e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης στην Έκθεση Ζωγραφικής του "Αληθώς"


Το δειλινό της Νιας Τρίτης, 19ης Απριλίου 2023, ο έγκριτος σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, εξέχων Ζακύνθιος, επισκέφτηκε την έδρα του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου "Αληθώς", όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση Ζωγραφικής "Πάσχα χρωμάτων γοερών" της Κωνσταντίνας Δήμζα, που λειτουργεί κατ' αυτή την περίοδο στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Εκεί τον δέχτηκε η Καλλιτέχνιδα και συναντήθηκε τον παλαιόθεν φίλο του και Εφημέριο Βανάτου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Η πανήγυρις των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μονή Γρίβας Μητροπόλεως Γουμενίσσης

Ἡ τρίτη μέρα τοῦ Πάσχα εἶναι πολλαπλά χαρμόσυνη γιά τήν ἀκριτική Μητρόπολη Γουμενίσσης.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στους εορτασμούς της Προεδρίας της Αιγύπτου για το Eid al-Fitr

Η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Εξοχότατου Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τιμήσε με την υψηλή παρουσία Του, την Τρίτη 18 Απριλίου 2023, τους εορτασμούς της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την Ισλαμική εορτή Eid al-Fitr στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Al Manara Καΐρου, συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό. 

Λαμπροτρίτη 2023, τιμώντας τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, στο Βανάτο Ζακύνθου

Πρωί Τρίτης της Διακαινησίμου, 18ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμήθηκαν με αναστάσιμη θεία Λειτουργία οι κοσμαγάπητοι ανά την Ορθοδοξία τρεις θαυματουργοί Άγιοι και Προστάτες της Μυτιλήνης: Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, με διπλή Αρτοκλασία Ενοριτών και άλλων πιστών από άλλη περιοχή της Ζακύνθου, ευλαβουμένων τους Αγίους.
     Ομίλησε δι' ολίγων ο ιερουργός Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, κάνοντας αναφορά στην σταυροαναστάσιμη παρουσία των Τιμωμένων Μαρτύρων, ενώ έψαλαν ιεροπρεπώς οι κ.κ. Δημήτριος Παπαδάτος και Σπυρίδων Σαρατσένος. 

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη: Οι νεοφανείς ένδοξοι Νεομάρτυρες

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στη χώρα μας είναι και αυτό της Θέρμης Μυτιλήνης, όπου τιμώνται τρεις νεοφανείς Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Εκεί στην περίφημη Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, βρέθηκαν, ύστερα από θαυμαστά γεγονότα, τα ιερά τους λείψανα, όπου και φυλάσσονται, αγιάζοντας τους πολυάριθμους προσκυνητές.

Απάντηση στον «εκκλησιολόγο» Διονύσιο Σλιόνοφ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο κληρικός της Εκκλησίας της Ρωσίας Διονύσιος Σλιόνοφ, καθηγούμενος της ιεράς μονής Αγίου Ανδρέου του Στρατηλάτη, καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και διευθυντής του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, δημοσίευσε πρόσφατα ένα κείμενο με τίτλο: «Κριτική της θεωρίας περί πρωτείου τιμής και εξουσίας εξ απόψεως της ορθοδόξου Eκκλησιολογίας».

Πάσχα το τερπνόν

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Δεν υπάρχει πιο χαρμόσυνο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία από την λαμπροφόρο ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα από το μήνυμα της Αναστάσεως, ότι «Χριστός ανέστη και Άδης εσκυλεύθη». Γι’ αυτό και το Άγιο Πάσχα είναι η εορτή των εορτών και η πανήγυρη των πανηγύρεων! Σύμπας ο λαός του Θεού, με άκρατο ενθουσιασμό και χαρά συμμετέχουμε στο υπέροχο πασχαλινό συμπόσιο της πίστεως και υμνούμε ακατάπαυτα τον κραταιό και τροπαιούχο Λυτρωτή μας!