e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πώς θα γίνουν Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στη Μητρόπολη Σουηδίας

 
Οδηγίες προς τον Ι. Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας για τη Μ. Εβδομάδα

Στοκχόλμη, 22 Απριλίου 2021

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες,

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να υφίσταται, να ταλαιπωρεί και να ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα της καθημερινότητας, επικοινωνώ μαζί σας, με αφορμή τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, καθώς εφέτος, οι ακολουθίες δε θα γίνουν, όπως πέρυσι των «θυρών κεκλεισμένων», αλλά με ειδικές συνθήκες και αριθμητικούς περιορισμούς.

Η τοπική μας Εκκλησία, από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και τώρα, τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Εγκύκλιος της ΔΙΣ για τις Ακολουθίες και Τελετές του Μεγαλοβδόμαδου και του Πάσχα 2021

Ἀριθ. Πρωτ. 1737

Ἀριθ. Διεκπ. 808

Ἀθήνησι τῇ 21ῃ Ἀπριλίου 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3041

Πρός
τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τάς Ἕδρας αὐτῶν

ΘΕΜΑ: «Ἀποφάσεις τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 20.4.2021 ὡς πρός τήν λειτουργία τῶν Ἱερῶν Ναῶν κατά τήν περίοδο τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος καί τοῦ Πάσχα»

Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,

"Ρώτα την καρδιά σου" | "Yüregine Sor". Μια ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου (2010)


Πρόκειται για μία ταινία του 2010 με τίτλο "Ρώτα την καρδιά σου" (Yuregine Sor) που πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού για την Τουρκία: τους Κρυπτοχριστιανούς και πιο συγκεκριμένα αυτούς του Πόντου! 

Για το θέμα των Κρυπτοχριστιανών έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά. Πρώτη φορά αυτό το θέμα έγινε ταινία, από τον σκηνοθέτη Υusuf Kurcenli. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1947 στη Μαύπαρη της Ριζούντας του Πόντου.

Υπόθεση της ταινίας 

Μία ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν Κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πώς αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να "κλέψει" την Μουσουλμάνα Esma; Πώς ο μικρός της οικογένειας, μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά...

Πώς ο παππούς, ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως Μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε χριστιανικό νεκροταφείο; Όσοι έχουν ρίζες από εκείνα τα μέρη και έχουν ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ιστορίες, το λιγότερο θα συγκινηθούν...

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Νέα ιστοσελίδα για τις Εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη

Πιετά, Εμμανουήλ Τζάνες, 1657, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη χαρά να παρουσιάζει μια νέα ιστοσελίδα, αφιερωμένη στις εικόνες της περίφημης Συλλογής Αιμιλίου Βελιμέζη.

Διάκριση


«Διάκριση στους αρχάριους είναι η ορθή επίγνωση του εαυτού τους. Στους προχωρημένους το να διακρίνουν το πραγματικό αγαθό από αυτό εκ φύσεως και το πραγματικό κακό από αυτό που φαίνεται εκ φύσεως. Και στους τέλειους η γνώση από τον φωτισμό του Θεού που κάνει να λάμπουν και όσα σκοτεινά υπάρχουν στους άλλους»  (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)