e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η "Υακίνθη" έκοψε απόψε τη χριστουγεννιάτικη Κουλούρα της [φωτογραφίες + 6 videos]


























Μέσα σε εορταστικό και χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε απόψε (βράδυ Κυριακής, 27ης Δεκεμβρίου 2015), στο ανώι του Γυμνασίου Βανάτου - έδρα του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη", το κόψιμο της Χριστουγεννιάτικης Κουλούρας του. 

Ο ιδρυτής και άξιος Πρόεδρος της "Υακίνθης" κ. Νίκος Αρβανιτάκης, αφού ακολούθησε το  παραδοσιακό τυπικό (σταυρώνοντας την Κουλούρα πάνω από φωτιά και ρίχνοντας κρασί και λάδι), κάλεσε τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια να κάνει την διανομή των κομματιών. Εκείνος, επαινώντας την υπερπροσπάθεια δεκαετιών του άοκνου ιδρυτή της "Υακίνθης", παρομοίασε το Συγκρότημα με κυψέλη, όπου παράγεται το μέλι του Πολιτισμού της νεότερης Ζακύνθου, σε μιαν εποχή μάλιστα όπου κυριαρχεί η ανεστιότητα και η κακομοιριά σε όλα τα επίπεδα του κοινοτικού βίου. 

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν στα παιδιά και τους γονείς τους ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρής Καμπίτσης και ο Αντιδήμαρχος της περιοχής Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας, εκθειάζοντας και οι δύο την πολυετή προσφορά της "Υακίνθης" στα πολιτιστικά δρώμενα της Ζακύνθου. 

Μετά ακολούθησε σύντομο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Παρουσίασαν χορούς παιδιά όλων των επιπέδων σπουδών, ενώ έπαιζε ζωντανή μουσική μουσικό σχήμα υπό τον συνθέτη Τιμόθεο Αρβανιτάκη. Ολόκληρο το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάζουμε ακολούθως σε έξι βιντεάκια:














Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και η μνήμη του Αγίου Στεφάνου εν Βανάτω


Πρωί Κυριακής μετά την του Χριστού Γέννησιν, 27η Δεκεμβρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.


























Μια πρωτότυπη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβος" στο Μόναχο | Ελληνοβαυαρική εκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα για τους πρόσφυγες



Εφέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο υπήρξε μια πρωτοτυπία, με αφορμή τους πρόσφυγες, που κατά χιλιάδες διασχίζουν το Αιγαίο και αναζητούν σωτηρία στην Ευρώπη.

Αντί για χριστουγεννιάτικο δένδρο τοποθετήθηκε στη σκηνή της αίθουσας επισήμων εκδηλώσεων μια βάρκα, που να φαίνεται προσαραγμένη στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους και να έχει ως φόντο τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου.

Η πρωτοτυπἰα αυτή εντάχθηκε στη παγγερμανική εκδήλωση των εκκλησιών της Γερμανίας για το 50ό ιωβηλαίο της άρσης των αναθεμάτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο πολιτιστικό του Κέντρο, με τη συμμετοχή και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία.

Στη σχετική προσφώνησή του προς τους επισήμους προσκεκλημένους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αναφέρθηκε στον ευεργετικό ρόλο των εκκλησιών στην Ελλάδα και στη Βαυαρία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Αποτελεί μακραίωνη παράδοση των ελλήνων να στολίζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα χειροποίητο μικρό καράβι (ή βαρκούλα) και μ’ αυτό (μ΄αυτή) να ψάλλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Χριστουγέννων και ακολούθως να τα τοποθετούν στα σπίτια τους. Η συμβολική αυτή πράξη εκφράζει την αγωνία και την προσευχή των Ελλήνων, ως θαλασσινού λαού για την ασφαλή επιστροφή των ναυτιλομένων και ψαράδων στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στις ημέρες των εορτών.

Εφέτος τοποθετήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ μία συμβολική λέμβο που έχει εξωκοίλει σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως, Ρὀδος κ.λ.π.), μεταφέροντας ανθρώπινες ζωές κατατρεγμένων και εν περιστάσει όντων προσφύγων. Ως σκηνικό φόντο χρησιμοποιήσαμε τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου για να καταδείξουμε τον ποθούμενο πρώτο σταθμό μιας περιπετειώδους ευρωπαικής οδύσσειας των προσφύγων από το Αιγαίο, μέσω βαλκανίων χωρών στη κεντρική Ευρώπη. Με την παράσταση αυτή θέλουμε να τονίσουμε την ελληνο-βαυαρική διεκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα υποδοχής προσφύγων και την πρώτη παροχή βοήθειας. Με τη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβο" εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και ιδιαίτερα του προέδρου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου προς τους πρόσφυγες, που έρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη προσευχή μας για τη σωτηρία τους"

Η παράσταση με τη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβο" εντυπωσίασε βαθύτατα τους επισήμους προσκεκλημένους και έγινε αντικείμενο πολλαπλών θετικών σχολίων και έντονου προβληματισμού.

