e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η 4ήμερη πατριαρχική περιοδεία στη Zimbabwe


Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ολοκλήρωσε την έκτακτη τετραήμερη Ποιμαντική του επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. 

Πριν την αναχώρηση του για το Τζοχάνεσπουργκ για να προστεί των ετήσιων εορτασμών της Ρωσικής ενορίας για τον άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, επισκέφθηκε με τη συνοδεία του οικείου Μητροπολίτη Σεραφείμ και του Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας Γεωργίου, του Εξάρχου του Πατριαρχείου μας στην Κύπρο π. Αθηνοδώρου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου το Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερφόρ, προάστιο της πρωτεύουσας της Χώρας, κοντά στο Χαράρε. Στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου, εκτός του Ιερού Ναού, λειτουργούν Κατηχητικό και Ιεραποστολικό σχολείο για τα παιδιά, για τους νέους και τους ενήλικες, ως επίσης και Γυμνάσιο και Λύκειο, Κλινική και εκπαιδευτικό Κέντρο για επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών. 

Οι Αφρικανοί αδελφοί μας υποδέχθησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με πολλή χαρά και συγκίνηση, όχι μόνον ως τον Πνευματικό τους Πατέρα, αλλά κι ως τον άνθρωπο εκείνον που ξεκίνησε με τις ευλογίες του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου την οργάνωση του Ιεραποστολικού αυτού Κέντρου, όταν διακονούσε στη Χώρα ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, το 2002. Η μεγάλη προσφορά της οικογένειας της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου μας κ. Αριάνδης Ψύλλου στάθηκε αφορμή να οργανωθεί ένα πρότυπο Ιεραποστολικό Κέντρο, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος ονομάζει ως το Κέντρο της Ιεραποστολικής δράσης στο χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής. 

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα στελέχη της Ιεραποστολής, ιθαγενείς κληρικούς και απόφοιτους των Πατριαρχικών Εκκλησιαστικών μας Σχολών του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στην Αλεξάνδρεια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ στη Ναϊρόμπι, ως επίσης και τα συμβούλια των Νέων και των Γυναικών και να δώσει τις δέουσες πατρικές οδηγίες για καλύτερη ποιμαντική διακονία των Ορθοδόξων ιθαγενών αδελφών μας, και όχι μόνο, αλλά κοιτάζοντας και αγωνιώντας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα άπορα και ορφανά παιδιά της χώρας. 

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος των ιθαγενών γυναικών ενημέρωσε τον Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες τους να εκπαιδεύουν μητέρες, να ράβουν ρούχα και να κάνουν διάφορα εργόχειρα, για να μπορούν να επιβιώσουν, μετά μάλιστα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο , από όπου στηριζόταν οικονομικά και η ομαλή επιβίωση της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου μας, όχι μόνο στη Ζιμπάμπουε, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής. Ο Μακαριώτατος τους ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να διδάξεις κάποιο να μάθει να ψαρεύει παρά να του δώσεις ένα ψάρι να φάει όταν είναι πεινασμένος. Γι’ αυτό», τόνισε ο Μακαριώτατος, «το αγαθόν της παιδείας είναι μεγάλη υπόθεση για τη πρόοδο και την ευημερία των Λαών της Αφρικής». Για τον σκοπό αυτόν ευχαρίστησε τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» από τη Θεσσαλονίκη και το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος Λεμεσού που στήριξαν την οργάνωση και λειτουργία του Γυμνασίου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Λεμεσού» και του Κολλεγίου «Άγιος Κοσμάς ο Γρηγοριάτης». 

Με προσφορά της οικογένειας Ψύλλου διενεμήθησαν τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες. Ο Πατριάρχης τούς ανακοίνωσε ότι με τις ευλογίες του έρχεται στο τέλος του μηνός Ιεραποστολική Ιατρική ομάδα από την Κύπρο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταπολεμήσεως της μάστιγος της πείνας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, για προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παροχή δωρεά φαρμάκων στο τοπικό πληθυσμό. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν και ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, η κ. Αριάνδη Ψύλλου και Μέλη της Παροικίας μας. 

