e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Το κανάλι iNooro TV της Κένυας για την περιοδεία του Πατριάρχου Θεοδώρου στη χώρα [video]

 iNooro  TV  | 12.5.2016

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θεμελίωσε Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Nyeri της Κένυας


Ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, συνεχίζοντας στην Κένυα και δη στη νεοσύσταστη Επισκοπή Νιέρι και Όρους Κένυας την  ποιμαντική περιοδεία του, σήμερα (12 Μαΐου 2016) θεμελίωσε τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Νιέρι, ενώ αύριο αναμένεται να τελεσθεί η ενθρόνιση του πρώτου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας Θεοφ. κ. Νεοφύτου υπό του ιδίου του Πατριάρχου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Ορφανοτροφείο και Σχολείο στην Επισκοπή Nyeri της Κένυας


Ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, ευρισκόμενος στην Κένυα και δη στη νεοσύσταστη Επισκοπή Νιέρι και Όρους Κένυας, για ποιμαντική περιοδεία, με την ευκαιρία της ενθρόνισης του Θεοφ. Επισκόπου κ. Νεοφύτου, επισκέφτηκε τον Ναό του Αγίου Νικοδήμου, στο χωριό Tashika, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Κένυα. 

Επίσης, τέλεσε σήμερα το απόγευμα (12.5.2016) Αγιασμό στο "Makarios children's home", όπου τα παιδιά του Νιέρι θα γεύονται τις παροχές της αγάπης της Επισκοπής και εν γένει του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. 

Εκτός από τον Αγιασμό στο εν λόγω Ορφανοτροφείο, ο Πατριάρχης επισκέφτηκε και το σχολείο της ίδιας περιοχής. Παντού έγινε δεκτός με αλαλαγμούς χαράς από τους αυτόχθονες. Κοντά του ήταν ο οικείος Επίσκοπος Θεοφ. κ. Νεόφυτος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναϊρόμπι κ. Μακάριος και Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, όπως και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος. 


"Welcome to Nyeri Diocese our beloved Patriarch". Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Nyeri της Κένυας


Στο δημοσιευόμενο σύντομο και ερασιτεχνικό βίντεο αποτυπώνεται η αγάπη του πιστού αυτόχθονος λαού της Αφρικής και δη του Nyeri της Κένυας, κατά τη σημερινή άφιξη και υποδοχή εκεί του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, προκειμένου να προβεί στην ενθρόνιση του νέου επαρχιούχου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου. Ο λαός αποδίδει την παραδοσιακή αφρικανική αγάπη προς τον πατέρα των Αφρικανών, ελπίζοντας να λάβει αγάπη και ανακούφιση στα δυσεπίλυτα προβλήματά του. 


Εν τω μεταξύ έφτασαν σήμερα στην Κένυα, προκειμένου να παραστούν στις ενθρονίσεις των Επισκόπων Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου, ο Ζακύνθιος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος. Τούτο δηλοί και η χαρακτηριστική φωτογραφία από την άφιξή τους, την οποία είχε την ευγένεια να αποστείλει στο πολυπεριοδικό μας ο Μητροπολίτης Ζάμπιας!

Παρουσίαση του βιβλίου “Yok Hükmünde” για τη νομική προσωπικότητα των μειονοτήτων


Παρουσίαση του βιβλίου “Yok Hükmünde” πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2016 στο Μουσείο του Πέρα από τις εκδόσεις Aras με την παρουσία του εμπνευστή του έργου και τέως εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων στην Τουρκία κ. Λάκη Βίγκα καθώς και άλλων ακόμα συντελεστών της έκδοσης. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο εκπρόσωπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Aram Ateşyan, ο Δήμαρχος του Σισλί κ. Hayri İnönü και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Σέκερης καθώς και πολλοί ακόμα επισκέπτες, δημοσιογράφοι, καθηγητές και μέλη των μειονοτήτων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο.


