e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Απάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη για το κανονικό καθεστώς της υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστικής παράταξης στην Ουκρανία


Λόγω της διασποράς ψευδών και αναξιόπιστων πληροφοριών σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πραγματική κανονική κατάσταση της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας, οι υπεύθυνοι της Μ.Κ.Ο. «Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας» και συντάκτες της διαδικτυακής πύλης Cerkvarium απευθύνθηκαν με σχετικά ερωτήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δημοσιεύουμε το κείμενο των ερωτημάτων, καθώς και αυτούσια την απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Βραδινή Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Βραδινή Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε απόψε, 11.12.2020, μετά από τον Εσπερινό και τον Όρθρο, στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, μαζί με την εόρτια Αρτοκλασία. Ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος π. Ιωάννης Ρένεσης, μαζί με τον ψάλτη και άλλους δύο εκκλησιαζόμενους. Όλα σεμνά και ταπεινά, αλλά με αναπεπταμένα αισθήματα απέναντι στον φονευτή Κορονοϊό των ημερών μας. Πριν από την απόλυση αναπέμφθηκε δέηση υπέρ απαλλαγής εκ του Θανατικού που ενέσκηψε.

Αποκαθίσταται ο Ναός Αγίου Γεωργίου Πηγαδιού Καστελλορίζου


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ. Φωτογραφικό ὑλικό ἀπό τάς ἐν ἐξελίξει ἀνακαινιστικάς καί στερεωτικάς ἐργασίας τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Πηγαδιοῦ Καστελλορίζου, τήν ὑλοποίησιν τῶν ὁποίων ἔχει ἀπό ἔτους καί πλέον ἀναλάβει ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σύμης, τῇ συνδρομῇ καί προσφορᾷ εὐλαβῶν ἐξ Αὐστραλίας Καστελλοριζίων καί ἄλλων τινων, οἵτινες καταθέτουν τόν ὀβολόν τῆς συμμετοχῆς των εἰς τόν ἐν τῇ Ἐθνικῇ Τραπέζῃ Λογαριασμόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως ὑπ’ ἀριθ. ΙΒΑΝ GR 57 0110 8320 0000 832 290 00092 μέ αἰτιολογία «Ἅγιος Γεώργιος Πηγαδιοῦ», ὥστε ἐν συνεχείᾳ νά ἐκδίδονται ἀπό τήν Ἱ. Μητρόπολη καί νά ἀποστέλλονται στούς εὐλαβεῖς δωρητές οἱ ἀπαραίτητες ταμειακές ἀποδείξεις.

Εργασίες αποκατάστασης του Ναού Αγίου Γεωργίου "Σαντραπέ" Καστελλορίζου


Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου, εὐχαρίστως φέρει εἰς γνώσιν τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ὅτι, ὅπως ἤδη προανηγγέλθη, ἄρχισαν οἱ ἐργασίες ἀποπερατώσεως, ἀποκαταστάσεως καί ἐξοπλισμοῦ τοῦ ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου «Σαντραπέ» Καστελλορίζου, ἔργον τό ὁποῖο εὐγενῶς ἀνέλαβε καί δωρεάν προσφέρει ἡ Ἑταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» τοῦ Εὐεργέτου κ. Ἀθανασίου Μαρτίνου στήν τοπική μας Ἐκκλησία καί τήν ἐν Καστελλορίζῳ τοπική κοινωνία.

Τήν ὑλοποίηση τοῦ ἔργου ἔχει ἀναλάβει νά ἐκτελέσει ὁ ἀνάδοχος κ. Χαράλαμπος Σαχπατζίδης. Τήν ἐπίβλεψη τῶν ἐργασιῶν ἔχει ἀναλάβει ἡ Ἀρχιτέκτων κ. Φωτεινή Χαλβατζῆ μέ τήν ὑψηλή ἐπίβλεψη τοῦ Καθηγητοῦ κ. Σταύρου Μαμαλούκου.

Κατωτέρω παραθέτομεν φωτογραφικό ὑλικό ἀπό τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν.

