e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Καρυές Αγ. Όρους: Σταυροπροσκυνήσεως και Ευαγγελισμού 2024, ο Γέρων Δέρκων στο Κελλί του Ευαγγελισμού

Με μεγάλη λαμπρότητα, με την πρέπουσα Αγιορείτικη κατάνυξη και τάξη και με την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο στο πανηγυρίζων Ιερό Κελλίον του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Καρυές του Αγίου Όρους, το οποίο υπάγεται στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Στις Ιερές Ακολουθίες των εορτασμών προσεκλήθη, υπό του Γέροντος του Κελλίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Προδρόμου και της συνοδείας αυτού, να προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. Το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου στις 8 άρχισε η Ιερά Αγρυπνία, η οποία διήρκησε περίπου 11 ώρες. Ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός, ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ως άνω Ιεράρχου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε εόρτια Μοναστηριακή τράπεζα, στην οποία ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της Εορτής προς τους πατέρες και τους πιστούς.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών Διονυσίου και Σϊμωνος Πέτρας καθώς και πολλοί Ιερομόναχοι και Μοναχοί από διάφορες Μονές και Κελλιά του Αγίου Όρους. Επίσης, παρέστησαν ο Διοικητής της Αστυνομίας και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος του Αγίου Όρους.
Το απόγευμα της Εορτής τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως της Εορτής και το κτητορικό μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε με το οφφίκιο του Πνευματικού τον Ιερομόναχο του εορτάζοντος Κελλίου π. Μιχαήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Μιχαήλ έλαβε το βαθμό του Πρεσβυτέρου, υπό του ως άνω Αρχιερέως και έχει το όνομα του αειμνήστου Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Μιχαήλ.

































Δεν υπάρχουν σχόλια: