e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Συμμεριζόμεθα τον μεγάλο πόνο του ελληνικού λαού»


Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο για τα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε την Αττική

Τα αισθήματα βαθιάς οδύνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης για την τραγωδία που έπληξε την Αττική, με δεκάδες θύματα και χιλιάδες συνανθρώπους μας να δοκιμάζονται, καθώς και την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς το σύνολο του Ελληνικού λαού εξέφρασε γι’ άλλη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Παρακολουθούμε όλοι με αγωνία και με άγχος τις λεπτομέρειες από τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως. Ήτο μία πραγματική τραγωδία. Συμπάσχουμε με τον ελληνικό λαό, εμείς το σημερινό εδώ μικρόν Ποίμνιο, με τον μεγάλο πόνο του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη τραγωδία είναι, στα καλά καθούμενα, να είσαι καλά, να πηγαίνεις για διακοπές, μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού, και να χάνεις από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Πατριαρχείο προς εξυπηρέτηση της Ρουμανικής Κοινότητας της Πόλεως. 

«Ευχόμεθα να μην υπάρξουν άλλα θύματα», συνέχισε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγώ προσωπικώς, συμμερίστηκα αυτόν τον πόνο των αδελφών μας και έσπευσα να εκφράσω τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτας, των οποίων αι Επαρχίαι ιδιαιτέρως επλήγησαν, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού [...] Συνελυπήθην τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι αυτήν την στιγμή φέρουν εις στους ώμους των το βάρος, τον πόνο, την θλίψη, τον καημό, την τραγωδία, ολοκλήρου του ελληνικού λαού, οι άρχοντες της Ελλάδος, και η προσευχή μας είναι πρώτον για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, γι’ αυτό κάναμε προ ολίγου το Τρισάγιον εις τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά και υπέρ του να θεραπεύσει ο Άγιος Θεός, που είναι Πατήρ των οικτιρμών και πάσης παρακλήσεως, όλες τις πληγές που άνοιξε αυτή η τραγωδία. Να γίνουν καλά οι τραυματισμένοι, να μην υπάρξουν άλλα θύματα, και το Κράτος και όλοι οι φορείς και οι εθελονταί, οι ιδιώτες, οι πάντες, να συνδράμουν ώστε να επουλωθούν οι πληγές και να ανακουφιστεί ο πόνος των πληγέντων αδελφών μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι πάρα πολλές χώρες, η Τουρκία εκ των πρώτων, η Ρουμανία επίσης, που έστειλε χθές αεροπλάνα πυροσβεστικά, και πολλοί ηγέτες συμμερίστηκαν τον πόνο του ελληνικού λαού και σπεύδουν να βοηθήσουν ηθικώς και υλικώς σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, την οποία, όπως είπε και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, «δεν χωράει ο νους του ανθρώπου», και δεν μπορούμε να την περιγράψουμε με λόγια, παρά μόνον να βιώσουμε και εμείς τον πόνο και την θλίψη των πονεμένων συνανθρώπων μας, ομόδοξων και ομογενών».

Τα θερμά συλλυπητήριά και τη συμπαράστασή του προς τον Ελληνικό λαό εξέφρασε και ο παριστάμενος Πρέσβης  της Ρουμανίας στην Άγκυρα, κ. Gabriel Şopandă. 

Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αγία Παρασκευή στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου


Πρωί Πέμπτης, 26ης Ιουλίου 2018, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήσαμε καθηκόντως την Αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή. 
     Εκκλησιάστηκε μια Εικόνα Της προερχόμενη από μιαν οικία της Ενορίας, ενώ μια άλλη ευσεβής οικογένεια προσέφερε την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του σπιτικού αυτού. 
     Κάμποσοι Ενορίτες μας, όπως και άνθρωποι από τα πέριξ χωριά, λειτουργήθηκαν και κάποιοι από αυτούς μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.
     Στο τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε Τρισάγιο για την ανάπαυση των αδικοχαμένων, πυρί τελειωθέντων συμπατριωτών μας στην Αττική.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Επιμνημόσυνη Δέηση και Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου για τα θύματα της Πυρκαγιάς στην Αττική [video] και άλλα νέα εκ Φαναρίου (26.7.2018)


Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς της Αττικής - Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Πικριδίου 
 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλά για την τραγωδία που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής. Στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, ο οποίος παραχωρήθηκε από το Πατριαρχείο για την εξυπηρέτηση της Ρουμανικής Κοινότητας της Πόλης.ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῆς Ἁγίας Ὁσιομάρτυρος Παρασκευῆς, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Πικριδίου, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Πέμπτην, 26ην Ἰουλίου, καθ’ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Ἱερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ἀλέξανδρος Κούτσης.
     Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Ἐξοχ. κ. Gabriel Şopandă, Πρέσβυς τῆς Ρουμανίας ἐν Ἀγκύρᾳ, ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Γαϊτάνης, Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τῆς ἐνταῦθα Ρουμανικῆς Παροικίας. 
     Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὁ Παναγιώτατος ἐτέλεσε τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν θυμάτων τῶν καταστροφικῶν πυρκαϊῶν τῆς Ἀττικῆς.   
     Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ ὡμίλησαν ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Σαμουήλ Ἐφές, Ἱερατικῶς Προϊσταμενεύων τοῦ πανηγυρίσαντος Ἱ. Ναοῦ, ὁ Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Sergiu Vlad, Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς ἐνταῦθα Ρουμανικῆς Παροικίας, καί ὁ Πατριάρχης, Ὅστις ἀνεφέρθη εἰς τήν ποιμαντικήν μέριμναν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τούς ἐν τῇ Πόλει διαβιοῦντας Ρουμάνους Ὀρθοδόξους καί ἐξῇρε τάς ἀγαθάς σχέσεις μεταξύ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου καί τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ρουμανίας, μή παραλείψας νά ἀναφερθῇ εἰς τήν κατά τόν προσεχῆ Νοέμβριον παρουσίαν Του, σύν Θεῷ, εἰς Βουκουρέστιον διά τά ἐγκαίνια τοῦ πρότριτα ἀνεγερθέντος Καθεδρικοῦ Ναοῦ τῆς ρουμανικῆς πρωτευούσης,  εἶτα δέ ἀπηύθυνεν ἅπαξ ἔτι θερμόν μήνυμα συμπαθείας πρός τόν δοκιμαζόμενον ἑλληνικόν λαόν, ἐξ ἀφορμῆς τῆς ἐπισυμβάσης ἐν Ἀττικῇ ἐθνικῆς τραγωδίας, ὡς ἄλλως τε ἔπραξε καί ἐπισήμως διά τῆς ἀποστολῆς καταλλήλων τῇ περιστάσει σεπτῶν Πατριαρχικῶν Μηνυμάτων πρός τήν πολιτειακήν καί τήν πολιτικήν ἡγεσίαν τῆς Ἑλλάδος.    

* * *

Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου καί τοῦ Ἐντιμολ. Ἄρχοντος Διδασκάλου τοῦ Γένους κ. Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντῆ, Διευθυντοῦ τοῦ Α΄ Πατριαρχικοῦ Γραφείου, Καθηγητοῦ Πανεπιστημίου, ἐπεσκέψατο τόν οἰκουροῦντα Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον τῶν ἐνταῦθα Ἀρμενοκαθολικῶν κ. Levon Zekiyan, ὑποβληθέντα προσφάτως εἰς ἐγχείρησιν, ᾧτινι καί ηὐχήθη ἀδελφικῶς ταχεῖαν ἀνάρρωσιν. 
     Ἀκολούθως, ὁ Παναγιώτατος, μετά τῶν συνοδῶν Αὐτοῦ,  ἐπεσκέφθη κατ᾿ οἶκον τόν Σεβ. Μητροπολίτην Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόραν, εὐχηθείς αὐτῷ ἀδελφικῶς τά εἰκότα, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.    

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
     Τόν Ἱερολ. Πατριαρχικόν Διάκονον κ. Καλλίνικον Χασάπην, ὑποβαλόντα τά ἑαυτοῦ σέβη καί λαβόντα τήν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
     Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τούς Ἐντιμ. κ.κ. Παρασκευᾶν Μαΐν καί Χρυσοβαλάντην Τζαβίδην, Γραμματεῖς τῶν Πατριαρχείων. 
     Τόν Ἐλλογ. κ. Κυριακόν Παπαδόπουλον, Καθηγητήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τοῦ Κουβέϊτ, μετά τῆς μνηστῆς αὐτοῦ. 
     Τήν Εὐγεν. κ. Εὐφροσύνην Π. Μπρούχιν, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτῆς Λαζάρου, ἐντεῦθεν, τόν ὁποῖον συνεχάρη καί ηὐλόγησεν ἐπί τῇ ἀποπερατώσει τῶν πανεπιστημιακῶν αὐτοῦ σπουδῶν, εὐχηθείς αὐτῷ καλήν σταδιοδρομίαν. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κ. Στεφάνου, κατά τήν πανήγυριν τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Μαζίου Μεγάρων.