e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Νέα από την Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow Λονδίνου


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ

Την Κυριακή 7η Δεκεμβρίου 2008 η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων (BΔ Λονδίνου) πραγματοποίησε μια ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με δείπνο και μουσική, στο ωραίο ψαρεστιατόριο Sea Pebbles στην περιοχή Hatch End του ΒΔ Λονδίνου.

Το δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν πλέον των 100 ατόμων, ήταν προσφορά του ιδιοκτήτη του ψαρεστιατορίου κ. Σάββα Ανδρέου (Εκκλ. Επιτρόπου της Εκκλησίας Αγ. Παντελεήμονος) και της καλής του οικογενείας. Το οικονομικό προϊόν της εκδήλωσης ήταν £2225. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον Έρανο για την ανέγερση νέου βυζαντινού Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες για την πρόοδο του σπουδαίου Κοινοτικού ζητήματος, της ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «αυτή την εποχή πραγματοποιούμε τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους Μηχανικούς και τους Εργολάβους, έτσι ώστε να οριστικοποιήσουμε τις οικονομικές και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του έργου».

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, αναφερόμενος στην εορταστική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης είπε μεταξύ άλλων:
«Ο Δεκέμβριος θεωρείται ως “ο μήνας των Αγίων”, γιατί εορτάζουμε και τιμούμε πολλούς, γνωστούς και μεγάλους Αγίους. Έτσι, η ιδέα της “εορτής” είναι κυρίαρχη την εποχή αυτή, κατά την οποία μας διακατέχουν θρησκευτικά συναισθήματα ιερής προσμονής, εν όψει της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων. Επίσης, σημαντικό στοιχείο της πνευματικής ζωής είναι η στοχοθεσία. Όλοι μας ξεχωριστά θέτουμε στόχους στην προσωπική μας ζωή. Η Κοινότητά μας δε, έχει θέσει ένα μεγάλο και σπουδαίο στόχο: την εκ θεμελίων ανέγερση νέου Ιερού Ναού. Για τον ιερό αυτό στόχο καλούμαστε όλοι να εργασθούμε προς δόξαν του Αγίου Θεού μας και προς πνευματικό όφελος όλων μας».

Ένα νέο εκκλησάκι στο Μπανάτο

Πράγματι, ένα νέο εκκλησάκι ετοιμάζεται ν' ανεγερθεί στην Ενορία μας, επ' ονόματι των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου.
Πώς προέκυψε αυτή η ευχάριστη για όλους μας εξέλιξη εξηγείται στο σχετικό Πρακτικό του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου, το οποίο παραθέτουμε παρακάτω, ώστε να λάβουν γνώση οι απανταχού ενορίτες μας και οι φίλοι του ηλεκτρονικού πολυπεριοδικού μας:

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ' ΑΡΙΘΜΟΝ 150
ΤΗΣ 19ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Στο Βανάτο και στο Γραφείο του Ιερού Ενοριακού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Βανάτου, σήμερα 19 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 6.30 μ.μ., συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της παραπάνω Ενορίας, αποτελούμενο από τους α) Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια, β) Κωνσταντίνο Μάτσα, γ) Αναστάσιο Στραβοπόδη, δ) Διονύσιο Τουρκάκη και ε) Πέτρο Κοντονή και συσκέφτηκε επί του μόνου θέματος:
ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ.
Ο Πρόεδρος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ενημέρωσε το Σώμα, ότι η Οικογένεια Παναγιώτου Δημ. Στραβοπόδη, εμπόρου και συγχωριανού μας, εξέφρασε προ καιρού την πρόθεση να ανεγείρει εκ βάθρων ένα παρεκκλήσιο σε ενοριακό οικόπεδο, κείμενο πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριο του Βανάτου, ιδίοις της εξόδοις.
Σημειωτέον, ότι υφίστατο ανάλογο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου εντός του Κοιμητηρίου, το οποίο όμως καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τους Σεισμούς του 1953 κι έκτοτε ουδέποτε επιχειρήθηκε η ανακατασκευή του.
Τώρα προθυμοποιήθηκε η Οικογένεια Στραβοπόδη, εις μνήμην του μακαριστού γιου της Οικογένειας ΜΙΧΑΗΛ Παν. ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ.
Μετά από σχετική υπόξειξη του Αιδεσιμολογωτάτου Προέδρου, η ενδιαφερόμενη Οικογένεια ανέθεσε τη μελέτη σε Αρχιτεκτονικό Γραφείο και ήδη κατέθεσε τον έτοιμο Φάκελο της Μελέτης.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
αποφάσισε ομόφωνα
1. Να κάμει ασμένως δεκτή την προσφορά της Οικογένειας Στραβοπόδη προς την Ενορία μας,
2. Να καταθέσει αρμοδίως την παρούσα Πράξη της, μαζί με τον Φάκελο της Αρχιτεκτονικής Μελέτης στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο και δι' αυτού στη Ναοδομία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την έκδοση οικοδομικής άδειας,
3. Να ευχαριστήσει με κάθε τρόπο την Οικογένεια Στραβοπόδη, μη παύοντας να μνημονεύεται επ' εκκλησίας ο μεταστάς ΜΙΧΑΗΛ υπέρ αναπαύσεως.
Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η Συνεδρία και υπογράφεται από
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος - Τα Μέλη