Η ιεραποστολική πορεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου θα συνεχισθεί προς τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής Ουγκάντα και Νότιο Σουδάν, όπου για πρώτη φορά, μετά τη δημιουργία του νέου Κράτους του Νοτίου Σουδάν, επιστρέφονται Ορθόδοξοι Ναοί εις το Πατριαρχείο μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

Αναζητώντας ο Σπορέας "γην αγαθήν"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Δ’ Λουκά
11ης Οκτωβρίου 2015
(Λουκ. η’ 5-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πολλές φορές, δια των παραβολών Του, μετέδωσε υψηλά και πολύπλοκα νοήματα με απλό και εύληπτο τρόπο σε αυτούς που τον άκουγαν. Στην παραβολή του σπορέα, χρησιμοποιώντας εικόνες από την αγροτική ζωή, μιλάει για κάποιον σπορέα, ο οποίος ρίχνει τον σπόρο, αλλά πολλές φορές αστοχεί κι ένα μέρος του σπόρου αυτού πέφτει σε μη κατάλληλα εδάφη, ώστε αυτός να αποδώσει τον αναμενόμενο καρπό.
Ένα μέρος έπεσε στο δρόμο, αλλά εκεί δεν βρήκε πλούσιο έδαφος για να βλαστήσει, ούτε χώμα πλούσιο για να ευδοκιμήσει. Αντίθετα, έμεινε ακάλυπτος, φαγώθηκε από τα πετεινά του ουρανού και καταπατήθηκε από τους περαστικούς, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και να χαθεί.
Άλλοι σπόροι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, όπου υπήρχε λίγο χώμα. Φύτρωσαν για λίγο, αλλά ατρόφησαν λόγω αδυναμίας του εδάφους και κάηκαν από τις ακτίνες του ήλιου με αποτέλεσμα να ξεραθούν.
Άλλο μέρος των σπόρων έπεσε σε ακανθώδη γη γεμάτη άγρια, βλαβερά χόρτα και ζιζάνια. Φύτρωσε μεν, αλλά παράλληλα φύτρωσαν και τα ζιζάνια, τα οποία τον κάλυψαν και τον ξήραναν.
Και τέλος, ένα τελευταίο μέρος έπεσε σε καλή, καθαρή και εύφορη γη, όπου ευδοκίμησε και απέδωσε πλούσιους καρπούς.
Οι ακούοντες την παραβολή αυτή δεν κατάλαβαν ακριβώς το νόημά της και ο Ιησούς τους την εξήγησε, ώστε να ωφεληθούν από αυτήν και να βαδίσουν σε δρόμο σωστό και σωτήριο. Σπόρος είναι ο λόγος του Θεού και του Ευαγγελίου. Σπορέας είναι ο ίδιος ο Κύριος, ο οποίος ήλθε στην γη να διδάξει το θείο θέλημα και να φωτίσει τους ανθρώπους. Οι περιοχές που έπεσε ο σπόρος είναι οι διάφοροι χαρακτήρες των ανθρώπων. Ο δρόμος, στον οποίο πατήθηκε και χάθηκε ο σπόρος, αντιπροσωπεύει τους άπιστους εντελώς και πωρωμένους ανθρώπους, που αρνούνται απολύτως τον λόγο του Θεού και πολλές φορές τον ειρωνεύονται. Η πετρώδης γη είναι οι επιπόλαιοι και ρηχοί άνθρωποι, οι οποίοι στην αρχή με ενθουσιασμό δέχονται τον θείο λόγο, μετά όμως χάνουν την πίστη και τον ζήλο τους, είτε από φόβο, είτε από κόπωση και αδιαφορία. Τα ζιζάνια συμβολίζουν τις βιοτικές και υλικές μέριμνες, τις γήινες αμαρτωλές απολαύσεις, την συγκέντρωση πλούτου, που στο τέλος καταστρέφουν την πίστη και οδηγούν τον άνθρωπο στην δυστυχία και την απώλεια.
Τέλος, η αγαθή γη είναι οι πραγματικά ευσεβείς και σταθεροί άνθρωποι, οι οποίοι δέχονται και εφαρμόζουν με ζέση, απαρρέκκλιτα τον Λόγο του Θεού. Αυτοί δεν σταματούν στην απλή γνώση, αλλά την μετουσιώνουν σε πράξη. Από το «κατ’ εικόνα» βαδίζουν διαρκώς στο «καθ’ ομοίωσιν». Η πίστη, η γενναιότητα, η αγάπη, η φιλανθρωπία φωτίζουν την ζωή τους. Σ’ αυτούς ας επιδιώξουμε όλοι να μοιάσουμε, για να κερδίσουμε την Σωτηρία. Γένοιτο!

