e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Μία διαφωτιστική μελέτη του π. Αλεξάνδρου Κούτση για την Ορθόδοξη Διασπορά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Πανοσιολ. κ. Αλέξανδρος Κούτσης έχει γράψει ένα σημαντικό κείμενο στα αγγλικά, με τίτλο: «The Jurisdiction over the Regions ἐν τοῖς βαρβαρικοῖς after the 2016 Holy and Great Council of the Orthodox Church; in Light of Chalcedon Canon 28».

«Ειρηνευτικές δυνάμεις» Ρωσικής Εκκλησίας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επανέλαβε την πρόθεσή της να υπερασπιστεί όσους δεν το έχουν ζητήσει και μπορεί να μην χρειάζονται καν προστασία από τους Ρώσους. Μιλώντας για το θέμα της διαφύλαξης της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στη χριστουγεννιάτικη συνέντευξή του εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων σε σχέση με τις ενέργειες ριζοσπαστικών ιουδαϊκών ομάδων που προσπαθούν να εκδιώξουν χριστιανικές κοινότητες από την Ιερουσαλήμ. Αναπτύσσοντας αυτό το θέμα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα υπερασπιστεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Και αυτά τα λόγια έπρεπε να είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, διότι όλος ο κόσμος γνωρίζει καλά ποια είναι πραγματικά η βοήθεια της Μόσχας.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος νέος ιερέας στην κοινότητα Αγ. Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Ν. Υόρκης

10 Ιανουαρίου 2022
Της Δέσποινας Αφεντούλη | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΧΑΪΤΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την επίσημη πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος (Fr. Gregory Stamkopoulos) στις 9 Ιανουαρίου 2022 ως ο νέος ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος τέλεσε και το χριστιανικό έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας για τη Φιλόπτωχο, το Κατηχητικό και το Ελληνικό σχολείο εντός του περικαλλούς ιερού ναού, μοιράζοντάς την στους παρευρισκομένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κοινότητας για να τον καλώς ορίσουν.

“Φῶς ἐκ φωτός”

Γράφει για το "Νυχθημερόν" ο Μελιστής

Φς κ φωτός, λαμψε τ κόσμ, Χριστς Θες μν, πιφανες Θεός, τοτον λαο προσκυνήσωμεν.”

Φως έλαμψε, αγαπητοί, στον κόσμο. Φως από το ανέσπερο φως. Φως από τον ουράνιο και μακάριο Πατέρα. «Φως ο Πατήρ, Φως ο Λόγος , Φως και το Άγιον Πνεύμα», θα πει σε μια άλλη εορτή ο ιερός Υμνογράφος. Ποιό είναι αυτό, όμως, το φως, που σήμερα ψάλλει η Εκκλησία ότι έλαμψε στον κόσμο; Συνεχίζει ο ύμνος και επεξηγεί ότι αυτό το «Φως από φως» που έλαμψε στον κόσμο είναι ο Χριστός, « Θες μν». Ναι, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ομοούσιος με τον Πατέρα Του κατά την θεότητα είναι «φως από φως» ή αλλιώς «απαύγασμα φωτός». Όπως το απαύγασμα του αισθητού ηλίου, δεν χωρίζεται από τον ηλιακό δίσκο, αλλά γεννάται απαθως (χωρίς να παθαίνει τίποτα ο Ήλιος), έτσι και ο Λόγος γεννάται αρρεύστως και απαθως από τον Πατέρα.

Η αιτία της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία και την Ορθόδοξη Εκκλησία

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ἀπό πολλά χρόνια παρακολουθῶ προσεκτικά τήν ἐκκλησιαστική κρίση πού ὑπάρχει στήν Οὐκρανία πού ἐπεκτάθηκε σέ ὅλη τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μέ ἀπρόβλεπτες συνέπειες, ὅπως φαίνονται μέ τήν πάροδο τοῦ χρόνου καί ἔγραψα διάφορα κείμενα, τά ὁποῖα συμπεριλήφθηκαν στό βιβλίο μου μέ τίτλο «Τό συνοδικό καί ἱεραρχικό πολίτευμα τῆς Ἐκκλησίας, μέ ἀναφορά στό οὐκρανικό ζήτημα», τό ὁποῖο ἐξεδόθη τό 2019. 

Κιέβου Επιφάνιος: Η δημιουργία εξαρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική είναι εκδίκηση για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας

 Фото: ПЦУ

Η δημιουργία της πατριαρχικής εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική αποτελεί εκδίκηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στο γερμανικό δίκτυο DW. «Τώρα βλέπουμε μια ξεκάθαρη εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο αναγνώρισε την Ουκρανική Εκκλησία. Και αυτό είναι ενός είδους εκδίκηση της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας» είπε ο Επιφάνιος.

Επιφάνιος για σχέσεις με Πατριαρχείο Μόσχας: Ουσιαστικά δεν υπάρχουν

Σχέσεις μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει διάθεση για αυτό εκ μέρους του επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Ονούφριου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο «РБК-Україна» ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νίζνας Ευστράτιος εγκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για την παρέμβασή του σχετικά με το Ουκρανικό

«Το Πατριαρχείο Μόσχας έκανε τώρα στην Αφρική το ίδιο που έκανε στην Ουκρανία το 1661-86. Οι λεπτομέρειες είναι διαφορετικές, αλλά το πνεύμα συμπεριφοράς είναι το ίδιο.

Το 1661 στη Μόσχα ένας ιερέας από το Νιζίν, από την επισκοπή μου, «χειροτονήθηκε» ως «επίσκοπος» στην επικράτεια της Μητρόπολης Κιέβου. Η κυβέρνηση του τσάρου διόρισε αυτόν τον Επίσκοπο Μεθόδιο «τοποτηρητή της Μητρόπολης του Κιέβου» - αν και η Μητρόπολη είχε τον κανονικό Μητροπολίτη Ιωσήφ (ο οποίος πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε), Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Για αυτή τη βάναυση εισβολή στην κανονική επικράτεια της Μητρόπολης Κιέβου, ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε ανάθεμα εναντίον αυτού του Μεθοδίου.

Αναρωτιέμαι αν αυτή η ιστορία είναι γνωστή στην Αλβανία; Ή είναι... πολύ παλιά; Εκεί όμως ήταν η ρίζα του σχίσματος: βρισκόταν στις ενέργειες της Μόσχας εκείνη την εποχή!» 

Σχόλιο του Αρχιεπισκόπου Νίζνας Ευστρατίου,

εκπροσώπου της Μητροπόλως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (εδώ).