Το βιβλίο που συγκεντρώνει τις ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού χώρου, νομικών και μελών των μειονοτήτων, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδρια που έλαβαν χώρα το διάστημα 2012-2014 στα πανεπιστήμια του Galatasaray, της Άγκυρας και του Bilgi, αναφέρεται στα ζητήματα της νομικής προσωπικότητας και εκπροσώπησης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Το βιβλίο συγκεντρώνει απόψεις, νέες αναλύσεις και προτάσεις ακαδημαϊκών από την Τουρκία και το εξωτερικό καθώς και μελών των ίδιων των μειονοτήτων, οι οποίοι αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες δεν αποτελεί απλώς ένα νομικό ζητούμενο αλλά τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων και διακρίσεων που έχουν υποστεί οι μειονότητες από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο επιμελητής της έκδοσης κ. Rober Koptaş παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αναδεικνύει τα κοινά προβλήματα των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων προτείνοντας λύσεις για αυτά. Ενώ τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν εκ νέου οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα μειονοτικά ζητήματα οι οποίες έχουν από καιρό παγώσει.  


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων για τα έτη 2008-2014 κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να εμβαθύνουμε τη γνώση μας γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μειονότητες με την ελπίδα η επίλυσή τους να συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της χώρας συνολικά». Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της έκδοσης οι οποίοι συνεισέφεραν με το έργο τους στην καταγραφή αυτών των προβλημάτων με τα οποία ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εκπροσώπου. 


Στη συνέχεια ο νυν εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων κ. Toros Alcan επεσήμανε τη σημασία της καταγραφής αυτών των ζητημάτων σε ένα βιβλίο και τόνισε ότι όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο ως προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αυτή τη στιγμή. 


Η κ. Rita Ender αναφέρθηκε στη συμβολή δύο γυναικών νομικών της Ester Zonana και της Luise Bakar, μέλη της Εβραϊκής και Αρμενικής κοινότητας αντίστοιχα, οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόρες με τη δράση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των βακουφίων μέσα από αμέτρητους δικαστικούς αγώνες. 

Τέλος, το λόγο πήρε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Bilgi κ. Arus Yumul, η οποία ορμώμενη από τον τίτλο του βιβλίου, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί ως αδυναμία νομικής αναγνώρισης, αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος που δεν έχει έχει όνομα, υπόσταση και τελικά δεν υπάρχει καν αναφερόμενη στις μειονότητες.

Εκ μέρους των εκδόσεων Aras από το βήμα αποφώνηση έκανε ένας εκ των ιδρυτών του οίκου ο κ. Mıgırdiç Margosyan, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει θλίψη που υπάρχει ακόμα η ανάγκη να εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο στην Τουρκία αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τον αγώνα που δίνουν οι μειονότητες.

Πηγή: Rumvader

126.041.801,73 € από την Ελλαδική Εκκλησία προς αναξιοπαθούντες μέσα στο 2015


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε σήμερα περί του συντελεσθέντος φιλανθρωπικού έργου ανά την επικράτεια (πλην της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που ανήκουν σε άλλο εκκλησιαστικό καθεστώς) μέσα στο παρελθόν έτος 2015 κι έδωσε στην δημοσιότητα δελτίο τύπου, όπου αναγράφονται συνοπτικά οι παροχές της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Διαβάζουμε συγκεκριμένα: 

"[...] Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του Απολογισμού των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2015, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό είναι 126.041.801,73 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Επίσης κατατέθηκε ο ακόλουθος ενδεικτικός πίνακας δομών στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το έτος 2015:

Διαβάστε το σχετικό πίνακα με τα δεδομένα, ΕΔΩ!"

Η Δ.Ι.Σ. δεν επιτρέπει στον Μητροπολίτη Εδέσσης να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Ως γνωστόν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιέλαβε στα Μέλη της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ως προερχόμενον από τις Νέες Χώρες. Με το θέμα ασχολήθηκε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας και η απόφασή της περιέχεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε. Εκεί αναγράφεται κατά λέξιν η άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμμετοχή του εν λόγω Αρχιερέως:

"[...] Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. [...]"