e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Παράκληση προς την Ελευθερώτρια στην πανηγυρίζουσα φερώνυμη Μονή της Ζακύνθου


Εσπέρας Τετάρτης, 8ης Σεπτεμβρίου 2021, στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Εψάλη Εσπερινός και ακολούθως Παρακλητικός Κανόνας προς την Ελευθερώτρια Παναγία. 
     Έλαβε μέρος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, παρόντος του εφημερεύοντος της Μονής, Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Πουλή. Ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα ο π. Παναγιώτης. 

Ιερατικό Συλλείτουργο για το Γενέθλιο της Παναγίας 2021 στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 8ης Σεπτεμβρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, τιμώντας ευλαβικά τα σεπτά Γενέθλια της Υπεραγίας Θεοτόκου, συλλειτουργούντων των π. Παναγιώτη Καποδίστρια και π. Ιωάννου Ρένεση, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Ο κ. Ζούλας ομίλησε, εξάλλου, εμπνευσμένα σχετικά με την εορτή. 
     Σημειωτέον ότι ετέθη για προσκύνημα η παλαιότερη θεομητορική Εικόνα της Ενορίας, με την επωνυμία "Ελεούσα", προερχόμενη από τις αρχές του 16ου αιώνα. Εικάζεται ότι πρόκειται για την πρώτη εκδοχή της Κυρίας Παναγούλας, επ' ονόματι της Οποίας υπάρχει ο σημερινός Ναό Της στην Ενορία, με πρώτη αρχειακή πληροφορία περί αυτού το 1510.

Τιμώντας τα Θεομητορικά Γενέθλια στις Μονές Αντινίτσης και Δαμάστας Μητροπόλεως Φθιώτιδος [photos-video]

Με επίκεντρο τις Ιερές Μονές της Παναγίας Αντινίτσης και της Παναγίας Δαμάστας, εορτάστηκε το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος.

          Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου έγινε δεκτός από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και την περί αυτόν αδελφότητα.

          Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων τόνισε:

Εορτή Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Αγίασμα της Παναγίας Γιόκσου με τον Γέροντα Χαλκηδόνος

Σήμερα, 8.9.2021, γιορτάζει το θαυματουργό Αγίασμα της Παναγίας Γιόκ Σου (1874). Ευλαβείς Χριστιανοί από τις περιοχές Ταταούλων Ταξείμ και Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν στο Αγίασμα με λεωφορεία που φρόντισε η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Κανδυλλί.

Το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου που θα φωτίσει ολόκληρη τη Νέα Υόρκη (photos)


Ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν. (AP Photo/Jessie Wardarski)


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 8/9/2021 | Του Θεοδώρου Καλμούκου 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το εσπέρας, ακριβώς την παραμονή της 20ής επετείου του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, που προχωρεί ολοταχώς προς αποπεράτωση, θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά. Θα τελεστεί Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των τριών χιλιάδων αθώων και ανυποψίαστων ανθρώπων που βρήκαν μαρτυρικό-τραγικό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα των Δίδυμων Πύργων.

Στην τελετή της φωταγώγησης και της επιμνημόσυνης δέησης θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει εκ Κωνσταντινουπόλεως και εξ Ελλάδος το βράδυ της Πέμπτης 9 του μηνός.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Άγιος Νικόλαος θα είναι ολοκληρωτικά έτοιμος εξωτερικά και εσωτερικά για να δοθεί στη Λατρεία του Θεού τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση τον Απρίλιο του 2022.

Πρώτη πανήγυρις Παναγίας της Λιμνιώτισσας Κερίου Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, 8.9.2021, εορτή των Γενεθλίων της Παναγίας, εόρτασε για πρώτη φορά ο νεοπαγής και νεοεγκαινιασθείς Ναός Παναγίας της Λιμνιώτισσας Κερίου Ζακύνθου - παρεκκλήσιο της Ενορίας αυτής. Ευάριθμοι πιστοί συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός και ο οικείος Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Ιωάννης Παράσχης.

Πατριαρχική Χοροστασία στη θ. Λειτουργία των Θεομητορικών Γενεθλίων στο Παλαιό Μπάνιο Πόλεως [video]


Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, εορτή των γενεθλίων της Θεομήτορος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατεί κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον πανηγυρίζοντα Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου, Διπλοκιονίου (Μπεσίκτας).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επί τη θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου 2021, παραμονής της εορτής, ο εόρτιος Εσπερινός και εν συνεχεία ιερά αγρυπνία χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Η βίβλος του λόγου της ζωής εκ γαστρός προελήλυθε...

Ο υμνογράφος της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου χαρακτηρίζει την Παναγία ως την βίβλο του λόγου της ζωής, την βίβλο του Χριστού. Τι όμορφη παρομοίωση. 

Ένα βιβλίο εμπεριέχει σοφία, γνώση, αλήθεια. Σοφία για την Παναγία ήταν η σπουδή στο θέλημα του Θεού. Γνώση της Παναγίας ήταν ότι υπάρχει για να γίνει δοχείο της χάριτος, η νέα Εύα που δεν θα διαλέξει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τις επιθυμίες της, το αίσθημα της αυτοθέωσης, αλλά το «ιδού η δούλη Κυρίου». Αλήθεια για την Παναγία είναι ότι υπάρχει για τον Χριστό, ότι Εκείνος είναι το Α και το Ω της ύπαρξής της, ότι όλα ανήκουν σ’ Αυτόν.