e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Οι “δωρεές” του Πούτιν στον Μόσχας Κύριλλο για την στήριξη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαϊου 2023, ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, “ανταποκρινόμενος σε πολυάριθμα αιτήματα πιστών”, της δώρισε με διάταγμά του ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης της χώρας, την Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας στην πολιτική σκηνή της Μόσχας.

Γρεβενά: Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου [photos]

"Ἱεράρχην Λαρίσης τόν ἐνθεώτατον, τῶν Γρεβενῶν πολιοῦχον καί βοηθόν κραταιόν, τόν Ἀχίλλιον πιστῶς ἀνευφημήσωμεν" 

Ο Πολιούχος Άγιος των Γρεβενών, ο Άγιος Αχίλλιος, εορτάστηκε με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα στην πόλη των Γρεβενών. 

Γάνδη Βελγίου: Μνημόσυνο Πρωτοπρεσβυτέρου Ιγνατίου και Πρεσβυτέρας Μίτας Peckstadt

Τὸ Σάββατο 13 Μαΐου 2023 εἰς τὸ παρεκκλήσιο τῶν Ἁγίων Ἀποστόλου Ἀνδρέου καὶ Σωφρονίου τοῦ Ἀθωνίτου ἐτελέσθηκε μνημόσυνο τῶν ἀειμνήστων ΠρωτοπρεσβυτέρουἸγνατίου Peckstadt (1926-2016) καὶ τῆς συζύγου του Πρεσβυτέρας Μαρίας-Θηρεσίας Peckstadt-Janssens (1927-2022) ποὺ ἔφυγε ἀπὸ τὴν ζωὴ πρὸ ἑνὸς ἔτους. Ἐμνημονεύθη ἐπίσης ὁ ἀείμνηστος Ἀνδρέας Ἀρχοντός, πατὴρ τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἀπολλωνιάδος κ. Ἰωακείμ, Βοηθοῦ Ἐπισκόπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἀποβιώσαντος τὴν ἰδίαν ἡμέραν μὲ τὸν πατέρα τοῦ Μητροπολίτου Βελγίου.

Ηράκλειο: Εορτασμός 57ης επετείου Επανακομιδής Τιμίας Κάρας Αγίου Τίτου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε και εφέτος, 57 χρόνια έπειτα από την ιστορική γιά την Εκκλησία μας ημέρα της 15ης Μαϊου 1966, την Επέτειο της Επανακομιδής από τη Βενετία στο Ηράκλειο, της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πάτρωνος καί πρώτου Επισκόπου Κρήτης, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό.

Μητροπολίτης Σουηδίας: “Κάποτε θα ᾽ρθουν να σου πουν…”

Όταν αποφάσισα να αποτυπώσω λίγες σκέψεις, αφιερωμένες στην 19η Μαΐου 1919, ημέρα μνήμης του Ποντιακού ξεριζωμού, σκέφτηκα αρχικά τους ακόλουθους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου: Κάποτε θαρθουν γνωστικοί, λοχάδες και γραμματικοί, για να σε πείσουν. Έχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί, θα σε πουλήσουν. Και όταν θα ρθουν οι καιροί, που θα χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα, υπερασπίσου το παιδί, γιατι αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.”

Λάρισα: Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Άγιο Αχίλλιο [video-photos]

Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι σήμερα, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού.

Ημέρα χαρμόσυνος για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιο τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού Μοναχισμού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο η Εκκλησία μας τον προσαγόρευσε Μέγα, τόσο για την προσωπική του ασκητική οσιότητα, όσο και για την συμβολή του στη διαμόρφωση του κοινοβιακού μοναχικού ιδεώδους.

Άγιος Αχίλλιος Λαρίσης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους, στις οποίες, με την καθοδήγηση και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, καθόρισαν τα όρια της σωστικής ορθοδόξους πίστεώς μας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Αχίλλιος, επίσκοπος Λαρίσης, ο οποίος είχε τη δική του συμβολή στις εργασίες της Αγίας Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού.  Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και να ασκηθούν σε ερήμους, όπου «ενώπιοι ενωπίω» με το Θεό, αγωνίστηκαν να καθαριστούν, να αγιαστούν και να θεωθούν. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο εν Καλάνα του Βάλτου της Ακαρνανίας. Μια μεγάλη ασκητική μορφή, ο οποίος σφράγισε με την πνευματική του ακτινοβολία την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.