e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Από τη σημερινή Λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας στην Κέρκυρα

Φωτο-ανταπόκριση από Κορφούς


Όπως κάθε χρόνο, κατά την ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, έτσι και σήμερα η Κέρκυρα τίμησε την αγία Θεοδώρα την Αυγούστα.
Αν θελήσουμε να καταφύγουμε στον βίο και την πολιτεία της, πληροφορούμαστε, ότι καταγόταν από την Παφλαγονία, νωρίς όμως ή οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Μαρίνος και κατείχε το βαθμό του δρουγγαρίου, η δε μητέρα της Θεοκτίστη, διακρινόταν για την ευσέβεια της και την ένθερμη προσήλωση προς την Ορθοδοξία, κάτι που μετέδωσε και στα παιδιά της. Η Θεοδώρα είχε πέντε αδέλφια. Τη Σοφία, τη Μαρία, την Ειρήνη, τον Βάρδα και τον Πέτρωνα.
Το 830 παντρεύτηκε τον βασιλιά Θεόφιλο, μετά το γνωστό επεισόδιο εκείνου με την Κασσιανή. Όταν το 842 πέθανε ό Θεόφιλος, που ήταν εικονομάχος, τη βασιλεία ανέλαβε ή Θεοδώρα, διότι ο γιος της Μιχαήλ ήταν πολύ μικρός. Αμέσως τότε συγκάλεσε Σύνοδο, που αποφάσισε την αναστήλωση των Εικόνων. Δυστυχώς όμως αργότερα, ό γιος της και ο αδελφός της Βάρδας, διέταξαν τον άλλο αδελφό της Πέτρωνα να κλείσει την ίδια με τις θυγατέρες της αναγκαστικά στη Μονή Γαστρίων. Εκεί η Θεοδώρα αφοσιώθηκε αποκλειστικά στα θεία. Το Λείψανό της βρίσκεται σήμερα στην Κέρκυρα, στο ναό της Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, η τοπική των Κορφών Εκκλησία λιτανεύει με ωδές, ύμνους, επισημότητα και κατάνυξη, το σεπτό Λείψανό της στην πόλη, απονέμοντας τιμή και προσκύνηση την γυναίκα εκείνη, η οποία τόσο σθεναρά στήριξε την ορθή Πίστη σε καιρούς χαλεπούς. Από τις σημερινές Τελετές προέρχονται και οι παραπάνω χαρακτηριστικές φωτογραφίες, τις οποίες μόλις μάς απέστειλαν οι Κερκυραίοι Φίλοι! Τους ευχαριστούμε!

Στιγμές από την Κυριακή της Ορθοδοξίας


Όπως σε όλη την Ορθοδοξία, έτσι και στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο, εορτάσαμε σήμερα την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, κατά την οποία θυμόμαστε τον θρίαμβο των Χριστιανών έναντι των Εικονομάχων, αλλά και γενικότερα έναντι των κάθε λογής εναντίων της διαχρονικά.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Εικόνων μέσα στον ναό της Φανερωμένης. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Εφημέριός μας αναφέρθηκε, όχι τόσο στο ιστορικό γεγονός της αναστήλωσης των Εικόνων, αλλά κυρίως στην αναγκαιότητα της επανανάκτησης της κατακερματισμένης Εικόνας του Θεού εντός του πεπτωκότος Ανθρώπου, ώστε να μπορεί ο σύγχρονος κόσμος να ελπίζει σε ανάκαμψη και σε σωτηρία τελικά!