Βραδινή Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος στη Σμύρνη


Ναός Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, 11.12.2020Βραδινή Θεία Λειτουργία για τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα την παραμονή της, καθώς από απόψε μέχρι την Δευτέρα το πρωί υπάρχει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλη την τουρκική επικράτεια, στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων για την μη διάδοση του Κορωνοϊού. Λειτούργησε ως απλούς ιερεύς ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Παρούσα, η νέα Γενική Πρόξενος της Ελλάδος.

Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Εσπέρας 11ης Δεκεμβρίου 2020, στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας, ψάλλεται ο εόρτιος Επσερινός επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. κ. Νεκταρίου. Όλα τελούνται φέτος κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας του φόβου εκ του Κορονοϊού, σύμφωνα με τις κρατικές επιταγές.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εσπερίζοντας για τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας δίχως πιστούς [live]


Εσπέρας 11ης Δεκεμβρίου 2020, επί τη ιεροτάτη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, η Ακολουθία του εορτίου Εσπερινού από τον Εφημέριο, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κοσκινά, κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας των περιορισμών έναντι του Κορονοϊού. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Video-μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου προς τους Πρωτοετείς Φοιτητές Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος Α΄ απηύθυνε ιντερνετικό Μήνυμα κατά την Τελετή Υποδοχής των πρωτοετών Φοιτητών και Φοιτητριών του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Υποδοχής των πρωτοετών που απευθύνει μήνυμα Οικουμενικός Πατριάρχης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Αντανίας Παρθένιος: «Οι σχετικές με το αυτοκέφαλο αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους»


Συνέντευξη του Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου – Μπίγκορσκι, για το Ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων РЕЛІГІЙНА ПРАВДА («Θρησκευτική Αλήθεια»)

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πηλουσίου Νήφωνα στο Κάιρο [video]


Μεσημέρι Παρασκευής, 11ης Δεκεμβρίου 2020, έγινε η Εξόδιος Ακολουθία του πολύκλαυστου και αειμνήστου Μητροπολίτου Πηλουσίου κυρού Νήφωνος, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β'.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Παράκληση και Βγάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα [video]


Έγινε η πατροπαράδοτη Παράκληση και ακολούθως τα Βγάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ιερό προσκύνημά Του στο νησί της Κέρκυρας, σήμερα 11.12.2020, 11 το πρωί, υπό τις υγειονομικές προβλέψεις του κράτους για την μη περαιτέρω διάδοση του Κορονοϊού, ήτοι των θυρών κεκλεισμένων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων θα ανοίξουν οι εκκλησίες


Οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για για το άνοιγμα της αγοράς και τα μέτρα που θα ισχύουν στη χώρα ενόψει των εορτών. 

Είπε συγκεκριμένα ότι οι συνήθεις Ναοί θα δεχθούν έως 9 εκκλησιαζόμενους, ενώ οι Μητροπολιτικοί Ναοί έως 25.

Σημείωσε επίσης ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτό χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα την έχουν οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή.

Πατριαρχική Χοροστασία στην πανηγυρίζουσα Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος νήσου Χάλκης [live]


Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2020, στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος της Χάλκης. Η θεία Λειτουργία γίνεται προεορτίως, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, εκ μέρους του τουρκικού κράτους, για την μη περαιτέρω διάδοση του Κορονοϊού.

ΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

"Έφυγε" για τον επουράνιο Αμπελώνα ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, Αρχιμάγειρος του Άθω


"Έφυγε" για τον επουράνιο Αμπελώνα του Κυρίου ο αγαπημένος Αδελφός και Φίλος Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός. Ο άνθρωπος του Θεού καθεύδει στην αγκαλιά του Ουράνιου Πατέρα που λάτρεψε και διακόνησε δούλος πιστός σε όλη την επίγεια ζωή του. Αδελφέ αγαπημένε ξεκουράσου. Καλή αντάμωση και Ανάσταση.

π. Τιμόθεος Ηλιάκης

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου στο 2ο Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας [video]


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας» και το οποίο συνδιοργάνωσαν το τμήμα Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με την αρωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Foreign Affairs.