e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Δ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό της Παναγούλας


Απόψε το εσπέρας, 12η Απριλίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, εψάλησαν οι Δ΄ Χαιρετισμοί ενώπιον της Παναγίας, εν προκειμένω της παλαιάς περίπυστης Εικόνας της Παναγούλας, της επονομαζομένης "Μικρή Παναγούλα". 
        Ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε προς το εκκλησίασμα, με θέμα: "Προσφυγή στην γοργοϋπήκοο Πρεσβεία των Ουρανών". Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την αναγνώσουν ΕΔΩ!
        Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Δρογγίτης.

Δ΄ Χαιρετισμοί 2024 των Ζωγραφειωτών στην Παναγία των Βλαχερνών

Δ´ Στάση Χαιρετισμών. Οι Ζωγραφειώτες, όπως κάθε χρόνο, στο καθιερωμένο ετήσιο τους Προσκύνημα ήταν στην Παναγία Βλαχερνών, όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος!
Φέτος μπορεί να μην ήμασταν πολλοί λόγω των διακοπών του Μπαϊραμιού…

Δ΄ Χαιρετισμοί 2024 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Παρασκευή Δ΄ των Νηστειών, 12 Απριλίου 2024, η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου με την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Κέρκυρα: Δ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 12ης Απριλίου 2024, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, οι Δ΄ Χαιρετισμοί, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. Έψαλε η καλλικέλαδη Χορωδία του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Λευκωσία: Δ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Καθεδρικό του Αποστόλου Βαρνάβα [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 12ης Απριλίου 2024, στον περικαλλή και παμμεγέθη Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας Κύπρου, εψάλησαν οι Δ΄ Χαιρετισμοί, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Λάρνακα Κύπρου: Δ΄ Χαιρετισμοί στον Καθεδρικό του Αγίου Λαζάρου [video]


Λάρνακα Κύπρου, εσπέρας Παρασκευής, 12ης Απριλίου 2024: Η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λαζάρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Προσφυγή στην "γοργοϋπήκοο" Πρεσβεία των Ουρανών

"Κλίνον το ους σου Αγνή, και σώσον τους θλίψεσι βυθιζομένους ημάς, και συντήρησον, πάσης εχθρών αλώσεως, την σην πόλιν Θεοτόκε." (Από τον Κανόνα της Θεοτόκου)

Αυτοίοι στίχοι αποτελούν ένα μικρό απόσπασμα από ένα συνταρακτικό κείμενο. Πρόκειται για μια προσφυγή-κραυγή. Προσφυγή ενός ολόκληρου λαού σε μια Πρεσβεία. Περιγράφει με αδρές γραμμές το δράμα του χειμαζόμενου αυτού λαού και την αγωνία του για το αύριο. Οι εχθροί του τον έχουν ήδη πολύ ταλαιπωρήσει... Πολιορκείται από παντού τριγύρω... Κινδυνεύει να αλωθεί.

«Πυρίμορφον όχημα του Λόγου, χαίρε Δέσποινα»

 

Κατάφορτος ο Ακάθιστος Ύμνος από εικόνες που αναφέρονται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, δοσμένες με την μεταφορά του ποιητικού λόγου που είναι μία αληθινά γλωσσική απόλαυση, αλλά, την ίδια στιγμή, μας δείχνουν ότι η ιστορία του ανθρώπινου Γένους δεν θα μπορούσε να δείξει ανώτερη έκφραση αγάπης προς τον Θεό από ό,τι έδειξε το πρόσωπο και η ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Beit Sahour Παλαιστίνης: Προηγιασμένη Λειτουργία στη Μονή των Ποιμένων [video]

Στην σεβασμία Ιερά Μονή των Ποιμένων, στο χωριό Beit Sahour της Παλαιστίνης, τελέσθηκε Θεία Λιεοτυργία των Προηγιασμένων Δώρων, σήμερα Παρασκευή της Δ΄ εβδομάδος των Νηστειών, 12η Απριλίου 2024. Ιερούργησε ο Ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: