e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η ελευθερία στον άνθρωπο

Ένα από τα γνωρίσματα του Θεού, με τα οποία ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο κατά την δημιουργία, είναι η ελευθερία. Η ελευθερία υπάρχει στην σκέψη και στην βούλησή του, ώστε ο άνθρωπος να αποφασίζει από μόνος του για την ζωή του, ελεύθερα, έχοντας ταυτόχρονα και την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεών του. Ο Θεός, σεβόμενος την ελευθερία που μας έδωσε, δεν επεμβαίνει στην ζωή μας, χωρίς να Του το ζητήσουμε, αν και είναι πάντα παρών.
Ο διάβολος δεν σέβεται την ελευθερία μας, αλλά εμποδίζεται από αυτήν, γι' αυτό δεν επεμβαίνει στην ζωή μας, μα προσπαθεί συνεχώς και ανελέητα να την διαβάλλει. Ο διάβολος δεν μας ρίχνει στην αμαρτία, δεν μας σπρώχνει να πέσουμε, αλλά διαβάλλοντας τον νου και την σκέψη μας, προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αμαρτήσουμε, ότι πρέπει να πέσουμε!
Η πτώση στην αμαρτία είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη! Είναι υπεκφυγή και ψέμα όταν λέμε: «ο πειρασμός φταίει και όχι εγώ...», «ο πειρασμός με έσπρωξε...» κ.ά. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.
Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντι στον Θεό και τον εαυτό μας. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, χωρίς να τις μεταθέτουμε σε άλλους, ακόμη και στον πειρασμό! Αυτό υποδηλώνει μεγαλείο και ανδρεία ψυχής!
Η ψυχή του ανθρώπου έχει ανδρεία, γιατί είναι από τον Θεό φτιαγμένη να ζει ελεύθερα, μακριά από την αμαρτία, που την δεσμεύει. Χωρίς ανδρεία η ψυχή χάνει την διάθεση για προσπάθεια να επανέλθει στην πρώτη κατάσταση.
Αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής και ομορφαίνει την ζωή του ανθρώπου, γιατί της δίνει νόημα, σκοπό. Τον πείθει ώστε να μην μένει στην πτώση, αλλά να σηκώνεται και να συνεχίζει. Ο σκοπός του ανθρώπου είναι, μέσα από την προσπάθεια, η επαναφορά στην πρώτη κατάσταση, την παραδείσια, την θέα του προσώπου του Θεού!
Αυτός είναι ο παράδεισός μας και μας έχει λείψει! Ιδού λοιπόν! Δική μας η επιλογή!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Αγιασμός στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βανάτου για τη νέα σχολική χρονιά 2017-18


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2017. Ο τελέσας τον Αγιασμό Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας στοργικά προς τα νήπια, τα κάλεσε να δουν το σχολείο τους αυτό σαν παιχνίδι, αφήνοντας στους μεγάλους τα προβλήματα. Τα παιδάκια χρειάζεται να εμπιστεύονται γονείς και δασκάλες, οι οποίοι όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την ωφέλεια των βλασταριών τους!
     Παρών ήταν ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ενώ έψαλε ο ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κλάδης.
Αγιασμός στο Γυμνάσιο Βανάτου για τη νέα σχολική χρονιά 2017-18


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2017, στο Γυμνάσιο Βανάτου. Ο τελέσας τον Αγιασμό Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας επισήμανε προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ότι ένα στοιχείο επιτυχίας μιας σχολικής χρονιάς είναι η άσκηση στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών. Ο ένας αποδέχεται τον άλλον όπως είναι, δίχως να υπάρχει κάποιος ισχυρότερος σωματικά ή μάγκας της παρέας. Όλοι είναι ίσοι και ασκούνται μόνο στην κατάκτηση της αριστείας. Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλικά: school bullying) είναι το ό,τι χειρότερο στις μικρές κοινωνίες των σχολείων μας, που πάντως μπορεί -δυστυχώς- να δυναμιτίσει σχέσεις, πρόσωπα, κοινωνίες. 
     Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κόκλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Ο νέος Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Γ. Δρογγίτης μίλησε συμβουλευτικά προς τους μαθητές. Έψαλε ο ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κλάδης.


Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης" για τη νέα σχολική χρονιά 2017-18


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης", στο Μπανάτο Ζακύνθου. Ο τελέσας τον Αγιασμό Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ευχήθηκε στους μικρούς μαθητές καλή χρονιά, με εμπιστοσύνη στον αγωνιώδη αγώνα των γονέων και στην υπερπροσπάθεια των δασκάλων τους. 
     Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Ο Διευθυντής του μεγάλου αυτού και πολυπληθούς Σχολείου κ. Ευάγγελος Αγγελούσης απηύθυνε λόγους αγάπης προς τα παιδιά, κυρίως προς τα πρωτάκια! Έψαλε ο ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κλάδης.
[Φωτογραφίες: Νίκος Αρβανιτάκης]