e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ας αποδεχτούμε την πρόσκληση στο Μεγάλο Δείπνο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΑ’ Λουκά
13ης Δεκεμβρίου 2015 
(Λουκ. ιδ΄ 16-24)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο πλούσιος της παραβολής διαφέρει από άλλους ανόητους και ασεβείς πλούσιους που παρουσιάζονται στα Ευαγγέλια. Παρά την απέραντη περιουσία, τους θησαυρούς του, τα πολυτελή οικήματά του, ήθελε να βλέπει ευχαριστημένους και τους συνανθρώπους του. Γι' αυτό, χωρίς να έχει κάποια ανάγκη ή υποχρέωση, τους προσκάλεσε να ευφρανθούν στο πλούσιο τραπέζι του, όμως, πολλοί αρνήθηκαν με διάφορες γελοίες προφάσεις, μη συγκινούμενοι από τη μέγιστη τιμή που τους έγινε, αλλά κοίταζαν την ιδιωτική ζωή τους και τα υλικά συμφέροντα τους. Τότε ο οικοδεσπότης προσκάλεσε όλους τους ρακένδυτους, τους ασθενείς, τους καταφρονεμένους να προσέλθουν στο τραπέζι του και να γεμίσουν τα πολυτελή δωμάτια των ανακτόρων του. Μέγας συμβολισμός υπάρχει στο δείπνο αυτό, μεστός υψηλών θεολογικών νοημάτων. Ο οικοδεσπότης δεν είναι άλλος από τον Ύψιστο Θεό, ο οποίος προσκαλεί όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους στις χαρές της Ουράνιας Βασιλείας Του.

Προσφέρει, λοιπόν, στο ανθρώπινο γένος τις μεγάλες αλήθειες της Πίστεως, οι οποίες θα ελευθερώσουν τον άνθρωπο από το πνευματικό σκοτάδι και τη δουλεία της αμαρτίας. «Λάβετε, φάγετε, τοῦτο ἐστί τό σῶμα μου», «πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες, τοῦτο ἐστί τό αἷμα μου», λέγει ο ίδιος ο Σωτήρας στη Θεία Λειτουργία. Αυτό αποτελεί την αιώνια και μέχρι της συντέλειας του κόσμου επανάληψη του Μυστικού Δείπνου. Σε αντίθεση με τους κοσμικούς δείπνους, ο Μυστικός Δείπνος προσφέρει όχι υλική, αλλά πνευματική και ουράνια τροφή, η οποία μάς προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει στον Ουρανό. Εκεί θα επικρατεί η χαρά, η δόξα, η μακαριότητα! Εκεί όσοι δέχτηκαν την πρόσκληση του Μεγάλου Οικοδεσπότη Ιησού Χριστού θα λάμψουν πιο πολύ και από τον ήλιο. Και εκεί είναι προσκεκλημένοι όλοι ανεξαιρέτως χωρίς τις ανθρώπινες διακρίσεις που είναι αφοσιωμένες στην αφροσύνη και την αδικίας.

Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος οδηγήθηκε εκεί ζωντανός, δεν βρίσκει λόγια να το περιγράψει, διότι όσα είδε και άκουσε εκεί ξεπερνούν το ανθρώπινο μυαλό και την ανθρώπινη εκφραστική δυνατότητα. Εκεί δεν θα υπάρχει πλούτος και φτώχια, ζέστη και κρύο, γηρατειά και θάνατος, αβεβαιότητα, πόνος, αγωνία, όλα αυτά που είναι απόρροια του προπατορικού αμαρτήματος, όλοι εκεί θα ζουν μέσα στην μακαριότητα και θα εξυμνούν το «αρνίον το εσφαγμένον», δηλαδή τον Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Θα γίνουν «κληρονόμοι Θεού» και «συγκληρονόμοι Χριστού», θα υπάρχει ατελείωτη σοφία, χαρά, γνώση, δύναμη και ωραιότητα.

Ας φροντίσουμε αποδεχόμενοι, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά, την πρόσκληση του Σωτήρα και ζώντας την ζωή μας εν Χριστώ να κερδίσουμε την μακαριότητα αυτή !


Ο Εσπερινός επί τη αναμνήσει της αποφράδος ημέρας του ολοκαυτώματος του Ναού των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου

Δειλινό Σαββάτου, 12ης Δεκεμβρίου 2015. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στις σύντονες προσπάθειες δέκα συναπτών ετών (2005-2015) για την αποκατάσταση του πάλαι ποτέ περικαλλούς ναού, επισημαίνοντας ότι μαζί με τον υλικό Ναό είναι ανάγκη να αποκατασταθεί ο πεπτωκώς έσω άνθρωπος, το σώμα μας ως κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, συνεχάρη μάλιστα τον Εφημέριο π. Νικόλαο Κλάδη για την εργώδη προσπάθειά του.  Στις ανωτέρω δύο προθήκες: Ό,τι απόμεινε από τη μανία της φωτιάς.Οι ανωτέρω δύο φωτογραφίες: Δύο νέες δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο του Ναού, δια χειρός Γιάννη Τσολάκου. Οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα, αλλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

Το Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος στον συνοικισμό Δράκα Ζακύνθου

Πρωί 12ης Δεκεμβρίου 2015, στον ναΐσκο του Αγίου Σπυρίδωνος της Οικογενείας Σπυρίδωνος Χιώνη. Συλλειτούργησαν οι πατέρες Παναγιώτης Καποδίστριας και Ιωάννης Βλαχιώτης, ενώ διακόνησε ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Έγινε Αρτοκλασία και μικρή Λιτανεία της Εικόνας του Αγίου. Ομίλησε επίκαιρα ο π. Παναγιώτης και ακολούθησαν νηστίσιμα κεράσματα και γεύμα για όλους του πανηγυριστές.
[Φωτογραφίες: Πέτρος και Σπύρος Σταμίρης]

Χοροστασία Βαρθολομαίου στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης

Χάλκη, πρωί 12ης Δεκεμβρίου 2015, επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος. Κατ' έθος ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του μετέβη εκεί, όπου τον υποδέχτηκε, μάλιστα τον προσεφώνησε δεόντως ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τήν μεσημβρίαν τῆς Παρασκευῆς, 11ης Δεκεμβρίου, διεπεραιώθη εἰς Χάλκην, ἔνθα τήν ἑπομένην, Σάββατον, 12ην ἰδίου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῇ Ἱ. Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Σκήτῃ τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος, ἐπί τῇ . μνήμῃ αὐτοῦ, κατά τήν τελεσθεῖσαν ἐν τῷ Ναϋδρίῳ αὐτῆς Θείαν Λειτουργίαν. Τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων.
Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐνταῦθα, ὁ Θεοφιλ. ΡΚαθολικός Ἐπίσκοπος Eisenstadt κ. Αἰγίδιος, καί πλῆθος προσκυνητῶν ἐκ τῆς Πόλεως καί τῶν Νήσων.
Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τήν Α. Θ. Παναγιότητα ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, Ἡγούμενος τῆς . Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί ὑπεύθυνος τῆς Σκήτης, καί ἀπήντησεν Πατριάρχης, εὐχαριστήσας τήν Α. Σεβασμιότητα καί παρουσιάσας εἰς τό ἐκκλησίασμα τούς ὡς ἄνω ἐξ Αὐστρίας ἐπισκέπτας.
Ἐπηκολούθησε δεξίωσις εἰς τό Ἀρχονταρίκι τῆς Σκήτης.