Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Αθήνα και των εθιμοτυπικών επισκέψεών του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε σήμερα, μετά το μεσημέρι (4 Ιουνίου 2018) τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε κλίμα αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έγραψε στο twitter: "Μεταξύ άλλων καλωσόρισα τις προσπάθειες του Πατριαρχείου για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ".
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έγραψε στο twitter: "Μεταξύ άλλων καλωσόρισα τις προσπάθειες του Πατριαρχείου για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ".
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για τις προσπάθειες του, για θετική επίλυση των διαφορών με την εκκλησία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβάλλον σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και ότι η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πανορθόδοξο επίπεδο, συμβάλει σε αυτό. «Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διευκρίνισε ότι το Φανάρι ενεργεί στα πλαίσια των Κανονικών του υποχρεώσεων για άρση των διαφορών και των σχισμάτων για τη διαφύλαξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας: «Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.»
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας που αφορά την ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει.
Αλλά και με την ευκαιρία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τις προσπάθειές σας για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ.
Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον.
Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τις πρωτοβουλίες σας.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Εξοχότατε, είναι τα λόγια σας ενισχυτικά γι΄ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα θέματα του περιβάλλοντος, της προστασίας του.
Ως γνωστόν, το Πατριαρχείο ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από της εποχής του Μακαριστού προκατόχου μου Πατριάρχου Δημητρίου. Όλα τα χρόνια που είμαι επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη χάρη του Θεού, προσπαθήσαμε και προωθήσαμε αυτά τα θέματα, τα καταστήσαμε περισσότερο γνωστά. Υπογραμμίσαμε και προβάλαμε τις πνευματικές και θεολογικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος.
Κάναμε πολλά διεθνή και διεπιστημονικά και διαθρησκειακά Συμπόσια. Αυτό που αρχίζει αύριο στο Μουσείο της Ακροπόλεως, είναι το 9ο, κατά σειρά, μεγάλο Συμπόσιο.
Ελπίζω το βεβαρημένο πρόγραμμά σας να σας επιτρέψει να είστε στην έναρξη, τουλάχιστον. Θα χαρούμε πολύ, εάν αυτό επιτευχθεί.
Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Και αποκορύφωμα των προσπαθειών μας αυτών, ήταν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που πραγματοποιήσαμε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, με την ενίσχυση και τη συμπαράσταση και της κυβερνήσεώς σας, για την οποία συμπαράσταση και συμβολή, με την ευκαιρία που μας δίδεται, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.