Η παρισταμένη στην εκδήλωση πρόεδρος του Συμβουλίου των Καθολικών Μονάχου και Περιχώρων, κ. Γιοχάννα Ρουμσέττελ, ενθουσιάστηκε απ΄την παράσταση αυτή, την φωτογράφησε, την τύπωσε στην υπηρεσιακή της ευχητήρια κάρτα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2016 και την απέστειλε σε όλες τις επίσημες βαυαρικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές, πολιτικές και δημοτικές Αρχές. (Επισυνάπτεται η ευχετήρια κάρτα της)

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το μήνυμα της "Χριστουγεννιάτικης Λέμβου" στο Μόναχο άγγιξε τις καρδιές Ελλήνων και  Γερμανών και ιδιαίτερα των Βαυαρών και μεταλαμπάδευσε για μια ακόμη φορά ευρύτερα τον αγγελικό ύμνο της Γέννησης του Κυρίου "και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία".

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

[Στη 2η φωτογραφία: Σύμβολο Ελληνο-Βαυαρικής φιλίας, ο Πρίγκηπας της Βαυαρίας Γουστάβος με τη σύζυγό του και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. Ο Πρίγκηπας κατάγεται από τον Βασιλικό Οίκο από τον οποίο καταγόνταν και ο Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος]

Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού στο Maputo της Μοζαμβίκης

Πρωί 27ης Δεκεμβρίου 2015, στον Ελληνορθόδοξο ΚαθεδρικόΝαό των Ταξιαρχών. Εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην παλαιά έδρα του 





















Η προσωνυμία Ναζωραίος ήταν ταυτόσημη του άσημου και περιφρονημένου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ
27ης Δεκεμβρίου 2015
(Ματθ. β’ 13-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Άγγελος Κυρίου ζήτησε από τον Ιωσήφ να φυγαδεύσει την γυναίκα του και το παιδί στην Αίγυπτο, ώστε να σωθεί από την διωκτική μανία του εγκληματικού Ηρώδη. Ο ίδιος Άγγελος ζήτησε από τους Μάγους να μην πέσουν στην παγίδα του Ηρώδη δίνοντάς του πληροφορίες για το Θείο Βρέφος, αλλά να αναχωρήσουν κρυφά από άλλον δρόμο, χωρίς να τον συναντήσουν. Ο ίδιος Άγγελος, μετά τον θάνατο του Ηρώδη, τον καλεί να επιστρέψει και να εγκατασταθεί στη Ναζαρέτ. Από εκεί πήρε το όνομα Ναζωραίος.
Το όνομα αυτό έμεινε ανά τους αιώνας ως ιερή παρακαταθήκη και το παράδοξο είναι ότι η Ναζαρέτ δεν ήταν κάποια σπουδαία και φημισμένη κωμόπολη. Αντίθετα, ήταν πόλη κακόφημη εξαιτίας των πονηρών κατοίκων της και πιστευόταν ότι τίποτε το καλό δεν υπήρχε σε αυτήν, όπως φαίνεται και από τα λόγια του Ναθαναήλ στον Φίλιππο. Έτσι, το όνομα Ναζωραίος ήταν ταυτόσημο του άσημου, του περιφρονημένου.
Ο Ιησούς, λοιπόν, έζησε περιφρονημένος, ταπεινός, άγνωστος. Τα πάντα γύρω Του ήταν φτωχά και λιτά, από την αρχή ήδη της επίγειας ζωής Του. Γεννήθηκε σε σταύλο, έφυγε διωγμένος από τον Ηρώδη, κατοίκησε στην αμελητέα Ναζαρέτ, έκανε το ταπεινό επάγγελμα του ξυλουργού για να επιβιώσει. Υπήρξε ένας βιοπαλαιστής από τα παιδικά χρόνια του, πιο φτωχός και πιο άστεγος ακόμη κι απ’ τα πουλιά. Δεν είχε «ποὺ την κεφαλήν κλίναι». Τον περιφρονούσαν, επιπλέον, ως αγράμματο και αμαθή, οι αλαζόνες Γραμματείς και Φαρισαίοι. Θεωρήθηκε λαοπλάνος, ψεύτης, στασιαστής, δημαγωγός. Δεν έχαναν την ευκαιρία να του πετάξουν στο πρόσωπο την περιφρόνησή τους.
Η αποκορύφωση όμως των εξευτελισμών ήταν κατά την πορεία του μαρτυρίου Του στον Γολγοθά, αλλά και πριν, στις αυλές των Ιουδαίων Αρχιερέων και στο Πραιτόριο. Υπηρέτες και κύριοι, άρχοντες και λαός, πλούσιοι και φτωχοί, σημαντικοί και ασήμαντοι αγωνίζονταν ποιος θα Τον εξευτελίσει περισσότερο. Και αυτό, διότι έγιναν έρμαια του εγωισμού και της κακίας, η οποία διακατείχε και τον τύραννο Ηρώδη, ο οποίος ξεδίψασε την κακία του σκοτώνοντας τα νεογέννητα βρέφη, φοβούμενος την αμφισβήτηση της εξουσίας του. Όμως πλήρωσε ακριβά την ασέβειά του όταν μετά από λίγο καιρό πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους, σκωληκόβρωτος από ζωντανός, μισώντας και μισούμενος.
Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το ελεεινό κατάντημά του και πάντοτε ας βαδίζουμε το δρόμο του Θεού. Γένοιτο!