e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Στην εορτή του Μοναστηριού της Ελευθερώτριας

Ήχος και εικόνα με τη ματιά του Πορφύρη


Σήμερα, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ανάμεσα στα θεομητορικά προσκυνήματα ανά την Ορθοδοξία, εόρταζε το Ησυχαστήριο της Παναγίας της Ελευθερώτριας στην περιοχή του Λαγοπόδου Ζακύνθου.

Εκεί βρεθήκαμε πριν λίγες ώρες, μαζί με ικανό αριθμό προσκυνητών, για να συμμετάσχουμε προσευχητικά στον Εσπερινό και τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Παναγία, μετά από ευγενική πρόσκληση της Ηγουμένης Μαγδαληνής Μοναχής προς τον Εφημέριό μας, για να κηρύξει μάλιστα τον Θείο Λόγο προς το εκκλησίασμα.

Με πολλή καλοσύνη μάς δέχτηκε ο Κτήτορας και Γέροντας της Μονής, σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Γκέλμπεσης, ο οποίος, παρά τα 97 του χρόνια, διατηρεί την σφριγηλότητα και τον καθαρό νου νέου ανθρώπου.

Ακολούθησε δεξίωση για όλους στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της Μονής με το κατεξοχήν κέρασμα που προσφέρουν ανέκαθεν οι Μοναχές, δηλαδή τις "καλαματιανές δίπλες", όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτό μας.
Εκτός όμως από τις φωτογραφίες, Σάς έχουμε παρακάτω και πέντε βιντεάκια από την Παράκληση και το Κήρυγμα:


Το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στη Ζάκυνθο (14-15 Νοεμβρίου 2009)

Έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι οριστικοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η διοργάνωση από μέρους της του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, κατά το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου του Δήμου Αρκαδίων (του Δήμου μας), με γενικό θέμα :
«Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Ιστορία - Παράδοση - Νεώτερες Εξελίξεις και προβληματισμοί). Τα Επτάνησα ως πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί».

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διήμερου αυτού Συνεδρίου είναι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και σύμφωνα με την από 28ης Αυγούστου 2009 ανάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ως Προέδρου της Δ.Ι.Σ., θα υπάρξουν οι ακόλουθοι ομιλητές με τα αντίστοιχα θέματα που θ' αναπτύξουν:

* Βλάσιος Φειδάς, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Η ιστορική αναδρομή των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας μας μέσα από τα ιερά και ιστορικά κείμενά της".
* Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης: "Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Προσκυνήματος και Θρησκευτικού Τουρισμού".
* Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βερνέζος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος: "Οι εμπειρίες από τους προσκυνητές, Έλληνες και Ξένους, κατά την τριαντάχρονη διακονία μας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου".
* Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Η καλλιέργεια του Προσκυνηματικού Πνεύματος και οι σύγχρονοι ποιμαντικοί προβληματισμοί".
* Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου: "Τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί - Ζάκυνθος, Ιστορία - Παραδόσεις" [βλ. σχετικό συνοδικό έγγραφο στη φωτό].

Για το Ελληνικό Κολέγιο Αγίου Παντελεήμονος Harrow στο Λονδίνο

Το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο - Κολέγιο του Αγίου Παντελεήμονος Harrow στο ΒΔ Λονδίνο, καθώς και οι λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες της Κοινότητας, μάς ενημερώνουν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ξεκίνησε ήδη το καθημερινό Νηπιαγωγείο (St. Panteleimon Nursery School). Λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή, 9.30 π.μ. - 4.00 μ.μ. Δέχεται 35 νήπια, ηλικίας 2-5 ετών. Το Νηπιαγωγείο είναι δίγλωσσο. Διδάσκονται μαθήματα γλώσσας, μαθηματικά, τραγούδι και παιχνίδια. Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου είναι η κ. Άντρη Κυριακίδου, έμπειρη εκπαιδευτικός με ειδίκευση στις νηπιακές ηλικίες. Επίσης, διδάσκουν άλλες 6 ειδικευμένες Νηπιαγωγοί.

Το Ελληνικό Σχολείο - Κολέγιό μας, το οποίο διευθύνει ο Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ξεκινάει κι αυτό την λειτουργία του ως εξής :

Πέμπτη, 6.00 - 9.00 μ.μ.: Σχολική Λέσχη, Τάξη Ενηλίκων.
Παρασκευή, 6.00 - 9.00 μ.μ.: Ε΄, ΣΤ΄, Pre-G.C.S.E., G.C.S.E., A΄ Level (3 τάξεις).
Σάββατο, 10.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.: Νηπιαγωγείο, Προδημοτική, Δημοτικό (Α΄-Δ΄), Παραδοσιακοί Χοροί.
Σάββατο, 5.00 - 7.00 μ.μ.: Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας.