e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Το "Πηδάλιον" για τη Θεία Μετάληψη "εν καιρώ πανώλης" και περί της αποξήρανσης του Αγίου Άρτου


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τo «Πηδάλιο» αποτελεί, ως γνωστόν, μια συλλογή κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που εκπονήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους λόγιους αγιορείτες μοναχούς Νικόδημο Αγιορείτη και Αγάπιο, σε δημώδη γλώσσα, και περιέχει παράθεση, ερμηνεία και «συμφωνία» των κανόνων των Αγίων Αποστόλων, των Οικουμενικών συνόδων, των τοπικών συνόδων και των Πατέρων της Εκκλησίας, με σκοπό, όπως εξαγγέλλεται στο προοίμιο του βιβλίου, να ωφεληθούν οι χριστιανοί. Στις εκτεταμένες υποσημειώσεις, οι δύο μοναχοί ασχολούνται με πολλά σύγχρονά τους θέματα και συνήθειες, που κάποιες φορές υπερβαίνουν το κείμενο του κανόνα. 

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Μόναχο. 16η Συνάντηση όλων των Ορθοδόξων Χορωδιών Μονάχου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε κι εφέτος στο Μόναχο η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Το πρωί τελέστηκαν και στους τρεις ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, στη Σαλβάτορκιρχε, στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, η ακολουθία του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης των ιερών Εικόνων, με ανάγνωση του Συνοδικού.

Η Ορθοδοξία ως Ορθοπραξία: Το άνοιγμα της καρδιάς μας στον Θεό και τον συνάνθρωπό μας

Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΚΚΑ, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αρχιστρατήγων της οδού Stassart Βρυξελλών στις 8.3.2020

Άγιε Δέσποτα, Αγαπητοί μου, σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η αύξηση του Χριστού μέσα μας («ἀλλ’ ἐνδύσασθε τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν» Ρωμ. ιγ΄, 14), ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει εν Αγίω Πνεύματι τις παγκόσμιες διαστάσεις του Χριστού («ἵνα ἦ ὁ Θεὸς τὰ πάντα ἐν πᾶσιν», Α΄ Κορ. ιε, 28/ «ἵνα πληρωθῶμεν εἰς πᾶν τὸ πλήρωμα τοῦ Θεοῦ» Εφεσ. γ, 19). Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία αυτή είναι η σκληροκαρδία μας (Δες Φαρισαίοι, Μαρκ. β, 18επ. και Ματθ. κγ και Λουκ. στ, 6-11). Η σκληρή καρδιά είναι η άγονη γη και για αυτή όλα τα «ουαί» του Ευαγγελίου. Αντιθέτως η μαλακή καρδιά είναι η αγαθή γη και σε αυτήν απευθύνονται όλοι οι μακαρισμοί του Χριστού (Λουκ. στ΄, 20 επ.).

Αλλά και για τον Απόστολο Παύλο, η ρίζα όλων των αρετών είναι το άνοιγμα της καρδιάς, το χάρισμα του εαυτού μας στον άλλον, «καθὼς καὶ ὁ Θεὸς ἐν Χριστῶ ἐχαρίσατο ἡμῖν» (Εφεσ. δ, 32). Και αντιθέτως, ἡ ρίζα όλων των κακών είναι το κλείσιμο της καρδιάς, η σκλήρυνσή της. Ο Απόστολος περιγράφει συνοπτικά τα στάδια της πνευματικής έκπτωσης του ανθρώπου σε λίγες μόλις γραμμές της Προς Εφεσίους Επιστολής του: Η σκλήρυνση της καρδιάς, λέει, έχει ως αποτέλεσμα την άγνοια του Θεού, η άγνοια αυτή έχει ως συνέπεια την αποξένωση από τον Θεό, η αποξένωση τον σκοτισμό του νου κι ο σκοτισμός την ειδωλολατρία που προκαλούν τα πάθη μας (Εφ. δ, 18).

Εκλογή Μητροπολιτών Μοσχονησίων και Ίμβρου και Τενέδου. Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του νέου Ίμβρου


Στην εκλογή νέων Μητροπολιτών Μοσχονησίων και Ίμβρου και Τενέδου προχώρησε σήμερα, Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, ύστερα από πρόταση του Παναγιωτάτου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει από το πρωί, στο Φανάρι, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Μάρτιο, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Αγιοκατάταξη τριών Αγιορειτών Πατέρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει σήμερα (Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020) στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αποφάσισε την Αγιοκατάταξη τριών σύγχρονων αγιορείτικων μορφών: του Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη, του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως είχε προαναγγελθεί δια στόματος του  Οικουμενικού Πατριάρχου στις 20 Οκτωβρίου 2019, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνεται προς τον Λαό για τον Covid-19


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό και πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία για τους Αγίους Σαράντα στην πόλη της Ζακύνθου


Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία για τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες στην πόλη της Ζακύνθου και δη στον κεντρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Σαράντα πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Μαρτίου 2020, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου εξελέγη ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος

Νέο μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου εξέλεξε πριν από λίγο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον από Ερυθρών Κύριλλο. 
Ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος εξελέγη Μητροπολίτης Μοσχονησίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέστη στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου

Με το σημαντικό αυτό γεγονός ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Σε αδελφική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, 9 Μαρτίου, η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, παρέστη, ως συμπροεδρεύων, στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία συνέρχεται από το πρωί, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Μάρτιο. 

Ορθοδοξία και Οικουμενικό Πατριαρχείο


Παραθέτουμε ακολούθως την ομιλία, την οποία πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, με την ευλογία και προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8ης Μαρτίου 2020, αμέσως μετά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού.