e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Νέα χειροτονία Διακόνου αύριο στην Ι. Μητρόπολη Ζακύνθου

Μια ακόμη χειροτονία νέου κληρικού θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο! Επί του παρόντος όμως θα είναι άμισθος, δεδομένου ότι οι διορισμοί -ως γνωστόν- γίνονται πλέον με το... σταγονόμετρο από πλευράς της πολιτείας. 

Έτσι, λοιπόν, αύριο Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου θα λάβει τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης, αυτόν του Διακόνου, ο κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος του Αριστείδη, γεννημένος στην Αθήνα το 1988, έγγαμος και απόφοιτος του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μόνιμος κάτοικος σήμερα του Μπανάτου Ζακύνθου

Την χειροτονία πρόκειται να τελέσει, με ανάθεση από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

3η Παναγία της Ζακύνθου


Παναγία η Γαλανούσα. Η εφέστια εικόνα του Ναού του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου.

2η Παναγία της Ζακύνθου


Η Παναγία της Σπηλιάς ή Σπηλούλα, στο ομώνυμο ιδιόκτητο προσκύνημα -πάλαι ποτέ μοναστήριο- στον Καληπάδο Ζακύνθου.

Ανάγκη αγάπης και ενότητας μεταξύ των μελών της Εκκλησίας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 3ης Αυγούστου 2014
(Α’ Κορινθ. α’, 10-17)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Ένα συνηθισμένο αλλά και θλιβερό γεγονός μεταξύ των ανθρώπων όλων των εποχών είναι η διάσταση των απόψεων και οι εξ αυτού διαμάχες.
            Ξεκινώντας κανείς από τον πρώτο πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια, της οποίας τα μέλη πολλές φορές φιλονικούν και διαπληκτίζονται για ασήμαντες αφορμές, το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις και σχέσεις. Πολλές φορές βέβαια το υλικό συμφέρον αναγκάζει τους ανθρώπους να συνεργάζονται, να συνάπτουν εταιρίες, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Όμως και αυτές οι σχέσεις κάποτε, δυστυχώς, διαλύονται, λόγω του εγωισμού και της απληστίας των μελών που τις απαρτίζουν. Τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί βασίζουν την ενότητά τους στην φιλοχρηματία και στο υλικό συμφέρον τους και δεν έχουν γευτεί τους γλυκούς καρπούς της χριστιανικής Πίστης και της Αγάπης. Δυστυχώς όμως την διάσταση αυτή την παρατηρούμε  και μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.
            Οι κοινότητες των πρώτων Χριστιανών των Αποστολικών Χρόνων αποτέλεσαν μια θλιβερή απόδειξη αυτού του γεγονότος. Πολλοί Κορίνθιοι Χριστιανοί, επισκεπτόμενοι τον Παύλο στην Έφεσο όπου δίδασκε, τον πληροφόρησαν για τα θλιβερά γεγονότα, για τους διαπληκτισμούς, τις έριδες και τις ματαιολογίες που συνέβαιναν στην εκεί Εκκλησία.
Αντίπαλες φατρίες πολεμούσαν η μια την άλλη για την κυριαρχία, διεκδικώντας η κάθε μια για τον εαυτό της την αυθεντικότητα του χριστιανικού μηνύματος. Αυτό λύπησε αφάνταστα τον ιερό Παύλο, ο οποίος τονίζει την οικουμενικότητα της αληθινής πίστης του Χριστού, που πρέπει να βασίζεται στην Αγάπη και στην Ενότητα. Κανείς δεν πρέπει να δημιουργεί κόμματα και φατρίες, γιατί κανείς –ούτε ο Παύλος– δεν σταυρώθηκε και δεν εξαγόρασε με το τίμιο αίμα του τις αμαρτίες των ανθρώπων. Αυτό το έκανε μόνον ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού και Σωτήρας του κόσμου.
Είναι φοβερό και λυπηρό το ευαγγέλιο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της αγάπης να γίνεται εργαλείο φιλοδοξιών και ανθρώπινης αλαζονείας στα χέρια ορισμένων αναξίων –κατ΄ όνομα– Χριστιανών. Όπου υπάρχει διαίρεση, εκεί υπάρχει διάλυση και αναρχία. Υπάρχει αλληλοεξουδετέρωση, βλάβη, σκανδαλισμός και κατά συνέπειαν απώλεια της σωτηρίας. Υπάρχουν, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, «πόλεμος, πείνα, απαγωγές, λεηλασία». Αυτά οφείλομε όλοι να αποφύγουμε.
Αγαπητοί, να έχουμε πάντα αγάπη και ενότητα, ώστε να γίνουμε άξια μέλη της Εκκλησίας του Χριστού! Γένοιτο!