e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Κουρά Μοναχού εξ Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 13Η Αυγούστου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, έκειρε μοναχό τον Δημήτριο Καμιανόβιτς, από την Ουκρανία, αριστούχο απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον οποίο πρόκειται να χειροτονήσει Διάκονο κατά την Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Δεκαπενταύγουστο. Ακολούθως ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής και των Προεορτίων της εορτής της Κοιμήσεως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Κατά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἑορτάζει ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός
Π Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α Σ    Μ Π Α Ν Α Τ Ο Υ,
Προστάτιδος καί Πολιούχου τῆς περιοχῆς,
θά πραγματοποιηθεῖ μέ κάθε ἐκκλησιαστική ἐπισημότητα τό Πανηγύρι τοῦ Μπανάτου.

Το 6ο segno (σινιάλο) του Πανηγυριού 2022 τση Παναγούλας Μπανάτου


Κατά την ισχύουσα τοπική εκκλησιαστική και εθιμική παράδοση, κάθε βράδυ στις 9, καθ' όλη την προ του Δεκαπενταύγουστου εβδομάδα και ενόψει του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου, ευάριθμοι Ενορίτες και φιλοξενούμενοι μεταβαίνουν στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ανωτέρω Ναού της Παναγούλας, όπου χτυπιέται segno (δηλαδή, σινιάλο - ειδοποίηση) του επικείμενου Πανηγυριού της Κυράς, το οποίο -ως γνωστόν- άρχεται την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τον επίσημο Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας και θα κορυφωθεί την επομένη (ημέρα 15αυγούστου) με την μεγαλοπρεπή Λιτανεία. Το "σένιο" περιλαμβάνει καμπαναρίσματα, μάσκουλα, μπόμπες και ρουκέτες. Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό 6ο "σένιο".

Φωτοαναμνήσεις από το Πανηγύρι του Μπανάτου 1988 με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα Μπεζενίτη


Ανασύρουμε σήμερα φωτοαναμνήσεις από την παρουσία του -μακαριστού σήμερα- Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (Μπεζενίτη), μετέπειτα Μητροπολίτου Αττικής (+2014), στο θεομητορικό πανηγύρι του Μπανάτου, το καλοκαίρι του 1988, στον περίοπτο Ναό της Παναγούλας. 

«Τετάρτῃ δὲ φυλακῇ τῆς νυκτὸς ἀπῆλθε πρὸς αὐτοὺς ὁ ᾿Ιησοῦς περιπατῶν ἐπὶ τῆς θαλάσσης»

 «Τετάρτῃ δὲ φυλακῇ τῆς νυκτὸς ἀπῆλθε πρὸς αὐτοὺς ὁ ᾿Ιησοῦς περιπατῶν ἐπὶ τῆς θαλάσσης» (Ματθ. 14, 25) 

«Κατὰ τὰ ξημερώματα, ἦρθε ὁ ᾿Ιησοῦς κοντά τους περπατώντας πάνω στὴ λίμνη» 

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη

Με την ευχή και προτροπή του Ποιμενάρχου του να έχει ως σκοπό της ιερατικής του διακονίας τον προσανατολισμό των ανθρώπων όχι προς τον εαυτό του, αλλά προς τον Χριστό και την Εκκλησία, ο Διάκονος κ. Κυριάκος Τσάπας έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης το πρωί του Σαββάτου, 13 Αυγούστου 2022. Η χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στο Templestowe της Μελβούρνης, στον οποίο ο π. Κυριάκος θα συνεχίσει να διακονεί, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα και Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Ηλία Κεντρώτη.

61 χρόνια ιερωσύνης Οικουμενικού Πατριάρχου

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Αυγούστου 1961, όταν ο 21χρονος τότε Δημήτριος Αρχοντώνης λάμβανε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Πρόκειται για την αφετηρία μιας ευκλεούς και θυσιαστικής διακονίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία σήμερα συμπληρώνει 61 ολόκληρα χρόνια.