e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

-Πώς εκλήθης, αδελφή; -Προδρόμη Μοναχή!


Σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, μετά τον Εσπερινό του Αγίου Στυλιανού, η κουρά μιας νέας Μοναχής στη Μονή της Ελευθερώτριας Ζακύνθου. Μια νεαρή κοπέλα από τον Πειραιά, μετά από προετοιμασία έξι ετών περιεβλήθη απόψε το αγγελικό σχήμα από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο, εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου. Το μοναχικό όνομα, που έλαβε η νέα Μοναχή είναι "Προδρόμη", προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του και πρώτου Μοναχού. Πνευματικές νουθεσίες από καρδίας, θεμελιωμένες στην πατερική και ασκητική εμπειρία τής απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος κ. Διονύσιος, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους!

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ήταν παρόν και αποτύπωσε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε οι αναγνώστες μας να λάβουν γνώση και αυτού του σημαντικού πνευματικού γεγονότος, το οποίο έλαβε χώραν στην τοπική Εκκλησία. Σε καιρούς ανατρεπτικούς και κρίσιμους, σε χρόνους δίσεκτους και ήδη αποπροσανατολισμένους, κάποιοι νέοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) επιλέγουν τον βίο της άσκησης δια του Ορθόδοξου Μοναχισμού, όχι ως φυγή, αλλά ως διέξοδο από τα πολλαπλά αδιέξοδα των σύγχρονων λαβυρίνθων!

Στην Αγ. Αικατερίνη Ψηλώματος Ζακύνθου, τιμώντας τη Μεγαλομάρτυρα και θαυμάζοντας τους αγιογραφικούς πίνακες του Ι. Τσολάκου

Σήμερα, εορτή της Αγίας Πανσόφου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ εκκλησιάστηκε στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού πόλεως Ζακύνθου, στο Ψήλωμα. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης και ομίλησε επίκαιρα ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, τονίζοντας ιδιαίτερα τον μεσιτικό χαρακτήρα των Μαρτύρων έναντι του Κυρίου της Δόξης υπέρ της ανθρωπότητας. "Επειδή ακριβώς προσέφεραν το αίμα τους για την πίστη τους" είπε "έχουν πλέον παρρησία στον Θρόνο της Μακαριότητας των Ουρανών και μεταφέρουν εκεί τους πολυειδείς πόνους τού πολυπροβληματισμένου σύγχρονου ανθρώπου. Εξάλλου, αυτή η σχέση όλων μας με τον κάθε Μάρτυρα -σήμερα με την Αγία Αικατερίνη- καρποφορεί μόνον μέσα από τη συνάντηση των εκκλησιαστικών μελών στην ευχαριστιακή σύναξη και στο Κοινό Ποτήριο".

Με την ευκαιρία της εορτής και του προσκυνήματος θαυμάσαμε όλοι τις αγιογραφίες του μικρού ναού, τις οποίες ιστόρησε πριν από δύο δεκαετίες, κατά τα αναγεννησιακά /επτανησιακά πρότυπα της Ζωγραφίας ο έγκριτος αγιογράφος -ζωγράφος Ιωάννης Τσολάκος και θυμηθήκαμε την Κτήτορα Βασιλική Βασάλου, η οποία πολύ εμόχθηκε για να φέρει σε πέρας την ανοικοδόμηση εκ βάθρων της ιερής αυτής στέγης!