e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Κυριακή μετά την Κοίμηση της Παναγίας (19.8.2018), με Σύναξη των Τριών Αγίων της Επτανήσου, εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή IB΄ Ματθαίου, 19η Αυγούστου 2018 σήμερα και ως Ενορία εκκλησιασθήκαμε σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω. Βρισκόμαστε ακόμη στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της εορτής της Μεταστάσεως της Θεομήτορος στους Ουρανούς και η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμάται -μαζί με την Παναγία- τους Τρεις θαυματουργούς Αγίους της Επτανήσου: Σπυρίδωνα, Γεράσιμο και Διονύσιο, όπως τούτο αναφέρεται σαφώς στο ζακυνθινό λειμωνάριο "ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ", το οποίο συντέθηκε από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια και κυκλοφορήθηκε το 1998 από τις εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μάλιστα υπάρχει σχετική ιερά Ακολουθία της Συνάξεως των Τριών.


Σημειωτέον ότι στο Ιερό Βήμα του εν λόγω Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου έχει ιστορηθεί (το 2000) μεγαλομεγέθης εκφραστική τοιχογραφία των Τριών Προστατών των Ιονίων, διά χειρός του Ζακυνθίου αγιογράφου κ. Νικολάου Μπιάζη-Σεντή.


Στο κέντρο του Ναού δέσποζε σήμερα, λοιπόν, εν Βανάτω Εικόνα των Τριών μεγίστων Φωστήρων της Επτανήσου, κτήμα του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ποιηθείσα προ 20ετίας πλήρους, από τον αγιογράφο Ιωάννη Γιατρά εκ του ορεινού χωρίου Μαριές Ζακύνθου, για τις ανάγκες του -υπό έκδοσιν τότε- τόμου "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον". 
     Ο λειτουργός Εφημέριος, ομιλώντας απ' άμβωνος, αναφέρθηκε δι' ολίγων στην εν λόγω ιόνια εορτή και σύναξη. Την θέση του Πρωτοψάλτου είχε σήμερα εκτάκτως ο εξ Αθηνών Ζακύνθιος Ιεροψάλτης κ. Παναγιώτης Κάνδηλας, μαζί με τους Ιεροψάλτες κ.κ. Ιωάννη Κλάδη, Ιωάννη Καραβάνη και Δημήτριο Παπαδάτο
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Ελευθέριος Τ. Στραβοπόδης]
Πατριαρχικό Σαββατοκύριακο στην Ίμβρο (18-19.8.2018)

Συνεχίζοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης το προσκύνημά του στη γη που τον γέννησε, δεν παρέλειψε να προστεί στις λειτουργικές συνάξεις του Σαββατοκύριακου, 18 και 19 Αυγούστου 2018.

Έτσι, χοροστάτησε από του Παραθρονίου, κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό στο χωριό Γλυκύ:


και χοροστάτησε στην θεία Λειτουργία στα Αγρίδια:
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Χριστάκης

Πατριαρχική Λειτουργία στα περίχωρα του Nairobi, Kenya
Σήμερα το πρωί (19.8.2018) ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, με συλλειτουργούς τον Σεβ. Μητροπολιτη Ναϊρόμπης κ. Μακάριο, τους Θεοφ. Επισκόπους Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεόφυτο και Κισούμου και Δυτικής Αφρικής κ. Αθανάσιο, τέλεσε στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου στο χωριό Ριρόνι -περιχώρου της Ναϊρόμπης– πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν αρκετοί ιερείς απ’ όλη την Κένυα και παρευρέθηκαν πιστοί από τις γύρω ενορίες. Η επίσημη υποδοχή έγινε στον κεντρικό δρόμο μ’ επικεφαλής τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, του κλήρου και του πιστού λαού του Θεού.

Σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε στον ιερό ναό, όπου περίμεναν να υποδεχθούν τον Μακαριώτατο «μετά βαΐων και κλάδων». Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός, η χαρά και αγαλλίαση του κόσμου, αφού οι περισσότεροι έβλεπαν για πρώτη φορά τον Προκαθήμενο του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Θύμιζε η όλη υποδοχή το «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος ...».

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε μέσα σ’ ένα μυσταγωγικό και βαθύ πνευματικό κατανυκτικό περιβάλλον με τη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού του Θεού και των ιεροσπουδαστών, που μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία μελωδικότατα.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απηύθυνε, κατασυγκινημένος από τη συμμετοχή όλων με τόση πίστη και ενθουσιασμό, λόγους πατρικούς και ενισχυτικούς, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Ορθοδοξίας στην ήπειρο της Αφρικής με τη δυναμική παρουσία και κάτω από την κανονική δικαιοδοσία τους Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την εποχή του ιδρυτή Της, Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου απ’ όπου η Εκκλησία συνεχίζει την Αποστολική Της παράδοση.

Προ της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Markos Moses Ndwaru, από τους παλαιούς συνεργάτες της Εκκλησίας της Κένυας,

Μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα, ο ευσεβής λαός του Θεού, μαζί με τον Πατριάρχη, τους Επισκόπους και τους ιερείς, έτσι όπως συνηθίζεται εδώ στην Αφρική τραγούδησαν και χόρεψαν ωραίους παραδοσιακούς και χριστιανικούς ύμνους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος μίλησε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του που για πολλοστή φορά βρίσκεται στην Κένυα, την πιο δυναμική ιεραποστολή της Εκκλησίας μας, ευχόμενος στον Πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν για ειρήνη και ενότητα στη χώρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γιορταστικό πρόγραμμα με παιδιά από διάφορες ενορίες και πλούσιο παραδοσιακό γεύμα.