e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στην αραβόφωνη ενορία της Beit Jala Παλαιστίνης [video-photos]


Πρωί 6ης/19ης Αυγούστου 2022, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, κοντά στη Βηθλεέμ. Εκεί ετελέσθη η θεία Λειτουργία της εορτής, στην οποία προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, εξαίρετος κληρικός της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. Συλλειτούργησαν οι Εφημέριοι της ακραιφνώς αραβόφωνης αυτής Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Βίνιτσα Ουκρανίας

Πρωί της Παρασκευής, 19ης Αυγούστου 2022, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το ιουλιανό ημερολόγιο) στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας, τελέστηκαν δύο θείες Λειτουργίες. 
     Στην δεύτερη Ευχαριστιακή Σύναξη προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, ενώ έγινε και Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Διακόνου Ταρασίου. Νωρίς το πρωί και μετά την πανηγυρική Ευχαριστιακή Σύναξη ευλογήθηκαν -κατά την τάξη της ημέρας- οι καρποί της γης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Καθαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2022, απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αντίγραφό της προς τους λοιπούς Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με την προσέλκυση του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στην κανονική ευθύνη και τη στέρηση του Πατριαρχικού του θρόνου για τη διάδοση της αιρετικής εθνοφυλετικής διδασκαλίας που βασίζεται στην ιδεολογία του "ρωσικού κόσμου", την παροχή "ευλογίας" στα ρωσικά στρατεύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές και πολυάριθμα θύματα, καθώς και για την πρόκληση σχίσματος στην Εκκλησία, ιδίως μέσω της δημιουργίας στην κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας "Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στην έδρα της Μητροπόλεως Βρυούλων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ

Άπειρος η ευγνωμοσύνη προς τον Άγιον Θεόν, την Υπεραγίαν Θεοτόκον, αλλά και τήν Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διά την απόφασιν να αναβιώσει η Ιστορική και Μαρτυρική Ιερά Μητρόπολις Βρυούλων της Ερυθραίας στην Μικρά Ασία, δια της εκλογής του από Θεουπόλεως, Σεβασμ. Μητροπολίτου Παντελεήμονος, τρίτου κατά σειράν Ποιμενάρχου αυτής.
Σήμερον, εκατόν έτη από της ιδρύσεως της Μητροπόλεως Βρυούλων, οι ευλαβέστατοι ιερείς Οικ. π. Εμμανουήλ Σαρρής και ο Ιερομ. π. Θεωνάς Σκούρτος, ως και τον μικρόν επί του παρόντος Ποίμνιον της Τοπικής Εκκλησίας, εόρτασαν πανηγυρικώς και με βαθιά συγκίνηση την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου, εις τον ιδιόκτητον νεόδμητον Ιερόν Ναόν της Παναγίας των Βρυούλων και των Νεομαρτύρων Νεκταρίου και Μιχαήλ.
Οι φωτογραφίες από τον Εσπερινόν και την Θείαν Λειτουργίαν, ιερουργούντος του Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Εορτή Θείας Μεταμορφώσεως 2022, 19 Αυγούστου με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον μνημειώδη Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου, ο οποίος είναι η καθέδρα του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Λειτούργησε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στο Κίεβο, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο).

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [video-photos]

Πρωί 19ης Αυγούστου 2022, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου. Προΐσταται ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος αναπέμπει δέηση υπέρ καταπαύσεως του πολέμου και των θανάτων εκ της ανάνδρου εισβολής των Ρώσων του Πούτιν στην πατρίδα Ουκρανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ:

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου


Στις αυλές του ιστορικού και περικαλλούς Ναού της του Θεού Σοφίας Κιέβου, βρίσκεται ο Ναός της λεγομένης Μικρής Αγίας Σοφίας, όπου, το πρωί της 19ης Αυγούστου 2022, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με το ιουλιανό ημερολόγιο, πραγματοποιήθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πρωθιερέως Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Δραστηριότητες Οικουμενικού Πατριάρχου στη γενέτειρά του Ίμβρο [photos]

Την ιδιαίτερη πατρίδα του, Ίμβρο, επισκέπτεται από την Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ιλίου κ. Ραφαήλ, βοηθό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας, καθώς και κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του από το Φανάρι.