Σε κατανυκτικό κλίμα χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος (Αργυρός)

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2015, στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Θάνος Ζήσης και Χρήστος Μπόνης
"Καλούμαστε να αγωνιζόμαστε για αυτόν τον κόσμο και να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνατότητες στον συνάνθρωπο", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη. 

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Γερμανός, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, οι Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης κληρικοί και λαϊκοί.

Ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος στον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, την οικογένειά του και όσους τον στηρίζουν και ολοκληρώνοντας τον λόγο του επανέλαβε τα λόγια του Κυρίου ότι δεν έρχεται για να τον διακονήσουν, αλλά για να διακονήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς το νέο Μητροπολίτη ανέφερε: "Εκτιμήσαμε το έργο σου και τις αρετές σου και σε επιλέξαμε να ποιμάνεις μία ιστορική Μητρόπολη της Εκκλησίας μας". Αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Γεράσιμο λέγοντας πως "δεν πέρασε πολύς καιρός που εορτάσαμε σε αυτόν τον χώρο, κατανυκτικά και πανηγυρικά την εκλογή του μακαριστού Γερασίμου. Ο Θεός, όμως, που αλλιώς ορίζει τα πράγματα δε θέλησε ο άριστος αυτός κληρικός να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έτσι έφυγε από αυτόν τον κόσμο τις ημέρες που ετοιμαζόμασταν να τον ενθρονίσουμε"

"Σήμερα σε αυτόν τον χώρο ανοίγει ο δρόμος για την πορεία σου προς την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Είμαστε όλοι χαρούμενοι αυτήν την ώρα, διότι ο δρόμος αυτός θα σου δώσει τη δυνατότητα τα χαρίσματα και τα τάλαντα που σου έδωσε ο Θεός να τα αυξήσεις ακόμη περισσότερο", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο έργο του νέου Μητροπολίτη λέγοντας πως "η προσπάθειά σου στην εκκλησιαστική εκπαίδευση δηλαδή στον τομέα της Εκκλησίας και της Πολιτείας, της μορφώσεως των στελεχών της διακονίας της Εκκλησίας, αναγνωρίστηκε".

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι θα ήθελε να υπενθυμίσει πως "η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει παγιδευτεί και δεν έχει περιοριστεί μόνο στο στενό αγιαστικό της έργο. Βέβαια αυτό είναι το Α και το Ω, αλλά δεν εγκλωβίζεται μόνο σε αυτό. Το έργο αυτό επεκτείνεται και στην εξυπηρέτηση όλων των πτυχών των αναγκών των ανθρώπων. Ο Κύριος άλλωστε, έλεγε, να αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου τη δύναμη και τον συνάνθρωπο σου σαν τον εαυτό σου"

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας υπογραμμίζοντας πως "σε μια εποχή δύσκολη για όλους μας, καλείσαι να έρθεις βοηθός σε συνεργασία με όσους το θελήσουν. Σήμερα περιττεύει το να κοιτάει κανείς μόνο τον εαυτό του ή τις ομάδες του. Καλούμαστε να ανοίξουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας προς κάθε κατεύθυνση και να συνεργαστούμε. Εμείς, ως Εκκλησία, να συνεργαστούμε με την Πολιτεία, για να δούμε πού ακριβώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πού μπορούμε να μειώσουμε τις αδυναμίες μας και έτσι όλοι μαζί να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για αυτόν τον κόσμο".

"Η πατρίδα μας κινδυνεύει, οι αξίες χάνονται, πιέσεις θα έρθουν ακόμη περισσότερες. Πρέπει να βρούμε κουράγιο", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "όλοι οι Ιεράρχες αγωνίζονται προσεύχονται και με ό,τι δυνατότητα τους παρέχεται προσφέρουν στον συνάνθρωπο"
Η Πατριαρχική Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ στη χιονισμένη Μόσχα [φωτογραφίες + video]

Μόσχα, 8 Οκτωβρίου 2015, στην Λαύρα της Αγίας Τριάδος, όπου φυλάσσεται το Λείψανο του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ, προεστώτος του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου