρίσκεται στο κέντρο του Μπανάτου και στέκει ακόμη ολόρθο, πλην όμως έρημο και μισοκατεστραμμένο, κυρίως από την εγκατάλειψη... Το μπροστινό δωμάτιο του σπιτιού αυτού υπήρξε το κλασικό και χαρακτηριστικό μπαρμπέρικο της ευρύτερης περιοχής του πάλαι ποτέ Δήμου Ψωφίδος Ζακύνθου, του λεγόμενου σήμερα Δήμου Αρκαδίων.
Σ' αυτό το εναπομείναν σπίτι-ερείπιο πραγματοποιούμε σήμερα μια φωτογραφική έφοδο, καταγράφοντας σε άσπρο-μαύρο ό,τι ακόμη αναπνέει εκεί μέσα. Από το πλήθος των αποτυπώσεων δείτε παρακάτω κάποιες στιγμές:

Στο ανώι...










Στο κατώι...







Τα βιογραφικά στοιχεία του Κουρέα, όπως και λαογραφικές του αφηγήσεις, τις οποίες καταγράψαμε το 1981 σε μαγνητόφωνο, μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος στο βιβλίο: π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Λαογραφικά Ερανίσματα ΙΙ: Δυο Μπανατιώτες αφηγητές ζακυνθινού λαογραφικού υλικού, εκδ. Συλλογές, Αθήνα 2007.