e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Το Πατριαρχείο Γεωργίας για την αντικανονική δράση κληρικών στην κανονική δικαιοδοσία του στην Αμπχαζία

Ο π. Βησσαρίων Απλία με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Απάντηση στον πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίωνα Απλία

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, σε συνέντευξή του σε κανάλι του σεπαρατιστικού καθεστώτος της Αμπχαζίας «Αμσεϊκούσαρα», ο πρωτοπρεσβύτερος Βησσαρίων Απλία, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας από το Μητροπολίτη Σοχούμης και Αμπχαζίας Δαβίδ (Τσκαντούα) και εξακολουθεί να είναι υπό τη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, με έντονο τρόπο διαστρέβλωσε τα ιστορικά εκκλησιαστικά στοιχεία της Αμπχαζίας και στο πλαίσιο του ημερολογίου, το οποίο εκδόθηκε από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, είπε ότι η επίλυση των θρησκευτικών ζητημάτων δεν αφορά ούτε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ούτε τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, αλλά αυτό είναι το προνόμιο του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Νίψου το έαρ". Προανοιξιάτικο προσκύνημα στην Παναγία τη Σπηλούλα Ζακύνθου [photos-poems]

Φωτογραφίζει και γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σύμφωνα με τον ιστορικό της Ζακύνθου Ντίνο Κονόμο [βλ. Ζάκυνθος (Πεντακόσια Χρόνια) 1478-1978, Αθήνα 1979, τ. 2 (Ύπαιθρος Χώρα), σ. 82 εξ.], πρόκειται για «εκκλησάκι, με νάρθηκα, της Παναγίας, καμωμένο με πελέκι, μέσα σ’ ένα πέτρινο βράχο, από το μοναχό Αθανάσιο Γκίνη στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα στην τότε τοποθεσία Σκουταρέα. Το εκκλησάκι βρίσκεται στη μέση σχεδόν του βράχου, όπου, σύμφωνα με την παράδοση των χωριανών, βρέθηκε σε μια χαραματιά παλιά εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή. Έτσι, πάνω στη ράχη του βράχου αυτού και μέσα στα κυπαρίσσια, έχτισαν οι Καληπαδιώτες εκκλησία, μοναστήρι και καμπαναριό της Σπηλούλας. Οι σεισμοί του 1953 σώριασαν σ’ ερείπια τα κτίρια αυτά, οι χωριανοί όμως ξανάχτισαν την εκκλησία και μέσα σ’ αυτήν υπάρχει τώρα η παλιά εικόνα της Παναγίας, μέσα σε λαμπρή αργυρόγλυπτη επένδυση.»

Οι Σμυρναίοι τίμησαν την Αγία Φωτεινή [photos]


Η παράδοση των Σμυρναίων θέλει η Αγία Φωτεινή να τιμάται την Ε ´ Κυριακή από του Πάσχα. Την Κυριακή αυτή ετελείτο μεγάλη πανήγυρη. Την παράδοση αυτή συνεχίζουμε κι εμείς. Τιμούμε όμως και την μνήμη της Αγίας την 26 Φεβρουαρίου. Κατόπιν έρευνας εντοπίστηκε Ακολουθία της Αγίας, ψαλλομένη την 26η Φεβρουαρίου, διορθωθείσα υπό του Γρηγορίου Πρωτοσυγκέλλου του Σμύρνης Προκοπίου (1770-1778), συνταγείσα από Νεοφύτου Ιεροδιακόνου της αυτης Μητροπόλεως, κατά την αναγραφή στο εξώφυλλο αυτής. Το γεγονός τούτο μαρτυρεί την τιμή της Αγίας και κατά την 26 Φεβρουαρίου, ημέρα της ετησίας μνήμης της. Αυτή την Ακολουθία ψάλαμε κι εμείς σήμερα. Βοήθεια μας η Αγία.

Βλέπει μπροστά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενδύει με τα άμφια του πρεσβυτέρου τον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο Ιάκωβο Krochak, στον οποίον απένειμε το οφίκιο του Μεγάλου Συγκέλλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

26/2/2021 Εθνικός Κήρυξ  | Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος

Γράψαμε στην έκδοσή μας της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη σε χειροτονίες και στελέχωση της Πατριαρχικής Αυλής με νέους και μορφωμένους κληρικούς.

Συγκεκριμένα, χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον Πατριαρχικό διάκονο Ιάκωβο Krochak, και ακολούθως στον βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Νικόλαο Αμανατίδη, από τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο έδωσε το όνομα Οικουμένιος.

Τιμώντας τον Άγιο Πορφύριο Γάζης στην Ενορία Κουκουναρίας Μπανάτου εν Ζακύνθω [photos]


Σήμερα το πρωί, 26η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα μνήμης των Αγίων Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Πορφυρίου Γάζης και Θεοκλήτου, έγινε Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό του Αγίου Νικολάου Κουκουναρίας (δεύτερης Ενορίας του Μπανάτου Ζακύνθου), στην οποία λειτούργησε ο άγων τα ονομαστήριά του Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης, Εφημέριος της μικρής αυτής Ενορίας. Η εορτή έγινε σεμνά και ταπεινά, με τη συμμετοχή ολίγων εκκλησιασθέντων, εξαιτίας των περιορισμών και του φόβου για την μη μετάδοση του Κορονοϊού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τη β΄ δόση του εμβολίου κατά Covid-19


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε, σήμερα, Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Covid-19, στη δημόσια Πανεπιστημιακή κλινική ÇAPA της ΚΠόλεως.


TOWARDS A COMMON DATE OF EASTER: REMAINING FAITHFUL TO THE COUNCIL OF NICEA (325)


— By Archbishop Job of Telmessos

The year 2025 will mark the 1700th anniversary of the first ecumenical council, the council of Nicaea (325), which initiated a new chapter in the history of Christianity. On this occasion, the World Council of Churches is planning to organize a World Conference of the Faith and Order Commission in order to celebrate this anniversary and to reflect on the transmission of the apostolic faith today. The purpose of this conference will not be to study the history of the council nor to study its theology, but rather to reflect on what “visible unity” means today to different Christian Churches and how Christians can collectively promote, preach and live the apostolic faith today in the context of so many contemporary challenges, such as secularization and religious pluralism.

Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά: Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

 
Νικοδήμου Βαλληνδρά, Μητροπολίτου Πατρών: "Ὁ Σταυρὸς τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου" [περιοδικό "Θεολογία", ΝΑ΄ (1980) 248-259]

Ψαύοντας για γ΄ φορά τον πλατωνισμό του Ελύτη, ο Δρ Λέκκας στο "Lectures Αληθώς"

Η 14η δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτή την μακρά και χειμέρια περίοδο της παγκόσμιας ταλαιπωρίας εκ του Κορονοϊού, αφορούσε ξανά στον Νομπελίστα Ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη! 

Συμβολή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην 200ή επέτειο της Επανάστασης 1821


Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ 200ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή παρουσίασαν το επίσημο λογότυπο και ιστοσελίδα, με την οποία η Ι. Αρχιεπισκοπή θα συμμετάσχει στον εορτασμό της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.