e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την 80ετηρίδα από τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας / Ecumenical Patriarch on the 80th anniversary of the Ukrainian Holodomor / Голодомор

Το Holodomor ή, αλλιώς, η Γενοκτονία εκ του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας των ετών 1922-23 αποτελεί μια επώδυνη (και αγιάτρευτη) πληγή στο σώμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μια από τις πολλές του Εικοστού Αιώνα.


Ιστορικά στοιχεία για τα φρικτά και αποκρουστικά γεγονότα μιας θλιβερότατης εποχής, αντλούμε από την εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια:
          Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Χολoντομόρ (ουκρανικά: Голодомор) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα θύματα στην Ουκρανία, και σε γειτονικές περιοχές της.
          Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως ο λιμός της Ουκρανίας ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε. Συχνά αναφέρεται ως γενοκτονία και υποστηρίζεται πως ήταν απόρροια πολιτικού σχεδίου. Στις 28 Νοεμβρίου 2006, αναγνωρίστηκε επίσημα από το ουκρανικό κοινοβούλιο ως γενοκτονία και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου. Αρκετές ακόμα χώρες έχουν επισήμως αναγνωρίσει το λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία.
          Η διετία 1932-1933 ονομάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση ως "Αγροτική Μεταρρύθμιση". Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ουκρανικής ΣΣΔ, με το πρόσχημα της κολεκτιβοποίησης, διέταξε να κατασχεθούν πρώτα όλα τα σιτηρά προϊόντα από τους αγρούς και τις αποθήκες και στη συνέχεια όλα τα μη σιτηρά προϊόντα και τα ζώα. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο θάνατος από ασιτία έξι ως δώδεκα εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάρκεια 500ων ημερών. Η επίσημη ουκρανική πλευρά μιλάει για επτά με δέκα εκατομμύρια, που σημαίνει 17 θάνατοι το λεπτό, 1.000 την ώρα και 25.000 την ημέρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις κάναμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά το ταξίδι μας στο Κίεβο και το συναπάντημά μας με δυο Μνημεία για το Γολοντομόρ, που συναντήσαμε επιτόπου. Εσείς μπορείτε να τα ξαναδιαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ!
80 χρόνια μετά η Ουκρανία δεν παύει να θυμάται... Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Μαζί τους αναθυμάται και συμπάσχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εκ του ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας, το αείφωτο Φανάρι, εξέπεμψε σχετικό Πατριαρχικό Μήνυμα -στο ανωτέρω βιντεοσκοπημένο Μήνυμα- όπου εκφράζει την συνοδύνη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για τον χαμό τόσων εκατομμυρίων ψυχών στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.