e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Από την ενθρόνιση Ειρηναίου, του νέου Πατριάρχη Σερβίας: Άξιος! / Patrijarh srpski Irinej: Dostojan!

Βελιγράδι, σήμερα το πρωί


Από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης εισπράττουμε όμορφες και ιστορικές στιγμές, που αφορούν στην Ενθρόνιση του μόλις χθες εκλελεγμένου 45ου Πατριάρχη Σερβίας, του από Επισκόπου Νύσσης (Νις) κ. Ειρηναίου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου.

Μετά τη μεγαλοπρεπή θεία Λειτουργία σήμερα το πρωί, στην οποία προεξήρχε ο ίδιος ο Ειρηναίος, τον νέο Πατριάρχη ενθρόνισε ενώπιον παντός του λαού ο μέχρι χθες Τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος.

Στον πολύ συγκινητικό ενθρονιστήριο Λόγο του ο Πατριάρχης, εκτός από τις ευχαριστίες κι την ευγνωμοσύνη του προς τη Σύνοδο και τον Λαό του τόπου του, είπε χαρακτηριστικά ότι όντως αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για όλους, δεδομένου ότι ο Σέρβος Πατριάρχης αντιπροσώπευε πάντα ενώπιον του Θεού την Ιστορία του λαού, δηλαδή τη μοίρα του, την τραγωδία του, αλλά και τη χαρά του. Μιλώντας εξάλλου, σχετικά με τα καθήκοντα της σερβικής Εκκλησίας και του νέου Πατριάρχη ανέφερε ότι υποχρεούνται να υπερασπισθούν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, καθώς και την διατήρηση της ενότητας του σερβικού λαού.

Λόγος ουσίας με πολλούς αποδέκτες, από έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, αλλά - όπως φαίνεται- με υψηλό δείκτη πνευματικότητας! Ας είναι ΑΞΙΟΣ!!!
Περισσότερες φωτογραφίες, δείτε στον ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ, εδώ.

Στον δρόμο της Αγάπης για τους σεισμόπληκτους Αϊτινούς
Τα σημερινά μας παραπάνω φρικιαστικά οπτικοακουστικά, τα οποία ερανιζόμαστε από τα διεθνή Μ.Μ.Ε., δεν έχουν να κάνουν με τις συνήθεις μας εκκλησιαστικές τελετές και ακολουθίες, αλλά με τελετές θανάτου και ακολουθίες σεισμών και καταποντισμών, που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα στη μακρινή για εμάς Αϊτή.
Είναι όμως τόσο μακρινή; Η Αγάπη μπορεί να γεφυρώνει και να συνενώνει! Η Αγάπη μπορεί να γεννήσει θαύματα! Και αυτή τη φορά της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός τόσο φτωχού κράτους, έχουμε την ιερότατη υποχρέωση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην άμβλυνση Πόνου του κορυφαίου αυτών των δοκιμαζόμενων σκληρότατα συνανθρώπων.
Γι'  αυτό, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αύριο θα περιαχθεί ένας δίσκος σε όλους τους ναούς μας (και στον δικό μας εδώ στο Μπανάτο), τον οποίον είναι ανάγκη να ενισχύσουμε από το υστέρημα έστω του καθενός, ώστε το προϊόν του να προωθηθεί αρμοδίως προς τους Πονεμένους Αϊτινούς. Ήδη η Ελλαδική Εκκλησία συμπαραστέκεται μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσής της "Αλληλεγγύη".
Εμείς μάλιστα, εδώ στη Ζάκυνθο, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, συνεχίζουμε τον αγώνα στον Δρόμο της Αγάπης, συγκεντρώνοντας ανθεκτικά τρόφιμα, λάδι και ό,τι άλλο καλά συσκευασμένο, ώστε και αυτά όλα να προωθηθούν γρήγορα (εξάπαντος μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2010) στον τόπο της Καταστροφής.

Οι Ζακυνθινοί έχουμε ευαισθησία στο άκουσμα Σεισμών, όχι μόνον εξαιτίας της Κοσμοχαλασιάς του 1953 στον ιόνιο χώρο, αλλά και του καθημερινού σεισμικού κινδύνου που επικρέμαται πάνω από το νησί μας. Οπότε εμείς πρώτοι χρειάζεται να ευασθητοποιηθούμε περισσότερο, ενόψει μάλιστα του Κατανυκτικού Τριωδίου που ανοίγει απόψε, θυμίζοντάς μας πάλι και πάλι, ότι κριτήριο σωτηρίας μας είναι η απόδοση ανιδιοτελούς Αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο, κυρίως στον εμπερίστατο!