e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αναστάσιμοι και ανθοστεφείς, λιτανεύοντας την Παναγία τη Χρυσοπηγή, στο προάστιο του Μπόχαλη

 Πρωί Παρασκευής της Διακαινησίμου 2014, της Ζωοδόχου Πηγής
Φωτογραφίες: Μάριος Μπενίσης και Γιάννης Κλάδης


Επίσημη αναστάσιμη αρχιερατική Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί στο γραφικό και ανθοστόλιστο προάστιο του Μπόχαλη, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, για τη χαρμόσυνη εορτή της Ζωδόχου Πηγής, δεδομένου ότι στον κεντρικό ναό φιλοξενείται η εφέστια Εικόνα της Χρυσοπηγής, την οποία ευλαβείται υπερβαλλόντως ο ζακυνθινός λαός. Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα, εκκλησιαστική χορωδία υπό τον κ. Σάββα Βοζαΐτη, ενώ πολύς κόσμος προσήλθε να προσκυνήσει τη γλυκιά μορφή της Χρυσοπηγής, μεταξύ των οποίων οι αρχές του τόπου. 

Την αναστάσιμη ομιλία της ημέρας είχε αναλάβει να κάνει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Το μυστήριο της Ανάστασης, παρότι συνέβη σε τόπο και χρόνο συγκεκριμένο, εμείς ως Εκκλησία το εορτάζουμε, όχι ως γεγονός πρωτόγνωρο κι ανεπανάληπτο στο διάβα των ιστορικών χρόνων, αλλά κυρίως και κατ’ εξοχήν ως καθημερινή αιτία και απόρροια της πίστης μας. Δε μας ενδιαφέρει τόσο να βάλουμε την (πεπερασμένη έτσι κι αλλιώς) λογική μας επί τον τύπον και ήλων, διότι έχουμε νιώσει την οδύνη των καρφιών από τα πάθη βαθιά στην ψυχή μας και γνωρίζουμε, ότι με την αλλοίωση, που προκύπτει δια της Μετανοίας, μετατοπίζεται αναστάσιμα ο μέσα μας λίθος. Δε χρειαζόμαστε να εξετάσουμε εργαστηριακά τα εναπομείναντα στο Μνήμα σεντόνια της Ταφής, διότι διατηρούμε την αίσθηση, ότι ένας Θεός αποδεικνυόμενος αδειάζει από τη θεότητά του, γίνεται αντικείμενο και πράγμα κοσμικό (K. Jaspers)". 

Ακολούθως, ώρα 11, πραγματοποιήθηκε η ειθισμένη μεγαλοπρεπής Λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Ανάστασης και της Χρυσοπηγής, ανά τις οδούς της τοπικής κοινότητας και υπό την αγέρωχη παρουσία του Κάστρου της Ζακύνθου, ενώ παιάνιζε αναστάσιμες μελωδίες η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου.

Είμαστε όλοι πόρνες!

Σχολιάζει ο π. Λέων Κισκίνης τής Ρ/Καθολικής ΕκκλησίαςΣκεφτόμουν σήμερα το επεισόδιο της μοιχαλίδας, της γυναίκας που απατούσε τον άντρα της, και σκεφτόμουν πόση υποκρισία υπάρχει στους καθ΄ημάς, τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ, που εύκολα κρίνουμε και κατακρίνουμε τον αδελφό ή την αδελφή.
"Να σαπίσει το στόμα του" ακούσαμε πρόσφατα από τα "άγια" χείλη, "αγίων" φαρισαίων μητροπολιτών. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκανε ο Διδάσκαλος Ιησούς, όταν π.χ., του παρουσίασαν την "πουτάνα" (γιατί σκανδαλίζεστε, εσείς οι άμεμπτοι και οι αμόλυντοι, και οι κανονολάγνοι, από τη λέξη; Τον Ιησού ρωτήστε πρώτα)...!

Ο Ιησούς δεν δικαιολογείούτε καταδικάζειπροσκαλεί να σηκώσουμε το βλέμμανα υπερβούμε τα στενά πλαίσιά μαςνα κοιτάξουμε με συμπόνια την αδυναμία του άλλου-της άλληςκαι μέσα σ' αυτήν -σαν σε καθρέφτη- να δούμε τη δική μας αδυναμία.

Όχι, ο Θεός δεν κρίνειΜας κρίνει η ζωήη κοινωνίαο εργοδότης μαςεμείς οι ίδιοιΌλοι μας κρίνουν, ο Θεός όχι. Ο Θεός αγαπάει, τελεία και παύλα. Κι εκείνη η γυναίκα, η "τιποτένια" ελευθερώνεται. Αφού σώθηκε από τον λιθοβολισμό, σώζεται τώρα από την αδυναμία της: “από εδώ και πέρα μην αμαρτάνεις πια”, της λέει ο Ιησού.

Πόρνες: Όλοι είμαστε πόρνεςΠουλιώμαστε για ένα κοπλιμέντο, για να έχουμε μια υψηλή και αναγνωρισμένη θέση στην κοινωνία και στην Εκκλησία, για να είμαστε, αν όχι καλύτεροι, τουλάχιστον όχι κατώτεροι από τους άλλουςδιατεθιμένοι –μερικοί– να πατήσουν επί πτωμάτων για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Όλους ο Θεός μάς έχει συγχωρέσει, επειδή μας αγαπάει. Και τη μοιχαλίδακαι τον Πέτρο, και τόσους άλλους, κι εσένα, αδελφέ μου-αδελφή μου. Όλοι, αν το θέλουμε,μπορούμε να οικοδομήσουμε την Εκκλησία, το όνειρο του Θεού, μία κοινότητα ανθρώπων που έχουν γευτεί στη ζωή τους την τρυφερότητα του Πατέρα, και, γι' αυτό, γίνονται οι ίδιοι ικανοί να συγχωρούν και να σπλαχνίζονται.

Αναστάσιμη Λειτουργία στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν Libreville


Στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Libreville, αφίχθη το πρωί της 22ας Απριλίου 2014 ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο Μάξιμο Oumba, προκειμένου να επισκεφθεί την ορθόδοξη κοινότητα της πόλεως και να τελέσει την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Την ιδία ημέρα συναντήθηκε με ορθοδόξους πιστούς, ενώ με τον π. Μάξιμο τέλεσαν το Μυστήριο της Εξομολογήσεως σε αρκετούς εξ αυτών.

Την επομένη, 23η Απριλίου, μετέβη στην οικία του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Σερβίας κ.Moncilo Radunovic Mombo για την ανταλλαγή εορτίων ευχών. Το απόγευμα ετέλεσε στον ίδιο χώρο την Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν γηγενείς, Ρώσοι, Σέρβοι και Σύροι ορθόδοξοι, προς τους οποίους ανέγνωσε την Πασχάλιο Εγκύκλιο του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ.Θεοδώρου Β΄ και κήρυξε τον θείο λόγο. Επίσης, προσέφερε το Ημερολόγιο έτους 2014 της Ιεράς Επισκοπής και μικρές εικόνες της Θεοτόκου (Ευαγγελιστρίας Τήνου).

Τέλος, την 24η Απριλίου επισκέφθηκε προς υποβολή αναστασίμων ευχών τον Εξοχ. κ.Δημήτριο Kurakov, Πρέσβη της Ρωσίας στην Γκαμπόν, ενώ τα μεσάνυχτα ανεχώρησε αεροπορικώς με προορισμό την έδρα της Ιεράς Επισκοπής, στην πόλη Pointe-Noire του Κονγκό.