e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Συνεχίζεται η προσχώρηση ενοριών και κληρικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Την ώρα που ο ηρωικός Ουκρανικός Λαός αγωνίζεται με αυταπάρνηση και υγιή φιλοπατρία για την υπεράσπιση της Πατρίδος του από τους ανίερους Μοσχοβίτες εισβολείς, οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί συνεχίζουν αθρόα να εγκαταλείπουν τη μοσχοβίτικη σέκτα της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του ψευδοπατριάρχου της Μοσχοβίας Κυρίλλου Γκουντιάεφ και να προσχωρούν στη στοργική αγκαλιά της μόνης Κανονικής εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

Ομιλία Μητροπολίτου Ναυκράτιδος ενώπιον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Μία ιδιαίτερα σημαντική και ωφέλιμη για όλους διάλεξη, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, στον Σύλλογο Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄, το Σάββατο, 29η Απριλίου 2023. Το θέμα που ανέπτυξε ο ομιλητής ήταν η «Συστηματική εκπαίδευση των γηγενών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική ως μια απάντηση στις σύγχρονες πολλαπλές προκλήσεις». Η αίθουσα του ιστορικού Συλλόγου γέμισε από Αιγυπτιώτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν, μετά από πολύ καιρό, μια τόσο ενδιαφέρουσα ανάλυση για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ορθοδοξία στην Αφρική.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την Αυστρία

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, με τον Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο, καθώς και τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Eisenstadt Δρ. Ägidius Zsifkovics, τον πρώην Ευαγγελικό Επίσκοπο Burgenland κ. Manfred Koch, και όμιλο Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών πιστών από την Αυστρία, οι οποίοι πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στην Πόλη και την Καππαδοκία.

Ο Γεν. Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023,  ο Εντιμ. κ. Johanes Regenbrecht, Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

Φανάρι: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Γεν. Προξένου της Αργεντινής στην Πόλη

Συνάντηση με την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, ο Γενικός Πρόξενος της Αργεντινής στην Πόλη Εντιμ. κ. Diego Alvarez Rivera, με αφορμή την ολοκλήρωση της πολυετούς θητείας του και την οριστική επιστροφή του στο Buenos Aires. 

Εδώ εδολοφονήθη ο Ιωάννης Καποδίστριας


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, κρυμμένη στα σοκάκια, στην μικρή ομώνυμη πλατεία, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα. Κτίστηκε το 1702, στα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας, με χρήματα της Ναυτιλιακής Αδελφότητας Ορθόδοξων Ελλήνων. Πρόκειται για ναό μεταβυζαντινό σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκταγωνικό τρούλο. Διαθέτει αξιόλογες εικόνες, όπως αυτή της Αγίας Βαρβάρας.

Μπροστά από τον ναό αυτό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας από τους Μανιάτες καπεταναίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μουσική εκδήλωση του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή του

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης το βράδυ της Τετάρτης, 10ης Μαΐου 2023, τίμησε με την υψηλή παρουσία του την συναυλία της Μουσικολ. κ. Νατάσας Θεοδωρίδου, την οποία διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, μέσα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Αφαιρετισμός και βυζαντινή εικονογραφία

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"Ἡ κατανόησις τῶν ἁπλῶν σημαίνει κατανόησις τοῦ Θεοῦ".

Ὡς γνωστόν, αἱ εἰκαστικαί τέχναι διαχρονικῶς «ἐξελίσσονται» καί μεταβάλλονται, εἰκονογραφικῶς, εἰκονολογικῶς, χρωματικῶς καί ἄλλως. Πρέπει δέ νά πράξουν τοῦτο διά νά μή παραμείνουν ἄνευ πνοῆς καί νεκραί, ὅπως ἡ σύγχρονος νεοβυζαντινή «μανιέρα», ἡ ὁποία – χωρίς νά χάνει τόν λειτουργικόν της χαρακτῆρα – στοιχοῦσα πῶς καί πρός τό τοῦ Δαμασκηνοῦ «ἐρῶ τοιγαροῦν ἐμοῦ οὐδέν» πληρεῖ μέ διαφόρους, ἐνίοτε μάλιστα «ἀπαραδέκτους τεχνικάς μεθόδους, ἀντιγραφικῶς ἱ. ναούς, ἐκτελεῖ διαφόρους εἰκόνας κ.ἄ. ἐνῶ οἱ πρωτοπόροι εἰς τούς τομεῖς τούτους καλλιτέχναι ἀγνοοῦνται καί μάλιστα πολεμοῦνται.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι φωτιστές των Σλάβων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την πολιτική ιστορία. Η μεγάλη ομοεθνία των Σλάβων άφησαν πίσω τους το βάρβαρο και ειδωλολατρικό παρελθόν και εντάχτηκαν στον πολιτισμένο κόσμο και το σπουδαιότερο: γνώρισαν τη σώζουσα αλήθεια του Ευαγγελίου, χάρις στους δύο μεγάλους άνδρες, τους αγίους θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.